Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ένα λιπαρό οξύ για την αντιμετώπιση των καρδιακών προσβολών

Ζήσης Ψάλλας

Μια καρδιακή προσβολή σημαίνει στέρηση ενέργειας. Θα μπορούσε λοιπόν ένα λιπαρό οξύ -η καρδιά χρησιμοποιεί κατά μεγάλο μέρος λιπαρά οξέα για ενέργεια- που βρίσκεται στα ενεργειακά ποτά να βοηθήσει στην ανάρρωση από μια καρδιακή προσβολή;

Μια προκλινική μελέτη διερεύνησε αυτό το ερώτημα. Ένα λιπαρό οξύ μέσης αλυσίδας που βρίσκεται στην καρύδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τα τραύματα που επιφέρει στο μυοκάρδιο μια καρδιακή προσβολή.

«Οι καρδιακές προσβολές εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και συχνά συνοδεύονται από καταστροφικές επιπλοκές», δήλωσε ο Zhong Wang, αναπληρωτής καθηγητής καρδιοχειρουργικής στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Frankel του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife.

«Απαιτούνται καλύτερες επιλογές για τη μείωση του τραυματισμού της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, ακόμη και για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας. Σε αυτήν τη δημοσίευση, στοχεύουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ του ενεργειακού μεταβολισμού και της επιγενετικής με τη μεσολάβηση ενός λιπαρού οξέος μέσης που ονομάζεται οκτανοϊκό οξύ».

Ο Wang και οι συνεργάτες του κατάφεραν να προστατεύσουν από τραυματισμό του μυοκαρδίου λόγω καρδιακής προσβολής σε μοντέλα αρουραίων με το οκτανοϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ με οκτώ άτομα άνθρακα (8C), καθώς και μερικούς άλλους μεταβολίτες. Αυτά τα λιπαρά οξέα παρήγαγαν ακετυλο-CoA, ένα δομικό στοιχείο για τον ενεργειακό μεταβολισμό, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα μια στρεσαρισμένη καρδιά.

Η ιδέα είναι ότι ένας γιατρός θα χορηγούσε αυτή τη θεραπεία σε ένα άτομο μόλις φτάσει στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή, για να μειώσει περαιτέρω τον τραυματισμό και να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

«Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ενεργειακού μεταβολισμού και της επιγενετικής μπορεί όχι μόνο να παρέχει έναν αποτελεσματικό στόχο για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά έχει επίσης ευρείες επιπτώσεις σε άλλες βλάβες οργάνων που προκαλούνται από ισχαιμικό τραυματισμό πέρα ​​από τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Ienglam Lei, από το Πανεπιστήμιο του Μακάο στην Κίνα, που έγιναν τα βασικά πειράματα της μελέτης.

www.zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνή πάθηση στον δυτικό κόσμο και δημιουργείται όταν το περιεχόμενο του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *