Ένα νεκρό και ακρωτηριασμένο δελφίνι ξεβράστηκε σε παραλία της Σάμου, την Παρασκευή (12/5).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης «Archipelagos – Institute of Marine Conservation» το θηλαστικό εντοπίστηκε με ακρωτηριασμένη ουρά ενώ έφερε σημάδια από αιχμηρό αντικείμενο σε όλο του το σώμα.
«Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών και δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο δελφίνι θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και Τουρκίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται πως η κατάσταση του ζώου, αποδεικνύει πως η θανάτωσή του ήταν ηθελημένη.
Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών και δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο δελφίνι θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και Τουρκίας.
Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε αντίστοιχο περιστατικό στη συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα αποκλειστικά από μεγάλα αλιευτικά σκάφη – μηχανότρατες– τόσο ελληνικές όσο και τουρκικές.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος προσπαθούν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο σκάφος, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη των αλιευτικών σκαφών κατά τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα συνεχίζουμε την παρατήρηση στις ακτές με στόχο τον εντοπισμό άλλων δελφινιών που είναι πιθανό να έχουν εκβραστεί, δεδομένου ότι στα περιστατικά θανατώσεων και ακρωτηριασμών συχνά εντοπίζουμε περισσότερα από ένα δελφίνια.
