Σάββατο , 23 Σεπτεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ένας οδηγός για να εξερευνήσετε το πανέμορφο Ρέθυμνο, ένα μέρος που κάθε εποχή του χρόνου κρύβει θησαυρούς και νόστιμες γεύσεις

Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Κρήτη μένοντας έναν ολόκληρο μήνα για να τη γυρίσω απ’ άκρη σ’ άκρη, ομολογώ πως είχα αδικήσει το Ρέθυμνο. Αργότερα το επισκέφθηκα ξανά και ξανά, καθώς μπροστά μου φανερώθηκε ένας τόπος μαγικός, όπου το χθες συνδυάζεται μοναδικά με το σήμερα, η κρητική φιλοξενία παραμένει ζεστή και η κουζίνα είναι γεμάτη αρώματα που σου ξυπνούν ευχάριστες αναμνήσεις.

Το Ρέθυμνο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, έχει τον δικό του χαρακτήρα, που για να σου φανερώσει τις ομορφιές του αξίζει να νοικιάσεις ποδήλατο ώστε να περιπλανηθείς μέσα στα γραφικά σοκάκια της Παλαιάς Πόλης και να χαθείς στην παραλία με τους φοίνικες. Μην απορήσεις αν κατά τη διάρκεια της βόλτας κάποια γυναίκα σε κεράσει χορτόπιτα ή τυροπιτάκια γεμισμένα με μυζήθρα και ανθότυρο ή κάποιος εστιάτορας σε κεράσει αυθόρμητα μια ρακή συνοδευόμενη από αντικριστό. Είσαι στο «Ρεθυμνάκι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, και η κρητική φιλοξενία είναι μέσα στο DNA τους.

Από την άλλη, το Ρέθυμνο είναι ένας προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. Ειδικότερα, κατά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες, που δεν έχει τόσο τουρισμό, θα ανακαλύψετε την πραγματική μαγεία που κρύβει αυτός ο τόπος.

Η Παλαιά Πόλη – σύμβολο του Ρεθύμνου, τα όμορφα χωριά σε θάλασσα και βουνό και η κρητική γαστρονομία ξετυλίγονται σ΄ αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο.

Το Ρέθυμνο την ώρα που δύειο ο ήλιος/ Φωτογραφία: Shutterstock

Γραφικά σοκάκια μέσα στη Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου/ Φωτογραφία: Shutterstock
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παλαιά Πόλη
Η Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου είναι χτισμένη πάνω στο ακρωτήρι της βόρειας παραλίας που ξεκόβει από τη στεριά και προχωρά μέσα στη θάλασσα. Περπατώντας μέσα στη γραφική Παλαιά Πόλη μέσα από το σύμπλεγμα των σπιτιών ξεπροβάλλουν σε διάφορα σημεία μιναρέδες των οθωμανικών τζαμιών, το κωδωνοστάσιο του 19ου αιώνα του Μητροπολιτικού Ναού κι ο φάρος, δίνοντας μια μοναδική γραφικότητα στο μέρος.

Το μεγαλύτερο μέρος της Παλαιάς Πόλης του Ρεθύμνου διατηρεί την αυθεντικότητα από τα χρόνια της Ενετοκρατίας, με δύο κεντρικές οδούς και μικρά στενάκια που οδηγούν σε κτίρια και πλατείες, ενώ η περίοδος της Τουρκοκρατίας έχει αφήσει τα δικά της αρχιτεκτονικά σημάδια. Μάλιστα, λόγω αυτών των χαρακτηριστικών η Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου από το 1967 έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Η μία πύλη για να μπείτε στη Παλιά Πόλη/ Φωτογραφία:Shutterstock

Νοικιάστε ποδήλατο και περιπλανηθείτε μέσα στα μνημεία της Παλαιάς Πόλης, όπως είναι η Φορτέτσα, δηλαδή το βενετσιάνικο φρούριο, η Λότζια, η πύλη Guora, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Φραγκίσκου, το ενετικό λιμάνι -που διατηρεί τη γραφικότητά του-, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε κάποια από τα σωζόμενα τζαμιά.

Η βόλτα μέσα στην Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου είναι σαν ο επισκέπτης να χάνεται μέσα στους αιώνες προβάλλοντας την ιστορία αυτού του μοναδικού τόπου όπου μπλέκεται το παρελθόν με τη σύγχρονη ζωή.

Φορτέτσα – Βενετσιάνικο φρούριο
Βόλτα μέσα στην Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου σημαίνει πως θα ανηφορίσετε μέχρι τη Φορτέτσα, το βενετσιάνικο φρούριο που στέκει επιβλητικό στο ψηλότερο σημείο και είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Πανοραμική από τη Φορτέτσα

Η Φορτέτσα φτιάχτηκε από τους Ενετούς το 1573 και κατελήφθη από τους Οθωμανούς το 1646. Στις αρχές του 20ού αιώνα πολλά σπίτια χτίστηκαν μέσα στην ακρόπολη. Αυτά κατεδαφίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφήνοντας μόνο μερικά ιστορικά κτίρια μέσα στη Φορτέτσα.

Σπηλιά Μελιδονίου
Στο χωριό Μελιδόνι του Ρεθύμνου βρίσκεται η Σπηλιά του Μελιδονίου, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω των αρχαιολογικών της ευρημάτων – μερικά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου.

Το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι γνωστό και ως «Γεροντόσπηλιος» και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια, μιας και στη μινωική εποχή λατρευόταν στο σπήλαιο ο Χάλκινος γίγαντας της Κρήτης ο Τάλως, που είχε αναλάβει, σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία, την ασφάλεια και την προστασία του νησιού από εχθρούς.

Το 1823 το σπήλαιο υπήρξε καταφύγιο για γυναικόπαιδα και πολεμιστές για να αποφύγουν να γίνουν σκλάβοι των Τούρκων, οι οποίοι τους εντόπισαν και αφού δεν βγήκαν έβαλαν φωτιά. Μάλιστα, φυλάγονται τα οστά τους σε οστεοφυλάκιο, ενώ οι επισκέπτες θα αντικρίσουν ένα μοναδικό θέαμα περπατώντας μέσα στο σπήλαιο από τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες.

Ιερά Μονή Αρκαδίου
Πρόκειται για μια ιστορική μονή που πιθανολογείται πως χτίστηκε είτε κατά την περίοδο 961 με 1014, είτε στα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας. Η σημερινή εκκλησία είναι από τον 16ο αιώνα και η αρχιτεκτονική είναι επηρεασμένη από την Αναγέννηση.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Πρέβελη
Η παραλία του Πρέβελη είναι ευρύτερα γνωστή και ως Φοίνικας και βρίσκεται στα κυριότερα αξιοθέατα του Ρεθύμνου – παλαιότερα ήταν από τις παραλίες που προτιμούσαν οι χίπις.

 

Η πιο γνωστή παραλία στο Ρέθυμνο/ Φωτογραφία: Shutterstock
Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραλίας είναι που στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού σχηματίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης, το ποτάμι σχηματίζει μια μικρή λίμνη με τα νερά να καταλήγουν στη θάλασσα.

Τα νερά της θάλασσας είναι αρκετά δροσερά, ενώ το όλο τοπίο είναι ιδιαίτερο και μαγευτικό για όσους επιθυμούν να το δουν από κοντά.

Σχοινάρια
Η παραλία Σχοινάρια είναι από τις καλύτερες της Κρήτης με γαλαζοπράσινα νερά, τα οποία είναι βαθιά έχοντας έναν υπέροχο βυθό για εξερεύνηση. Τα βράχια προστατεύουν την μικρή παραλία και όλο το τοπίο με τα χρώματα και τις αντιθέσεις είναι μοναδικό.

Στα Σχοινάρια υπάρχει σχολή καταδύσεων για τους τολμηρούς.

Τριόπετρα
Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Ακούμια βρίσκεται η Τριόπετρα, μια κρυφή παραλία όπου το όνομά της οφείλεται στους τρεις χαρακτηριστικούς βράχους που υπάρχουν στο άκρο μιας μικρής χερσονήσους, κάνοντας το τοπίο ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

 

Μια άγνωστη παραλία του νομού/Φωτογραφία: Shuttertsock
Στην Τριόπετρα θα βρείτε δύο παραλίες με παχιά άμμο -από τη δυτική πλευρά που είναι η μεγάλη παραλία τα νερά είναι βαθιά-, ενώ εξερευνώντας την παραλία υπάρχει ένα σπήλαιο.

Αμμούδι

Το Αμμούδι είναι ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από τρεις κόλπους. Το Μεγάλο Αμμούδι σε κάποιο σημείο είναι οργανωμένο, ιδανική παραλία για οικογένειες, ενώ θα βρείτε μαγαζάκια, καταλύματα και ταβερνάκια.

Ρέθυμνο: Τα γραφικά χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε
Ανώγεια
Σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 750 μέτρων, τα Ανώγεια είναι χτισμένα σε τρία επίπεδα στην κορυφογραμμή του υψώματος Αρμί του Ψηλορείτη, με τους κατοίκους να ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Για να γνωρίσετε τον αυθεντικό κρητικό τρόπο ζωής επισκεφτείτε τα Ανώγεια/ Φωτογραφία: Shutterstock
Στα Ανώγεια αξίζει να δείτε τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο ζωής, με τους Κρητικούς να φοράνε μέχρι σήμερα τις παραδοσιακές τους στολές και να μιλούν με την τοπική διάλεκτο, ενώ οι γυναίκες υφαίνουν ακόμα υφαντά. Πραγματικά είναι ένας τόπος όπου εξακολουθεί να ζει με τις παραδόσεις, ενώ στην πλατεία του χωριού θα βρείτε αυθεντικά κρητικά καφενεία για να κάνετε στάση και να απολαύσετε ρακί με μεζέδες.

Από τα Ανώγεια καταγόταν ο Νίκος Ξυλούρης.

Μαργαρίτες

Σε κοντινή απόσταση από το Ρέθυμνο βρίσκεται το χωριό Μαργαρίτες, που φημίζεται για τα κεραμικά του και η περιοχή είναι το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής της δυτικής Κρήτης.

Εκτός από τα κεραμικά που κλέβουν τις εντυπώσεις, το χωριό Μαργαρίτες είναι από τα ιστορικά της Κρήτης και αξίζει να περπατήσετε μέσα στα σοκάκια του. Στα εργαστήρια κεραμικής θα βρείτε πολλών ειδών πράγματα φτιαγμένα στο χέρι.

Πάνορμος

Το χωριό Πάνορμος είναι από τα ωραιότερα ψαροχώρια του Ρεθύμνου όπου μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας και να καθίσετε για φαγητό στα παραδοσιακά ταβερνάκια. Αν αναζητάτε ένα μέρος για να μείνετε οικογενειακά τότε το γραφικό ψαροχώρι είναι ιδανικό.

Μαρουλάς
Ένα από τα ωραιότερα χωριά του Ρεθύμνου είναι ο Μαρουλάς, όπου έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός λόγω της γραφικότητάς του, ενώ τα πυργόσπιτα δίνουν μια έντονη επιβλητικότητα στο μέρος.

Μια διαδρομή μέσα στους ελαιώνες οδηγεί στον παραδοσιακό οικισμό, στον οποίο διασώζεται έντονα το βενετσιάνικο χρώμα και αξίζει να περπατήσετε μέσα στα σοκάκια του όμορφου χωριού.

 

Στάσεις για φαγητό
Ζαμπία
Από τα πιο γνωστά ταβερνάκια στο Ρέθυμνο με ωραία θέα και σπιτικό φαγητό. Στον κατάλογο θα βρείτε πολλές επιλογές σε κρέας, ψάρι και ορεκτικά. Εμείς προτείνουμε να δοκιμάσετε τα νόστιμα μαγειρευτά.

Prima Plora
Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο Ρέθυμνο με προνομιακή θέα και ζεστό περιβάλλον. Στο Prima Plora θα βρείτε από μοσχαρίσιο καρπάτσιο μέχρι τόνο ταρτάρε, πιάτα με ζυμαρικά και θαλασσινά, φρέσκο ψάρι και rib-eye black angus. Εκτός από το μενού του εστιατορίου θα βρείτε και sushi menu – τι πάρετε είναι το ίδιο νόστιμο και προσεγμένο.

Αλέκος
Στο χωριό Αρμένιοι βρίσκεται ένα από τα καλύτερα μαγαζιά για φαγητό στο Ρέθυμνο, ο «Αλέκος», που θα σας το προτείνουν οι ντόπιοι.

Στον «Αλέκο» δεν θα βρείτε κατάλογο – έρχεται ο δίσκος και διαλέγετε νόστιμα κρητικά πιάτα φτιαγμένα με μεράκι από μαγείρισσα. Όλα τα πιάτα είναι ημέρας και η πρώτη ύλη είναι από τα πιο σημαντικά για να νοστιμέψει το φαγητό που έχει λαχταριστό.

Δοκιμάστε τηγανητό κουνέλι, βοδινό κοκκινιστό, ντάκο και κρεατικά ψημένα στη σχάρα.

Ταβέρνα Κεχαγιάς
Η ταβέρνα Κεχαγιάς σερβίρει αυθεντική κρητική κουζίνα και τώρα το καλοκαίρι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους στην περιποιημένη αυλή του μαγαζιού.

Ανθοί γεμιστοί, πιάτα κοκκινιστά, νόστιμη χορτόπιτα και καλοψημένα κρεατικά θα βρείτε στο μενού της παραδοσιακής ταβέρνας.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Γιάννης Σαρακιώτης: «Συνεχίζεται για δεύτερη τετραετία η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από τη Ν.Δ.»

  Αναφορικά με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου από τους Βουλευτές της Ν.Δ. και μόνο, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *