Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Εννέα αστυνομικοί στο κύκλωμα παράτυπης μετανάστευσης στη Β. Ελλάδα που φέρονται ότι αποκόμιζαν χρηματικά ποσά

Πολυπλόκαμο αποδεικνύεται το κύκλωμα παράτυπης μετανάστευσης που εξάρθρωσε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδας και αποκάλυψε χθες η efsyn.gr ενώ ήταν σε εξέλιξη η ευρεία αστυνομική επιχείρηση στο συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση απ’ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 7 αστυνομικοί υπηρετούντες σε Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 123 άτομα, ανάμεσα στους οποίους άλλοι δύο αστυνομικοί.

Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να πραγματοποίησε περισσότερες από 1.700 περιπτώσεις διευκόλυνσης εισόδου – εξόδου αλλοδαπών με το όφελος να εκτιμάται σε 680.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ειδικά οι αστυνομικοί φέρονται ότι αποκόμιζαν μηνιαίως χρηματικά ποσά 2.000 έως 10.000 ευρώ.

Χρέωναν από 350 έως 700 ευρώ
Το υπουργείο αναφέρει ότι όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από το έτος 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, έχοντας διακριτούς ρόλους και είχαν την ακόλουθη μεθοδολογία δράσης (modus operandi):

Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων, έτσι ώστε να μην συμπληρώνονται οι 90 ημέρες νόμιμης παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια.
Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιπτώσεις αλλοδαπών που είχαν ήδη υπερβεί τη μέγιστη διάρκεια νόμιμης παραμονής τους στη χώρα, χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιπτώσεις αλλοδαπών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε εκτέλεση αποφάσεων διοικητικής απέλασης-επιστροφής.
Διευκόλυνση εισόδου ή και εξόδου προς και από τη χώρα, αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων ή με εν ισχύ μέτρο απαγόρευσης εξόδου – εισόδου από τη χώρα, μέσω της μη πραγματοποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση απ’ το υπουργείο, τα μέλη του κυκλώματος προκειμένου να καλυφθούν, χορηγούσαν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες τις ψευδείς βεβαιώσεις διαβατηρίων, ενώ χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας.

Επίσης, φαίνεται πως είχαν υιοθετήσει τη χρήση συνθηματικής και κωδικοποιημένης ορολογίας καθώς τα διαβατήρια αποκαλούνταν «κόκκινα» ή «κεράσια», «εκείνο», «χαρτί», «χαρτάκι», «αυτά», ενώ η καταβολή αθεμίτου οικονομικού ωφελήματος «καφές».

Το υπουργείο αναφέρει ότι διαπιστώθηκε πως τα μέλη της οργάνωσης ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 77 περιπτώσεις ψευδούς βεβαίωσης επί ταξιδιωτικών εγγράφων και σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου – εισόδου πολιτών από και προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας αθέμιτα ωφελήματα που κυμαίνονταν από 350 έως 700 ευρώ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ακόμα ότι σε σωματικές έρευνες, έρευνες σε κατοικίες και σε χώρους ασκήσεως επαγγέλματος, που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

463.000 ευρώ, 380 δολάρια Αυστραλίας, 19 δολάρια ΗΠΑ, 20 δηνάρια Σκοπίων και 8.540 λέκ Αλβανίας,
511 πακέτα τσιγάρων και 17 πακέτα καπνού, άνευ ειδικής ταινίας φόρου κατανάλωσης,
ιδιόχειρες σημειώσεις,
2 διαβατήρια επί των οποίων είχε βεβαιωθεί ψευδώς η είσοδος/έξοδος προς και από την ελληνική επικράτεια και
κυνηγετικό όπλο και 122 φυσίγγια.
Οι κατηγορίες
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματική οργάνωσης, δωροληψίας υπαλλήλου, δωροδοκίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος και των νομοθεσιών του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, του Κώδικα Μετανάστευσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και των όπλων.

Σημειώνεται ότι δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση σχετίζονται και με υπόθεση διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

www.efsyn.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Τα δρομολόγια των κινητών Αστυνομικών μονάδων έως 11/12

Αναλυτικά τα δρομολόγια των κινητών Αστυνομικών μονάδων για την εβδομάδα από 5 έως 11-12-2022 “Παρακαλούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *