Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Επιστολή του το Ελληνικό Σχολείο Προυσού για την ανάδειξη των “Πύργων Καραϊσκάκη”’

Θετική απάντηση από την Εφορία Αρχαιοτήτων 

Με επιστολή του το Ελληνικό Σχολείο Προυσού έκανε γνωστό ότι την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 έλαβε απάντηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στο σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει στην αρχαιολογική υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2019, για την έναρξη ενεργειών αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης των ‘Πύργων Καραϊσκάκη’ στον Προυσό Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με την απάντηση της υπηρεσίας μετά την άρση των περιορισμών των μετακινήσεων λόγω του COVID-19 θα προγραμματίσει αυτοψία στα δυο αυτά ιστορικά μνημεία, όπως χαρακτηρίζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων,  και ενόψει των εορτασμών της επετείου της Επανάστασης του 1821, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκπόνηση των σχετικών μελετών σύμφωνα με τη νομοθεσία σε συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς.

Το Ελληνικό Σχολείο Προυσού για την θετική αυτή εξέλιξη, ευχαριστεί την Εφορεία για την ανταπόκρισή της, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αρ. Τασιό, όπως και τους προέδρους της τοπικής κοινότητας Προυσού κ. Δ. Τσατσαράγκο και κ. Κ. Σταυρόπουλο για τη στήριξη του εγχειρήματος. Να σημειωθεί ότι η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρυτανίας αποτελεί μέριμνα του Ελληνικού Σχολείου και εργάζεται συλλογικά και μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εργασίες αποκατάστασης των μνημείων περαιώθηκαν το 1991 και πραγματοποιήθηκαν με μέριμνα του Παύλου Μπακογιάννη. Τότε στους δυο πύργους που χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, εκτελέστηκαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που διήρκησαν μέχρι τα τέλη του 1991, όταν και ολοκληρώθηκε η εκτέλεση του έργου «Συντήρηση και στερέωση των δύο Πύργων του Καραϊσκάκη». Για το έργο η κοινότητα Προυσού Ευρυτανίας επιχορηγήθηκε σε δύο δόσεις με συνολικό ποσό 27.000.000 δρχ. από την ΔΑΒΜΜ και η συνολική δαπάνη του έργου ανήλθε στο ποσό των 26.692.440 δρχ.. Αυτή ήταν και η τελευταία μελέτη για έργο αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των δυο μνημείων, που στέκουν εδώ και αιώνες ‘φρουροί’, πάνω από την Ι.Μ. Προυσού.

Homepage – Newspaper

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Μία συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό πληγείσας περιοχής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει παρατηρηθεί το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *