Τον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα αύξηση στον αριθμό πολλών ειδών ερωδιών, κορμοράνων, αλλά και άλλων πτηνών της άγριας πανίδας που διαβιούν στην κοίτη του Πηνειού αλλά και σε ολόκληρη την Θεσσαλία.
Κι αυτό οφείλεται όσο και παράξενο κι αν ακούγεται, στις πρόσφατες πλημμύρες που ζήσαμε, παρά την καταστροφικότητά τους.
Ένα γεγονός που δείχνει ότι η φύση αντιδρά σε άσχημα φαινόμενα και επιστρέφει η άγρια ζωή κοντά στον άνθρωπο. Έτσι υπέροχα και σπάνια για την περιοχή μας άγρια πουλιά, βρίσκουν χώρο και μπορούν να κατοικούν, γύρω αλλά και μέσα στην πολύβοη πόλη, συνυπάρχοντας με ανθρώπους και τον πολεοδομικό ιστό. Μια ευχάριστη νότα, παρήγορη για την άγρια πανίδα που φοβόμαστε ότι χάνεται, αλλά που συνεχίζει να ζει και να μεγαλώνει στην περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στην πόλη μας την Λάρισα.
Δεκάδες ερωδιοί πολλών ειδών, κορμοράνοι, δρυοκολάπτες και άλλα άγρια πουλιά συχνάζουν πια, στο ποτάμι της πόλης μας, ακόμη και στη γέφυρα του Αλκαζάρ, εδώ και λίγα χρόνια. Ένα ενθαρρυντικό δείγμα, ότι η ζωή σε ολόκληρη την Θεσσαλία και γύρω από τον Πηνειό, υπάρχει και έχει μέλλον.
Μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Χριστοδούλου, υπεύθυνο προστασίας της άγριας πανίδας του Δήμου Λαρισαίων, για το θέμα αυτό και μας είπε ότι είναι αλήθεια, πως μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, αυξήθηκε η τροφή των άγριων πτηνών, στην Θεσσαλία και φυσικά, αυξήθηκε και ο πληθυσμός τους. Έτσι παρατηρείται αύξηση σε λευκούς ερωδιούς, στακτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, κορμοράνους, όσο και αρπακτικά άγρια πουλιά και συνεχίζει να παρουσιάζεται αύξηση με τον χρόνο.
«Ο Πηνειός είναι μια νησίδα άγριας ζωής, και για την πανίδα όσο και για την χλωρίδα, της Θεσσαλίας», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου.
«Υπάρχει αύξηση των αριθμών και σε δρυοκολάπτες, γύρω από τον Πηνειό, καθώς, η ασθένεια της Φτελιάς (Καραγάτσι για τους ντόπιους) αλλά και η υπάρχουσα χλωρίδα, προσφέρουν άφθονη τροφή, στους πρασινοτσικλητάρες, μεσοτσικλητάρες και άλλα είδη δρυοκολαπτών, που έχουν φτάσει να ζουν ακόμη και σε πάρκα της Λάρισας.
Αυτό είναι καλό για την δασοκομία, καθώς δίνουν ζωή στα δένδρα. Αύξηση έχουμε και στα αρπακτικά, είδη, διπλοσάινα, βραχοκερκίνεζα και άλλα είδη γερακιών και όχι μόνο…” κατέληξε ο υπεύθυνος προστασίας άγριας πανίδας του Δήμου Λαρισαίων.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΟΛΙΑΣ
Πηγή: larissanet.gr