Παρασκευή , 22 Σεπτεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπολύει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλογίζοντας ευθύνες στο κόμμα της κεντροαριστεράς «για την αποτυχία της απλής αναλογικής»

Σε συνέντευξη του στο «Κόκκινο» ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών κάνοντας μια σύγκριση με τις εθνικές εκλογές. Όπως λέει, «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει μια λογική που στην πράξη ακύρωσε την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές και έτσι δεν δημιουργήθηκε η προοπτική να φύγει η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκης και να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε στις εθνικές εκλογές, φαίνεται όμως και τώρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που είναι ακόμα πιο μεμπτό». Δίνοντας το παράδειγμα της Δυτικής Ελλάδας, όπου στις περιφερειακές εκλογές θα υπήρχε η δυνατότητα μέσω συνεργασιών να κερδίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις, ο κ. Τσακαλώτος, καταλήγει κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι στην «κινείται με κύρια προτεραιότητα το στενό συμφέρον της παράταξής τους».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραμένει υπέρμαχος της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι «παρά την ήττα που υπέστη η απλή αναλογική δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε και να δούμε πότε θα μπει και πάλι στη δημόσια συζήτηση. «Αν είσαι υπέρ της ενίσχυσης του δημοκρατικού δρόμου, δεν μπορεί να είσαι με την επιβολή ενός κόμματος χωρίς συμμαχίες στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι παρά την ήττα που υπέστη η απλή αναλογική δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε και να δούμε πότε θα μπει και πάλι στη δημόσια συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για ποιον λόγο απέτυχε τώρα, ο κ. Τσακαλώτος, συμπεραίνει ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ήταν διαθέσιμα για συζήτηση, ενώ όπως εξηγεί έπρεπε να αλλάξει στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ και να στοχεύσει στην αυτοδυναμία.

Πιθανές αστοχίες και ευρύτερα προβλήματα, όπως έλλειψη ξεκάθαρης ταυτότητας ήταν κάποιες από τις αιτίες της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. «Αν υπήρχε ένας ισχυρός ιστός στην προεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, μεμονωμένα λάθη δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιο κόστος» σημείωσε. Οι απαντήσεις όμως, θα δοθούν στο συνέδριο όπου θα αναλυθούν σε βάθος τα αίτια της ήττας.

Όσον αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε με θερμά λόγια για τους συντρόφους τους λέγοντας ότι έχουν όλοι δείξει θετικά αντανακλαστικά που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον. Δεν είναι όλα λάθος όπως είπε στον ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται πολλά καλά πράγματα και γίνεται δουλειά στις προγραμματικές θέσεις. «Υπάρχουν εμβληματικά παραδείγματα που πρέπει, ως κόμμα, να πολλαπλασιαστούν. Δεν ξεκινάει το κόμμα από μηδενική βάση, χωρίς στρατηγική, χωρίς πρόγραμμα. Το θέμα για τη νέα ηγεσία, που ελπίζω να είναι συλλογική στη λειτουργία της, είναι να διορθώσει τα κακώς κείμενα, και να πολλαπλασιάσει τα καλά παραδείγματα» σημειώνει.

Τέλος, σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος για το νέο κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ «με μια ηγεσία που θα λειτουργεί συλλογικά,, που θα λειτουργούν τα όργανα, θα υπάρχει λογοδοσία, θα υπάρχει ένα σχέδιο που το καταλαβαίνει ο κόσμος και το νιώθει κτήμα του, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ»..

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ρομά έκαναν… την ανάγκη τους σε κεντρικότατο δρόμο της Λαμίας….

  Μία άσχημη εικόνα και κατάσταση  που δυστυχώς την έχουμε ξαναδεί…. Όπως μας ενημέρωσε αναγνώστρια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *