Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ευβοια: Ξεκινάει ένα σπουδαίο έργο που αφορά την προστασία της παράκτιας ζώνης της Πλατάνας

Το έργο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση και αποκατάσταση των ακτών, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινότητα από τις επιπτώσεις της διάβρωσης και της κλιματικής αλλαγής. Με την υλοποίηση του έργου, αναμένεται να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της παράκτιας ζώνης και να ενισχυθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο σχεδίασε, διεκδίκησε και υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η σπουδαιότητα του έργου για την προστασία και αναβάθμιση της Πλατάνας, και της αναγέννησης του κατακερματισμένου παραλιακού της μετώπου, αλλά και την οδική διασύνδεση της ευρύτερης περιοχής τεράστια. Ζητούμενα πια η απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, και ο βέλτιστος προγραμματισμός των εργασιών σε ξηρά και θάλασσα, σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να προκύψει η λιγότερη δυνατή όχληση των πολιτών, των επισκεπτών και των επαγγελματιών της περιοχής, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει πλήρη σειρά εργασιών ανακατασκευής και συγχρόνως προστασίας από τη διαβρωτική δράση του προσπίπτοντος κυματισμού, του παραλιακού δρόμου του οικισμού Πλατάνας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδού υπ’ αρ. 8 Αυλωνάρι – Οξύλιθος – Πλατάνα – Παραλία Κύμης, με την:

κατασκευή νέου προστατευτικού τοιχίου εκ σκυροδέματος κατά μήκος της ακτογραμμής, που οριοθετεί και το θαλάσσιο μέτωπο του οικισμού, μήκους 516 m, εδραζομένου επί αλληλοτεμνόμενων πασσάλων
ανακατασκευή με εργασίες οδοστρωσίας,ασφαλτόστρωσης και σήμανσης της παραλιακής οδού, η οποία θα διαπλατυνθεί και θα αποκτήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της πλάτος 12 m. Το πλάτος αυτό θα επιτρέπει την διέλευση δύο λωρίδων κυκλοφορίας (μία ανά κατεύθυνση) πλάτους 3,75 m έκαστη, καθώς τη δημιουργία εσοχών στα πλάγια για ασφαλή στάση και στάθμευση,καθώς και υποδομή διαχείρισης ομβρίων για την ορθή και ταχεία απαγωγή τους από το οδόστρωμα.
κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου, με δημιουργία πρόσθετου χώρου προς άρση της έως σήμερα στενότητας λειτουργίας της οδού (πλακοστρώσεις με αισθητικές παρεμβάσεις, πρόβλεψη όδευσης τυφλών και εξασφάλισης κίνησης των ΑΜΕΑ, προστατευτικά κιγκλιδώματα, φωτισμό,σήμανση, δίκτυα κλπ.), τόσο για την ασφαλή διέλευση έμπροσθεν του επαρχιακού δρόμου, όσο και την παραμονή αναψυχής στο θαλάσσιο μέτωπο.
Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών για την προστασία του δρόμου αποτελούν τα συνοδά έργα ακτομηχανικής προστασίας για την ενίσχυση, διατήρηση και αναβάθμιση των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος, με την κατασκευή:
τεσσάρων αποσπασμένων κυματοθραυστών εκ λιθορριπής, με τους οποίους θα προστατεύεται ο παραλιακός δρόμος από τους προσπίπτοντες κυματισμούς
ενδιάμεσων εγκάρσιων προβόλων στο τοιχίο, αποξήλωση τμήματος βόρειου κυματοθραύστη και πλήρη ανακατασκευή νότιου προβλήτα στα επί μέρους άκρα,για την ανάσχεση της διάβρωσης στον πόδα του τοιχίου και τη σταθεροποίηση της ακτογραμμής.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι εντός καλοκαιριού του 2026, παρόλα αυτά πρόθεση μας σε συνεργασία με τον ανάδοχο το όνειρο να γίνει πραγματικότητα ακόμα και μέχρι το τέλος του 2025.

eviaportal.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στην Μητρόπολη Φθιώτιδας η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη

  Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην Ι. Μ. Φθιώτιδος Την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *