Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γαλλικές Εκλογές: Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες

Στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έγινε τεράστια ανατροπή, καθώς το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών επικρατώντας του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.

Τί σηματοδοτεί όμως αυτή η αλλαγή αυτή για τη Γαλλία και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση;

Η αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που δημιουργήθηκε την τελευταία στιγμή για να δώσει τη μάχη των εκλογών, κέρδισε τις περισσότερες έδρες αλλά όχι την πλειοψηφία. Ο ακροδεξιός σχηματισμός της Μαρίν Λεπέν που είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο και αναμενόταν να κάνει «περίπατο», συνετρίβη, καθώς περιορίστηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία.

Στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, αφότου είχε αρχίσει να αποχωρεί ο περισσότερος κόσμος που διαδήλωσε για την απροσδόκητη ήττα της ακροδεξιάς, έγιναν μικροεπεισόδια με φωτιές, σπασμένες στάσεις λεωφορείων και χρήση καπνογόνων. Ένταση καταγράφηκε και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως στη Λυόν, τη Λιλ και τη Ναντ.

Γαλλικές Εκλογές: Πόσες έδρες καταλαμβάνουν τα κόμματα
Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες.

168 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει 143 βουλευτές.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει 45 βουλευτές.

Kανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία για την οποία απαιτούνται 289 βουλευτές.

Τα νεότερα στοιχεία για τις έδρες των κομμάτων
Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 182

Ensemble (Μακρόν): 168

Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν): 143

Les Républicains (δεξιά): 45

Εθνοσυνέλευση με τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ από την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου – όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο γρίφος της επόμενης μέρας στη Γαλλία
Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, καθώς οι ομάδες που το απαρτίζουν περιλαμβάνουν από σοσιαλδημοκράτες μέχρι σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Ορισμένοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Εάν δεν συγκεντρωθεί μια λειτουργική πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο να επιβιώσει για πολύ.

Θα μπορούσε να προκληθεί αστάθεια, ιδίως καθώς ο πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο.

Γαλλικές Εκλογές: Τα πιθανά σενάρια μετά τη νίκη της Αριστεράς
Σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο
Ακυβερνησία
Συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)
Συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων
Η πιθανότητα νέων εκλογών δεν υφίσταται καθώς σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος. Έτσι, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να πορευθεί ως έχει, στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Το «χαστούκι» του Μελανσόν στον Μακρόν
Η χθεσινή ομιλία του ηγέτη της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, δείχνει το τί θα επακολουθήσει, καθώς όπως είπε, δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Μακρόν. «Εδώ και 7 χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια στην κυβέρνησή του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μελανσόν.

Για το ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό της. Ενδέχεται να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων με τον Μακρόν να αντιμετωπίζει την προοπτική να ηγηθεί της χώρας μαζί με έναν πρωθυπουργό που αντιτίθεται στις περισσότερες από τις πολιτικές του.

Η προσπάθεια δημιουργίας συνασπισμού θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της έντονης πόλωσης της γαλλικής πολιτικής και η όποια συγκροτημένη πλειοψηφία κινδυνεύει να είναι ευάλωτη σε ψήφους δυσπιστίας που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε πτώση.

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται λοιπόν η Γαλλία καθώς σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι πιο συνηθισμένες σε κυβερνήσεις συνασπισμού, δεν έχει παράδοση σε νομοθέτες από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα που ενώνονται για να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Κ. Μητσοτάκης από ΗΠΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *