Σάββατο , 25 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γενετικό τεστ μπορεί να καθοδηγήσει τη χρήση της χημειοθεραπείας του καρκίνου

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, διαπίστωσαν ότι ένα γενετικό τεστ μπορεί να προβλέψει εάν ένας ασθενής με καρκίνο του εντέρου θα ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία. Θεωρείται ότι αυτό θα μπορούσε να γλιτώσει τους ασθενείς που δεν θα επωφεληθούν από περιττή τοξικότητα και εξουθενωτικές παρενέργειες.

Το γενετικό τεστ χρησιμοποιείται ήδη ως μέρος της τυπικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως για την πρόβλεψη της απόκρισης των ασθενών σε άλλα στοχευμένα αντικαρκινικά φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν για να καθοδηγήσουν τη χημειοθεραπεία. Στον καρκίνο του εντέρου, οι αποκρίσεις στη χημειοθεραπεία τελευταίας γραμμής με τριφλουριδίνη/τιπιρακίλη ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ασθενών, με ορισμένους ασθενείς να παρουσιάζουν καλές, μακροπρόθεσμες ανταποκρίσεις και άλλους να μην βλέπουν κανένα όφελος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο KRAS που ονομάζεται KRASG12 συνδέθηκε με κακή επιβίωση σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία. Αντίθετα, μια άλλη μετάλλαξη συνδέθηκε με τριπλάσια αύξηση της επιβίωσης.

Ο καθηγητής Nicola Valeri, Επίτιμος Καθηγητής Γαστρεντερικής Ογκολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και στο ICR, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε χρησιμοποιήσει έναν γονιδιωματικό δείκτη στην κλινική που μπορεί να μας πει εάν ο καρκίνος ενός ασθενούς θα είναι ευαίσθητος ή ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία. Ελπίζουμε ότι οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου χωρίς καθυστέρηση».

Ο καθηγητής Kristian Helin, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, δήλωσε: «Η σωστή θεραπεία του καρκίνου δεν σημαίνει μόνο να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να ζήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Αν και η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για πολλούς ασθενείς, μπορεί επίσης να έχει εξουθενωτικές παρενέργειες, και επομένως είναι σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να λειτουργήσει η θεραπεία».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διαδικτυακή ημερίδα του Δ. Ξηρομέρου με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια» την Τρίτη 28 Μαρτίου

Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με τους Δήμους Αργοστολίου, το Δήμο Ευρώτα, το Δήμο Πύργου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *