Παρασκευή , 2 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Για πρώτη φορά, ένα μωρό χρησιμοποιώντας DNA από τρεις ανθρώπους γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το μεγαλύτερο μέρος του DNA του, προέρχεται από τους δύο γονείς του και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, γυναίκα – δωρητή.

Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια να αποτραπεί η γέννηση παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες. Λιγότερα από πέντε μωρά έχουν γεννηθεί με αυτό τον τρόπο, αλλά χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Τα μιτοχονδριακά νοσήματα είναι ανίατα και μπορεί να αποβούν μοιραία μέσα σε λίγες ημέρες ή και ώρες από τη γέννηση. Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά, ενώ η τεχνική αυτή θεωρείται η μόνη επιλογή για να αποκτήσουν οι γονείς ένα δικό τους υγιές παιδί.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά διαμερίσματα στο εσωτερικό σχεδόν κάθε κυττάρου του σώματος που μετατρέπουν την τροφή σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια αδυνατούν να τροφοδοτήσουν το σώμα με καύσιμα και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή εξασθένιση, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

Πόδι μωρού
Τα μιτοχόνδρια μεταβιβάζονται μόνο από τη μητέρα. Έτσι, η θεραπεία δωρεάς μιτοχονδρίων είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης, που χρησιμοποιεί μιτοχόνδρια από ένα υγιές ωάριο δότριας.

Ωστόσο, τα μιτοχόνδρια έχουν τις δικές τους γενετικές πληροφορίες ή DNA, πράγμα που σημαίνει ότι τεχνικά τα παιδιά που προκύπτουν, κληρονομούν DNA από τους γονείς τους αλλά και ένα μικρό μέρος και από τη δότρια.

Αυτό το DNA του δότη έχει σημασία μόνο για τη δημιουργία αποτελεσματικών μιτοχονδρίων, δεν επηρεάζει άλλα χαρακτηριστικά, όπως η εμφάνιση, και δεν αποτελεί «τρίτο γονέα». Πρόκειται για μια μόνιμη αλλαγή που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Η συγκεκριμένη τεχνική, είναι μια πρωτοπόρος τεχνική από το Νιούκαστλ. Το 2015 θεσπίστηκαν νόμοι που επιτρέπουν τη δημιουργία τέτοιων μωρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προχώρησε στην εφαρμογή της αμέσως. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μέσω αυτής της τεχνικής ήταν σε μια ιορδανική οικογένεια που έκανε θεραπεία στις ΗΠΑ το 2016.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Βαριά καμπάνα» στον 70χρονο Βολιώτη που βιαιοπράγησε κατά αστυνομικού

Ένοχος  ένας 70χρονος από τη Ν. Ιωνία, που δεν συμμορφώθηκε στο να απομακρυνθεί από το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *