Τετάρτη , 4 Οκτωβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γιατί χάνεται η μάχη των δασικών πυρκαγιών

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Χάρης Δούκας, μίλησε στην τηλεόραση του ALPHA για την ανάγκη θωράκισης των πόλεων απέναντι στους νέους κλιματικούς κινδύνους.

Κληθείς να σχολιάσει τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Αττική, αλλά και ολόκληρη η χώρα, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, επισήμανε ότι «προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι οι πυρκαγιές δεν μπαίνουν πλέον μόνο μέσα στο δάσος, στον περιαστικό ιστό, αλλά και μέσα στις πόλεις, γι’ αυτό έχει αλλάξει και ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Οι εξειδικευμένες μελέτες μας δείχνουν ότι οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται πλέον από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Η χώρα μας όμως, δαπανά για πρόληψη μόνο το 1/5 του σχετικού προϋπολογισμού για τις πυρκαγιές και τα 4/5 για καταστολή, η οποία βλέπουμε πόσο δύσκολη είναι σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, πρέπει να δίνεται το 50% των χρημάτων για την πρόληψη, το 35% για την καταστολή και το 20% για την αποκατάσταση».

Ο Χάρης Δούκας επισήμανε ότι τα δάση στερούνται πλέον τους παραδοσιακούς τους φύλακες, που σήμερα έχουν απομακρυνθεί, καθώς αυτά τα επαγγέλματα δεν παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον. Όπως τόνισε, «το κρίσιμο είναι, πώς θα μπορέσουμε να βάλουμε ξανά μέσα στα δάση τους ανθρώπους που ζούσαν χρόνια εκεί και είχαν τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, τους μελισσοκόμους, τους αγρότες, τους βοσκούς και τους ρητινοπαραγωγούς. Απαιτείται επίσης ο εκσυγχρονισμός των δασικών υπηρεσιών. Πρέπει να εξοπλιστούν με έξυπνα συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα πρόβλεψης, τεχνητή νοημοσύνη, θερμοκάμερες, για να μπορούμε και να προλάβουμε, αλλά και να χειριστούμε με αποτελεσματικότητα τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς»

ecopress.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δημοτικός Σύμβουλος φτύνει κατάμουτρα υπάλληλο του Δήμου Μακρακώμης

  Σάλος με βίντεο που κυκλοφορεί σε κοινωνικά δίκτυα για την συμπεριφορά Δημοτικού Συμβούλου Ανεπίτρεπτη, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *