Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γιατί μειώνεται κατακόρυφα ο πληθυσμός της πολικής αρκούδας στον Καναδά – Ανησυχία στους επιστήμονες

Μέχρι το 2050 η διάρκεια της σεζόν κατά την οποία δεν υπάρχει πάγος θα μπορούσε να οδηγήσει τις αρκούδες στο να μην βρίσκουν να φάνε.

Μειώθηκε κατά 27% μέσα σε μόλις πέντε χρόνια ο πληθυσμός της πολικής αρκούδας στον δυτικό κόλπο Χάντσον του Καναδά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση, 618 ζώα ζούσαν στην περιοχή πέρυσι, από 842 το 2016. Η έκθεση υποστηρίζει παράλληλα ότι οι ενήλικες θηλυκές αρκούδες και τα μικρά πλήττονται ιδιαίτερα και ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι ένας παράγοντας αυτής της παρακμής.

Η Αρκτική θερμαίνεται τώρα πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο και ο θαλάσσιος πάγος από τον οποίο εξαρτώνται οι αρκούδες για το κυνήγι φώκιας σχηματίζεται αργότερα και λιώνει νωρίτερα κάθε χρόνο.

Μέχρι το 2050, λένε τώρα οι επιστήμονες, η διάρκεια της σεζόν κατά την οποία δεν υπάρχει πάγος θα μπορούσε να οδηγήσει τις αρκούδες στο να μην βρίσκουν να φάνε.

«Οι παρατηρούμενες μειώσεις είναι σύμφωνες με τις μακροχρόνιες προβλέψεις σχετικά με τις δημογραφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πολικές αρκούδες», αναφέρει η έκθεση της καναδικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, η έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της πτώσης και της απώλειας του θαλάσσιου πάγου, επισημαίνοντας ότι τέσσερα από τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δει καλές συνθήκες πάγου.

Τονίζει όμως ότι οι αλλαγές στον τοπικό πληθυσμό της φώκιας θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την αλλαγή. Η έκθεση αναφέρει επίσης στοιχεία για μετανάστευση της πολικής αρκούδας σε γειτονικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ζωντανά σαρκοφάγα ζώα της ξηράς, περνούν κατά μήκος της δυτικής ακτής του κόλπου Χάντσον στην επαρχία Μανιτόμπα κάθε φθινόπωρο, καθώς επιστρέφουν στον θαλάσσιο πάγο.

Είναι το πιο μελετημένο δείγμα στον κόσμο και η μετανάστευση τους προσελκύει τουρισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη Τσόρτσιλ της Μανιτόμπαν, που ονομάζεται η πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κοινή πρακτική για τους κατοίκους της πόλης να αφήνουν τις πόρτες του αυτοκινήτου τους ξεκλείδωτες, ώστε οι συμπολίτες τους να έχουν κάπου να προστατευτούν, σε περίπτωση που συναντήσουν μια περιπλανώμενη αρκούδα.

με πληροφορίες από BBC

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Λαμιέων: Οι επιτυχόντες για τις 9 προσλήψεις

Oι οριστικοί Πίνακες των επιτυχόντων – προσληπτέων ανά κωδικό θέσης για την Ανακοίνωση Πρόσληψης εννέα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *