Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από καρδιακή προσβολή

Ζήσης Ψάλλας

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ενώ η καρδιαγγειακή νόσος δεν κάνει διακρίσεις ως προς το φύλο, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από καρδιακή προσβολή από τους άνδρες.

«Πολλές προηγούμενες μελέτες έδειξαν κακή έκβαση μεταξύ των γυναικών μετά από έμφραγμα και αποδώσαμε αυτές τις διαφορές στο γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία όταν παρουσιάζουν έμφραγμα και έχουν περισσότερες συννοσηρότητες», είπε η Δρ. Anais Hausvater, καρδιολόγος στο NYU Langone Heart, ειδικευμένη στην υγεία της καρδιάς των γυναικών που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αλλά σε αυτή τη μελέτη, προσαρμόστηκαν αυτοί οι παράγοντες και υπήρχαν νεότερες γυναίκες. Τα ευρήματα λένε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από την ηλικία».

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Heart Failure 2023, ένα επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ήταν αναδρομική μελέτη παρατήρησης. Περιλάμβανε 884 ασθενείς με μέση ηλικία τα 62 έτη, εκ των οποίων το 27% ήταν γυναίκες.

Όπως ανέφερε η Hausvater, προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι γυναίκες με έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση ST (STEMI) έχουν χειρότερη πρόγνωση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο σε σύγκριση με τους άνδρες. «Το STEMI είναι ένας τύπος εμφράγματος υψηλότερου κινδύνου, όπου κάθε λεπτό μετράει. Αυτός είναι ο τύπος καρδιακής προσβολής όταν τρέχετε τον ασθενή στο εργαστήριο καρδιακού καθετήρα. Κάθε λεπτό καθυστέρησης μπορεί να συμβάλει σε χειρότερα αποτελέσματα», δήλωσε η Hausvater.

Η μελέτη παρακολούθησε ασθενείς που εισήχθησαν με STEMI και έλαβαν θεραπεία με PCI (Emergency percutaneous coronary intervention: πρωτογενής διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση) εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων για μια περίοδο πέντε ετών. Οι ανεπιθύμητες εκβάσεις ορίστηκαν ως θνησιμότητα 30 ημερών από όλες τις αιτίες, πενταετή θνησιμότητα από κάθε αιτία και πενταετή μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα (MACE).

Στο όριο των 30 ημερών, το 11,8% των γυναικών είχαν πεθάνει σε σύγκριση με το 4,6% των ανδρών. Στα πέντε χρόνια, το 32,1% των γυναικών είχαν πεθάνει έναντι του 16,9% των ανδρών και το 34,2% των γυναικών εμφάνισαν MACE μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ το 19,8% των ανδρών εμφάνισε MACE.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: 1ο Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

  1ο Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στη Στερεά Ελλάδα από το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *