Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γιατί τα ποτάμια στην Αλάσκα βάφτηκαν πορτοκαλί

Τα ποτάμια και τα ρέματα στην Αλάσκα αλλάζουν χρώμα και από μπλε γίνονται πορτοκαλί εξαιτίας των τοξικών μετάλλων που απελευθερώνονται από το λιώσιμο του μόνιμου πάγου, σύμφωνα με νέα μελέτη της Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις (UC Davis) και του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν δοκιμές σε 75 ποτάμια στην οροσειρά Μπρουκς.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications: Earth & Environment», η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, το μόνιμο στρώμα πάγου λιώνει, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται από το έδαφος μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το νικέλιο και ο μόλυβδος και να αντιδρούν με το νερό και το οξυγόνο.

«Έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε αυτό σε περιοχές της Καλιφόρνιας και στα Απαλάχια όπου έχουν γίνει εξορύξεις. Πρόκειται για μια κλασική διαδικασία που παρατηρείται μετά από εξορύξεις που έγιναν τη δεκαετία του 1850», δήλωσε ο Μπρετ Πούλιν, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας στο UC Davis.

«Αλλά είναι πολύ εντυπωσιακό να το βλέπεις όταν βρίσκεσαι σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και είσαι μακριά από ορυχεία. Είναι πραγματικά μια απροσδόκητη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να προσδιορίσουν πότε συνέβη η αλλαγή στο χρώμα σε διαφορετικούς ποταμούς και ρυάκια.

«Σε πολλές από τις περιοχές αυτές, οι πιο δραστικές αυξήσεις σημειώθηκαν μεταξύ 2017 και 2018 και συνέπεσαν με τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ σε εκείνο το σημείο», είπε ο Πούλιν.

Γιατί τα ποτάμια στην Αλάσκα βάφτηκαν πορτοκαλί
Αυτός ο αποχρωματισμός έχει συνδεθεί με «δραματικές μειώσεις» στην υδρόβια ζωή, εγείροντας ανησυχίες για το πώς η συνεχιζόμενη τήξη του μόνιμου παγετού θα επηρεάσει τις κοινότητες που βασίζονται σε αυτές τις υδάτινες οδούς για τη διαβίωσή τους. Στους ποταμούς της Αλάσκας ζει μια ποικιλία ψαριών που είναι «κρίσιμα για την επιβίωση, τον αθλητισμό και την εμπορική αλιεία», έγραψαν οι ερευνητές. Όπως ανέφερε ο Πούλιν, οι τοπικές κοινότητες εξέφρασαν τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις τους στους ερευνητές πριν από επτά χρόνια.

Η Αλάσκα δεν είναι η μόνη πολιτεία που βιώνει αυτό το φαινόμενο. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε ένα μήνα πριν οι ερευνητές στην Αλάσκα δημοσιοποιήσουν τα ευρήματά τους, περιγράφει λεπτομερώς πώς το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στα Βραχώδη Όρη του Κολοράντο εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Los ríos de Alaska se están volviendo anaranjados. Es una “consecuencia inesperada del cambio climático” https://t.co/37GE15qfhQ — CNN en Español (@CNNEE) May 29, 2024
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «AGU» διαπίστωσε αύξηση των συγκεντρώσεων τοξικών μετάλλων σε 22 ορεινά ρέματα του Κολοράντο τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόμοια έρευνα σχετικά με την αύξηση των συγκεντρώσεων μετάλλων και σπάνιων γαιών σε ορεινά ποτάμια και ρέματα έχει γίνει στις Χιλιανές Άνδεις, στις Ευρωπαϊκές Άλπεις και στα Πυρηναία στη βόρεια Ισπανία. Αν και σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές έχουν γίνει εξορύξεις, η αύξηση των μετάλλων εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να επηρεάζει τις πηγές νερού στα βουνά.

www.zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Eurobank: Περιοδεία  της Διοίκησης  στη Θεσσαλία –  “Δίπλα στις επιχειρήσεις” 

Στη Λάρισα το νέο Future Branch της Τράπεζας Η Eurobank βρίσκεται στο πλευρό του επιχειρηματικού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *