Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Γόργιανη με το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου με τα πολλά χαρίσματα & πλεονεκτήματα και η προσφορά της στη Σπερχειάδα

Η Γόργιανη βρίσκεται στις πανέμορφες πλαγιές του Γουλινά με εντυπωσιακή θέα, τα διάσπαρτα  χωριά της κοιλάδας του Σπερχειού, 5 χλμ νότια της Σπερχειάδας.

Ο παλιός  οικισμός της Γόργιανης με το γραφικό  ξωκλήσι  της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει την δική του βαρυσήμαντη τοπική ιστορία που συνδέεται στενά με την εξέλιξη και ανάπτυξη της Σπερχειάδας!

Σημαντικός και «κομβικός» ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ιστορία της Σπερχειάδας. Στην νεότερη ιστορία προστάτευσε αμάχους όταν γινόντουσαν επιθέσεις από τους Ναζί, λειτουργώντας ως «καταφύγιο», με το νερό των πηγών της  «ξεδίψασε» την Σπερχειάδα και γλίτωσε τους Σπερχειαδίτες από σοβαρές ασθένειες της εποχής, αφού προηγουμένως νερό προμηθεύονταν μόνο από πηγάδια.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε από τον μεγαλοτσιφλικά Ζώτο μετά την Τουρκοκρατία, κατοικούνταν από δυο οικογένειες, του Πανωτάρα, και του Βαθειά (σ.σ. από εκεί έλκει την καταγωγή του και ο γνωστός πρώην βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βαθειάς),  οι οποίες εργάζονταν για τον μεγαλοτσιφλικά. Καταγραφές αναφέρουν ότι την περίοδο 1900-1940 έμεναν στον οικισμό κατά μέσο όρο περίπου 40 άτομα.

Οι κάτοικοι του ασχολούνταν κυρίως με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και μάλιστα λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους με τις πολλές πλαγιές, στο όργωμα χρησιμοποιούνταν αγελάδες. Καλλιεργούσαν κυρίως  σιτηρά (δημητριακά και όσπρια), πατάτα, αμπέλια, καρυδιές, κηπευτικά λόγω των άφθονων νερών,  αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα  από τα βοσκοτόπια. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Βαγγέλη Πανωτάρα, πρώην αγρονόμο, έφερε ο Ζώτος  κόκκινες μουριές για εκτροφή μεταξοσκώληκα για  να δώσει την πολυτιμότερη φυτική ίνα, το μετάξι. Στις μέρες μας υπάρχει μόνο μία κόκκινη μουριά.

Σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισαν σε σχέση με την Σπερχειάδα και την ευρύτερη περιοχή, οι δύο πηγές της Γόργιανης. Η πηγή «Μάνα» που βρίσκεται στο πανέμορφο δάσος «Σοφάς» με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και  η άλλη το «Μποχαρέμ»  που χρησιμοποιήθηκε και για αρδευτικούς σκοπούς όπου  οι κάτοικοι πότιζαν τους  εύφορους κήπους τους.

Το νερό δόθηκε στην Σπερχειάδα δωρεάν από τους Συνιδιοκτήτες του  Κτήματος  Κουφωδένδρων, επί Δημαρχίας Ευάγγελου Πλατή το 1933, συνεχίστηκε από τον μετέπειτα Πρόεδρο Παντελή  Παπαχρήστο, μεσολάβησε ο πόλεμος όπου και σταμάτησε και το 1946  το έργο ύδρευσης ξεκίνησε και πάλι και  ολοκληρώθηκε επί  Προεδρείας Κωνασταντίνου Τσαρούχα  και εγκαινιάστηκε το νερό από τη Γόργιανη  στη Σπερχειάδα το 1950 με κατασκευή Υδραγωγείου και ακολούθησε και άλλο ένα Υδραγωγείο για το Οικισμό Κουφωδένδρων .

Οι Συνιδιοκτήτες του Κτήματος  Κουφωδένδρων αποφασίζουν και δωρίζουν το νερό από την πηγή «Μάνα» στη Σπερχειάδα,  ενώ αργότερα το ίδιο έκαναν και από την πηγή «Μποχαρέμ». Και έτσι οι κάτοικοι της Σπερχειάδας γλίτωσαν από σοβαρές ασθένειες που μάστιζαν την εποχή εκείνη λόγω ακαταλληλότητας των νερών. Οι Σπερχειαδίτες δέχθηκαν το νερό της Γόργιανης ως ευλογία αναπτύσσοντας στενή σχέση με την Γόργιανη και ειδικότερα με την Παναγιά. Άλλο ένα στοιχείο που έφερε τους πιστούς πιο κοντά στην προστάτιδα τους,

Παναγιά της Γόργιανης

Άλλωστε οι Σπερχειαδίτες δεν ξεχνούν ο άμαχος πληθυσμός ανηφόριζε και έβρισκε καταφύγιο στη Γόργιανη στην περίοδο της κατοχής  κατά τις επιδρομές των Ναζί, που τρείς φόρες  επιχείρησαν να κάψουν ολόκληρο  τον οικισμό.

Η εκκλησία της Γόργιανης, αρχικά κτίστηκε από τον Ζώτο το 1860 και ανακατασκευάστηκε από τους Σπερχειαδίτες μετά την καταστροφή της το 1963.

Οι Σπερχειαδίτες τιμούν μεγάλες θρησκευτικές Εορτές στην  Παναγιά της Γόργιανης. Τον Δεκαπενταύγουστο, της Ζωοδόχου Πηγής, της Αναλήψεως καθώς επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Σπερχειάδας γιορτάζει  των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου, με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.

Ανήμερα του Δεκαπεντάγουστου, στο εξωκκλήσι της Γόριανης τιμάται παραδοσιακά και η μεγάλη Θρησκευτική εορτή του 15Αυγουστου με  όλους τους Σπερχειαδίτες να δίνουν το παρών. Παλιότερα πήγαιναν εθιμοτυπικά με τα πόδια, την παραμονή γινόταν μέχρι και την δεκαετία του 1960 η περιφορά της εικόνας, κοιμόντουσαν εκεί υπαίθρια το βράδυ. Ανήμερα,  εκκλησιαζόταν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, έτρωγαν  και γλεντούσαν ενώ κατηφόριζαν πάλι πίσω αργά το απόγευμα προς σούρουπο. Για αυτό τον Δεκαπενταύγουστο, η Σπερχειάδα έχει τριπλή γιορτή, γιορτάζει την χάρη της, το νερό της που ξεδίψασε τους Σπερχειαδίτες και την προστασία της από κάθε κακό.

Η εικόνα της Παναγιάς, είναι του 1860 και για λόγους ασφάλειας φυλάσσεται στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής  στην Σπερχειάδα.

Δημοφιλής επίσης είναι η τοποθεσία,  εκκλησία και περιβάλλων χώρος  για πλήθος κοινωνικών εκδηλώσεων (μάλιστα ο συντάκτης του παρόντος κειμένου, παραμονή του Αγίου Πνεύματος το 1999,  επέλεξε να τελεστεί το μυστήριο του γάμου του και τη δεξίωση  στην Παναγιά της Γόριανης) και γινόντουσαν και σχολικές εκδρομές.

Την δεκαετία του 1990 δημιουργήθηκε στην περιοχή της Γόργιανης, η πίστα MotoCross  από την Α.Λ.ΜΟ.Σ.(Αθλητική Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Σπερχειάδας) η οποία έχει  πλούσια δραστηριότητα και προσελκύει πλήθος κόσμου σε διάφορες οργανώσεις με πανελλαδική εμβέλεια. Μάλιστα ενδεικτικό είναι ότι σε πολύ γνωστή τηλεοπτική σειρά παλαιότερα, στους τίτλους της εμφανίζονταν πλάνα από την συγκεκριμένη πίστα! Στις μέρες, αθλητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού  έρχονται από όλη την Ελλάδα,  επιλέγουν να κατασκηνώσουν στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας.

Παρακολουθήστε το βίντεο  για την Γόργιανη  Σπερχειάδας με τον Βαγγέλη Πανοτάρα να εξιστορεί γεγονότα και καταστάσεις αλλά και με την πίστα MotoCross:

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Δήμος Λοκρών για την απουσία εισπράκτορα στη Δημοτική Ενότητα Δαφνουσίων

Απουσία εισπράκτορα στη Δημοτική Ενότητα Δαφνουσίων   Η ενημέρωση από τον Δήμο Λοκρών: “Ενημερώνουμε ότι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *