Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γουργούθακας: Το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας που κρύβει μια έκπληξη στον πάτο του

Η Κρήτη είναι γεμάτη ομορφιές και ξεχωριστά τοπία που μένουν χαραγμένα στη μνήμη κάθε επισκέπτη όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γι’ αυτό που φημίζεται, επίσης, είναι για τα μέρη που έχουν πρωτιές και ξεχωρίζουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων το οποίο βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Ονομάζεται σπήλαιο Γουργούθακας και οι περισσότεροι είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζουν.

Το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας που κρύβει μια έκπληξη στον πάτο του
Γουργούθακας Το σπήλαιο Γουργούθακας βρίσκεται στο νομό Χανίων και στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σπηλαιοβάραθρο, το μεγαλύτερο γνωστό σε βάθος σπήλαιο της Ελλάδος και το δεύτερο στα Βαλκάνια. Θα το συναντήσει κανείς στα 1.600 μέτρα υψόμετρο στα Λευκά Όρη και σίγουρα δεν είναι κάτι που θα ξεχάσει εύκολα. Έχοντας βάθος 1.208 μέτρα, βρίσκεται επίσης στην 50άδα με τα βαθύτερα σπήλαια του κόσμου μιας και είναι στη θέση 43.

Γουργούθακας ΚρήτηΤο σπήλαιο Γουργούθακας ανακαλύφθηκε το 1990 από την Σπηλαιολογική Αποστολή της ομάδας Καταμαράν από το Μονμπελιάρ της Γαλλίας. Αλλά η ομάδα αυτή οκτώ χρόνια αργότερα ανακάλυψε κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Και αυτό βρίσκεται στον πάτο του σπηλαίου. Εκεί κρύβεται μια άλλη έκπληξη μιας και οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή λίμνη σε βάθος 1.208 μέτρων. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, η πλήρης εξερεύνηση της λίμνης δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα και έτσι δεν έχει γίνει ακόμη.

Το ίδιο το σπήλαιο πάντως είναι κάτι το ξεχωριστό για όσους ασχολούνται με αυτά τα θαύματα της φύσης. Πρόκειται για έναν βαθύ κατακόρυφο άξονα με τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και δεκάδες τεμνόμενες καμάρες. Αυτή η μορφολογία καθιστά και την πλήρη εξερεύνηση του σπηλαίου δύσκολη καθώς απαιτεί εκτός από εξειδικευμένο εξοπλισμό και μεγάλη εμπειρία.

exploringgreece.tv

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων [26/3/2023]

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων,  26/3/2023 Πατήστε εδώ στο newsbeast.gr, για να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *