Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

H απολύμανση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για πρόληψη της μόλυνσης από ιούς των επιφανειών της τουαλέτας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Infection Control καταδεικνύει ότι τα σωματίδια του ιού εξαπλώνονται σε πολλές επιφάνειες τουαλέτας κατά το ξέπλυμά της, ανεξάρτητα από το αν το καπάκι της τουαλέτας είναι πάνω ή κάτω. Σε αυτή την ανάλυση, ο μόνος ουσιαστικός τρόπος μείωσης των ιικών σωματιδίων ήταν μέσω της απολύμανσης της τουαλέτας και των κοντινών επιφανειών.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι η διαδικασία του ξεπλύματος της τουαλέτας μπορεί να προκαλέσει ένα αεροζόλ παθογόνων που εκτοξεύεται στη λεκάνη της τουαλέτας από ένα μη υγιές άτομο. Το αερόλυμα που δημιουργείται από τη δύναμη της έκπλυσης μπορεί να ταξιδέψει εξαπλώνοντας παθογόνα σε δάπεδα, τοίχους, νεροχύτες και άλλες κοντινές επιφάνειες ενός μπάνιου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι το κλείσιμο του καπακιού της τουαλέτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης βακτηριακών παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει αναφορά για το εάν το ίδιο ισχύει για τα ιικά παθογόνα, τα οποία τείνουν να είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα βακτηριακά τους.

Χρησιμοποιώντας έναν ιό που δεν είναι παθογόνος για τον άνθρωπο ως υποκατάστατο για πιο επικίνδυνους ιούς, έσπειραν τουαλέτες με ποικίλες δόσεις του ιού, ξεπλύθηκαν και στη συνέχεια συνέλεξαν δείγματα από το νερό της λεκάνης της τουαλέτας καθώς και επιφάνειες στην τουαλέτα, στο πάτωμα και στους τοίχους.

Με την οικιακή τουαλέτα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε στατιστική διαφορά στην ποσότητα του ιού που συλλέγεται από τις επιφάνειες της τουαλέτας ή το κοντινό πάτωμα, είτε η τουαλέτα ξεπλύθηκε με το καπάκι πάνω ή κάτω. Η ιογενής μόλυνση των γύρω τοίχων ήταν ελάχιστη και στις δύο περιπτώσεις, ενώ το κάθισμα της τουαλέτας ήταν η πιο μολυσμένη επιφάνεια.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τα αποτελέσματα του καθαρισμού της τουαλέτας, με και χωρίς απολυμαντικό. Ο καθαρισμός μόνο με τη βούρτσα άφησε πίσω του σημαντική μόλυνση, αλλά ο καθαρισμός της λεκάνης της τουαλέτας με απολυμαντικό και βούρτσα μείωσε σημαντικά την ποσότητα του ιού που βρέθηκε στην τουαλέτα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσθήκη απολυμαντικού στη λεκάνη της τουαλέτας πριν από το ξέπλυμα ή η χρήση απολυμαντικών διανομέων στη δεξαμενή της τουαλέτας ήταν και οι δύο αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης της μόλυνσης από το ξέπλυμα.

Πρόσθετα ευρήματα από τη μελέτη περιλαμβάνουν:

Ο καθαρισμός με απολυμαντικό και βούρτσα μείωσε την ιογενή μόλυνση στην τουαλέτα περισσότερο από 99,99% και επάνω στη βούρτσα κατά 97,64%.
Το κλείσιμο του καπακιού της τουαλέτας μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση του αεροζόλ. Σε αυτή τη μελέτη, οι επιφάνειες δαπέδου μπροστά και στα αριστερά της τουαλέτας ήταν περισσότερο μολυσμένες μετά το ξέπλυμα με κλειστό καπάκι παρά με ανοιχτό καπάκι και οι επιφάνειες δαπέδου στα δεξιά της τουαλέτας ήταν λιγότερο μολυσμένες.

www.zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έρευνες σχετικά με την γήρανση της επιδερμίδας σε ανθρώπους διαφορετικών φυλών και τύπων δέρματος στέλνει ανησυχητικά νέα στους Καυκάσιους

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν συμφωνα με τους επιστήμονες το πώς θα γεράσει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *