Ακολουθήστε μας στο facebook

H Πομπηία, η αρχαιότερη ρωμαική πόλη που επιβίωσε και αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες του Βεζούβιου

H Πομπηία, η αρχαιότερη ρωμαική πόλη

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ιταλίας, στην περιοχή της Καμπανίας, σας καλεί να αφεθείτε σε ένα ταξίδι στο ιστορικό παρελθόν του τόπου που θα σας ξεδιπλώσει έναν πολιτιστικό πλούτο που επιβίωσε και αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες του Βεζούβιου.
Περάστε από την Πύλη του Λιμανιού και περιπλανηθείτε στα δρομάκια του περίφημου αυτού αρχαιολογικού χώρου.

Ξεκινήστε την βόλτα σας από την καρδιά της αρχαία πόλης, την πολυσύχναστη Αγορά και συναντήστε τα σπουδαία κτίσματα που το καθένα έχει τη δική του ιστορία.
Συναντήστε το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου, το ιστορικό Αμφιθέατρο, διασχίστε την Οδό Αφθονίας και αντικρίστε όλες τις επαύλεις που στόλιζαν την πόλη.

Επισκεφθείτε την Βίλα των Μαρτύρων για να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες Frescoes που θα σας χαρίσουν πολύχρωμα σκηνικά που αναπαριστούν την σπουδαία ιστορία του μέρους. Συνεχίστε την συναρπαστική αυτή εξερεύνηση με μία στάση στα πιο σημαντικά κτίρια της Πομπηίας όπως η Οικία του Μενάνδρου, η Οικία της Αφροδίτης αλλά και η ξακουστή Οικία του Φαύνου.
Γνωρίστε την μαγεία που κρύβει μία βόλτα σε αυτή την πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και μεταφερθείτε σε μία άλλη εποχή και έναν άλλον πολιτισμό που θα σας σαγηνέψει.
θάφτηκε κάτω από τόνους λάβας, αδύναμη να αντισταθεί στο μένος του Βεζούβιου.
• Από λάβα γεννήθηκε και από λάβα αφανίστηκε!

 
Η Πομπηία, είχε ιδρυθεί πάνω σε ηφαιστειακή γη από τη λάβα του Βεζούβιου, γύρω από την κοιλάδα του ποταμού Sarno.
Αν και οι ρίζες της παραμένουν άγνωστες, μελέτες δείχνουν πως η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. ενώ τα πρώτα τείχη χρονολογούνται κατά το πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Από τα χέρια των αρχαίων Ελλήνων πέρασε στα φύλα των Σαμνιτών που κατέβηκαν από τα βουνά Irpinia και Sannio, στους οποίους και οφείλεται η αστική ανάπτυξη της πόλης.


Τα σπίτια καταστράφηκαν από τη φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, όταν ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη.
Μέχρι εκείνο το θλιβερό πρωινό της 24ης Αυγούστου του 79 μ.Χ., οι κάτοικοι της αρχαίας Πομπηίας πίστευαν πως ο ορεινός όγκος που ορθωνόταν πάνω από την πόλη τους ήταν ένα συνηθισμένο βουνό.
Εκείνο το πρωί ο Βεζούβιος ξύπνησε και η Πομπηία με τους κατοίκους της θάφτηκαν κάτω από τόνους στάχτης, σε μία από τις πιο συγκλονιστικές φυσικές καταστροφές που γνώρισε ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος.
Άνθρωποι απολιθώθηκαν ζωντανοί, έχοντας μάλλον επίγνωση του τι συνέβαινε, άλλοι δεν ξύπνησαν ποτέ από τον νυχτερινό τους ύπνο…


Η πόλη ξεχάστηκε και κανένας δε θυμόταν την ύπαρξή της μέχρι το 1592, όταν τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών ενός υδραγωγείου βρέθηκαν πολλά σημαντικά αντικείμενα, που μαζί με όσα ανακάλυψαν σε κατοπινές ανασκαφές αποτελούν σήμερα έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης.
Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της.
Διασώθηκαν, προστατευμένες απ’ τη φθορά του χρόνου, όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια.

 

Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα.
Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ’ τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ’ τον φρικτό θάνατο.

Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ’ ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει ενώ έπαιζαν. Ασύγκριτα μεγάλη είναι η αξία των ερειπίων της Πομπηίας, γιατί μας έδωσε μια ιδέα της ρωμαϊκής πόλης στο σύνολό της, μέσα στην άνθηση της ακμής και του πλούτου της.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λοκρών

Η πρόσκληση της Ειδικής Συνεδρίασης Δ.Σ. Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής Λοκρών 11/2024 Π Ρ Ο Σ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *