Σάββατο , 1 Απριλίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Αγία Φωτεινή θεωρείται μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες στον κόσμο

Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες, μεγάλους ναούς και ξωκλήσια σκαρφαλωμένα στα πιο παράξενα σημεία. Κάθε ένα είναι ξεχωριστό ενώ κάποια από τα μικρά εκκλησάκια χρειάζεται να τα προσεγγίσεις με ιδιαίτερο τρόπο όπως για παράδειγμα μέσω θαλάσσης ή κάνοντας μια μεγάλη πεζοπορία. Υπάρχει και μια ελληνική εκκλησία ξεχωριστή η οποία μάλιστα ανήκει στις πιο παράξενες του κόσμου. Και όχι άδικα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και μπορείς να καταλάβεις γιατί λέμε ότι είναι τόσο ξεχωριστή. Ο λόγος για την Αγία Φωτεινή που βρίσκεται στον κάμπο της Αρχαίας Μαντίνειας στην Πελοπόννησο. Ένα αληθινό διαμάντι από άποψη αρχιτεκτονικής το οποίο μπορείς να επισκεφθείς εύκολα και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.

Αγία Φωτεινή: Μια από τις πιο παράξενες του κόσμου
Αγία Φωτεινή – Αρχαία Μαντίνεια Και γιατί, λοιπόν, η Αγία Φωτεινή θεωρείται μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες στον κόσμο; Πρόκειται για ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήριο που δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο. Και πράγματι όμοιό του δεν συναντάς πουθενά στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν μπορείς να το κατατάξεις σε κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και με έναν παράξενο τρόπο συνδυάζει στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας με το χριστιανικό πνεύμα. Μια έμπνευση που πήρε σάρκα και οστά από τον δημιουργό του ο οποίος είναι αρχιτέκτονας και ζωγράφος. Και μιλάμε για τον Κώστα Παπαθεοδώρου.


Αγία Φωτεινή – ΑρκαδίαΗ Αγία Φωτεινή Μαντίνειας είναι ναός που βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας στην Αρκαδία. Πρόκειται για δημιούργημα ιδιαίτερης, ομολογουμένως αισθητικής το οποίο δεν έχει ενιαίο τρόπο κατασκευής. Πιο συγκεκριμένα συνδυάζει βυζαντινά στοιχεία με άλλους αρχαιότροπους ρυθμούς με έναν χαρακτηριστικό τρόπο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει ξεχωρίσει παγκοσμίως σαν κτήριο και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου.

Αρκαδία – Αγία ΦωτεινήΗ εκκλησία ξεκίνησε να δημιουργείται περίπου το 1970 και ολοκληρώθηκε όσον αφορά την εξωτερική του μορφή μέσα σε τρία χρόνια. Πώς έφτασε όμως να γίνει η κατασκευή αυτού του ναού; Η παραγγελία για τον ναό έγινε από τον Μαντινειακό Σύνδεσμο. Οι υπεύθυνοι έψαχναν κάποιον αρχιτέκτονα για να σχεδιάσει έναν μεγαλοπρεπή και ξεχωριστό ναό. Ακόμη και σήμερα η επιλογή του και το σχέδιο θεωρείται από πολλούς άκρως επαναστατικό.

Αρχαία Μαντίνεια – Αγία ΦωτεινήΑξίζει τον κόπο να δεις από κοντά αυτό το ναό αλλά δεν περνάς από εκεί τυχαία. Κι αυτό γιατί η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής δεν βρίσκεται πάνω σε κεντρικό δρόμο. Θα τη δεις χτισμένη απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντίνειας, μέσα στον κάμπο. Αν φτάσεις μέχρι την Τρίπολη τα πράγματα είναι απλά καθώς ο ναός βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια της.

Το βίντεο από το Up Drones σου δίνει μια εικόνες από την ιδιαίτερη αυτή εκκλησία.

exploringgreece.tv

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σύλληψη για κλοπές κατ’ εξακολούθηση – Έκλεψε τρία καταστήματα…

Σύλληψη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού Συνελήφθη ημεδαπός, στις 29-03-2023 το πρωί στον Ορχομενό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *