Τρίτη , 21 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς στο Αγρίνιο

Μέτρα έχει λάβει το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου στο Αγρίνιο,  μετά την προσβολή δέντρων σε κοινοχρήστους χώρους από νέο εντομολογικό εχθρό που έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς.

Τι ανακοίνωσε το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Αγρινίου:

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα και με το ενημερωτικό δελτίο του Περιφερειακού κέντρου προστασίας φυτών ποιοτικού & φυτοϋγειονομικού ελέγχου Αχαΐας  (σ.σ. παρουσιάζεται στη συνέχεια)  από τον Μάιο 2022 έχουν επιβεβαιωθεί προσβολές στην Αιτωλοακαρνανία από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας : Aleurocanthus spiniferus (Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης) σε εσπεριδοειδή, αχλάδια, αμπέλι και καλλωπιστικά.

Το έντομο αποτελεί σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών και μπορεί να προσβάλει πάνω από 95 είδη φυτών. Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου με κηλίδες μελιτωμάτων πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς.

Ως επακόλουθο της προσβολής αυτής, πολλά δένδρα που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου όπως νεραντζιές, λεμονιές και πολλά άλλα καλλωπιστικά δέντρα και θάμνοι εμφανίζουν εκτεταμένη προσβολή που έχει ως επακόλουθο να καλύπτονται οι κλάδοι και τα φύλλα τους από τον μύκητα της καπνιάς, να καταστρέφεται το νεαρό φύλλωμα και να εξασθενούν τα δένδρα, η αισθητική εικόνα τους να υποβαθμίζεται ενώ δημιουργείται και μεγάλο πρόβλημα καθαριότητας του πεζοδρομίου γιατί τα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου είναι κολλώδη και λερώνουν τις προσόψεις εμπορικών καταστημάτων και κατοικιών.

Το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Αγρινίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχίσει να διενεργεί ψεκασμούς με ήπια, προς τα ωφέλιμα έντομα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα, διότι υπάρχει απουσία αποτελεσματικών φυσικών εχθρών στην Ευρώπη, ενώ η καταπολέμηση με κλασσικά εντομοκτόνα είναι μη αποτελεσματική.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες μας ότι οι, από μέρους τους, αυθαίρετοι χειρισμοί μπορεί να αποβούν καταστροφικοί για το φυτικό κεφάλαιο της πόλης μας γιατί τα προσβεβλημένα δένδρα μετά από αυστηρό κλάδεμα δεν αναβλαστάνουν και τελικά ξεραίνονται.

Είμαστε σε αναμονή για την εισαγωγή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποτελεσματικών φυσικών εχθρών του εντόμου ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο απειλητικός αυτός εχθρός.

To ενημερωτικό δελτίο του Περιφερειακού κέντρου προστασίας φυτών ποιοτικού & φυτοϋγειονομικού ελέγχου Αχαΐας:

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τέλος χρόνου για την άδεια εργαζομένων του 2022 – Πότε όσοι έχουν υπόλοιπο ημερών διεκδικούν χρήματα

Τελειώνει ο χρόνος για τη χορήγηση του υπολοίπου των ημερών της ετήσιας άδειας του 2022 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *