Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, ορισμένες περιοχές στο νησί Οάχου της Χαβάης βυθίζονται στη θάλασσα 40 φορές ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Οι επιπτώσεις της καθίζησης του εδάφους είναι ήδη αισθητές, αφού περιοχές όπως η Χονολουλού, η Γουακίκι και το Περλ Χάρμπορ, κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το κόστος των ζημιών μπορεί να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια και να πλήξει κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον γεωφυσικό Kyle Murray από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα, η καθίζηση του εδάφους σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες πλημμύρες πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν το πόσο γρήγορα βυθίζεται η Χαβάη
Για σχεδόν 20 χρόνια, οι ερευνητές ανέλυαν δορυφορικά δεδομένα, χρησιμοποιώντας το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) για να καταγράψουν τα ποσοστά καθίζησης.
Αξιοποιώντας μοντέλα υψηλής ανάλυσης και γεωχωρικές αναλύσεις, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις αλλαγές στην τοπογραφία της ακτογραμμής, ανακαλύπτοντας πως συγκεκριμένες παράκτιες περιοχές υποχωρούν με πρωτοφανή ρυθμό.
Οάχου: Μια νήσος που βυθίζεται
Η Χαβάη βυθίζεται σταδιακά λόγω της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών και της γεωλογικής δομής των νησιών. Ωστόσο, η ταχύτητα καθίζησης που παρατηρήθηκε ξεπερνά κάθε προηγούμενη εκτίμηση.
Ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός καθίζησης στην Οάχου είναι περίπου 0,6 χιλιοστά, ορισμένες περιοχές καταγράφουν ρυθμούς έως και 25 χιλιοστά τον χρόνο, 40 φορές, δηλαδή, ταχύτερα από το αναμενόμενο. Αυτό υπερβαίνει ακόμα και τον μέσο ρυθμό καθίζησης της Χαβάης, ο οποίος από το 1905 ανέρχεται σε 1,54 χιλιοστά τον χρόνο.
Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Η βιομηχανική περιοχή Μαπουναπούνα στη νότια ακτή του Οάχου είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς έχει κατασκευαστεί σε ιζήματα και σε ένα τεχνητό υπόστρωμα , τα οποία υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.
Ο Phil Thompson, διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιου Επιπέδου του Πανεπιστημίου της Χαβάης, προειδοποιεί ότι η καθίζηση και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για πλημμύρες σε άνω του 50%, μέχρι το 2050.
Προβλέπεται, μάλιστα, ότι μέχρι το 2080, η Γουακίκι, το κέντρο της Χονολουλού και το Διεθνές Αεροδρόμιο Daniel K. Inouye θα αντιμετωπίσουν συχνότερες και πιο καταστροφικές πλημμύρες, γεγονός που θα επηρεάσει σοβαρά την οικονομία και τον πληθυσμό της Χαβάης.
Οικονομικές επιπτώσεις
Μελέτες εκτιμούν ότι υποδομές αξίας 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κινδυνεύουν μόνο στο Οάχου. Ο τουρισμός, η παράκτια ανάπτυξη και τα οικοσυστήματα της Χαβάης απειλούνται άμεσα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στη λήψη πολιτικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του κινδύνου. Ο Chip Fletcher, διευθυντής του Climate Resilience Collaborative, τονίζει ότι η μελέτη αυτή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης, προστατεύοντας τις κοινότητες της Χαβάης.
Πηγή: real.gr