Δευτέρα , 28 Νοεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η χρήση καρτών σημείωσε αύξηση κατά 23,8% το β’ τρίμηνο του έτους και αφορά την αξία των συναλλαγών.

Η χρήση καρτών σημείωσε αύξηση κατά 23,8% το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σε ότι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών και κατά 32,1% σε ότι αφορά την αξία των συναλλαγών.

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του 2022 η αύξηση της χρήσης καρτών από τους έλληνες καταναλωτές, γεγονός που, εκτός όλων των άλλων, έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της χώρας μας στη σχετική λίστα των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες ανά κάτοικο.

Συγκεκριμένα η χρήση των καρτών σημείωσε αύξηση κατά 23,8% το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σε ότι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών και κατά 32,1% σε ότι αφορά την αξία των συναλλαγών. Συγκεκριμένα ο αριθμός των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα ανήλθε στο τέλος του β τριμήνου στα 466,5 εκατ. έναντι 376,7 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2021.

Από αυτές τα 36,3 εκατ. είναι συναλλαγές με κάρτες που εκδόθηκαν στο εξωτερικό, δηλαδή με κάρτες που χρησιμοποίησαν οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την χώρα μας, καταγράφοντας άνοδο κατά 130%. Η αύξηση που εμφανίζεται μάλιστα η χρήση των καρτών από τουρίστες υπολείπεται της πραγματικής, καθώς δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία της δραστηριότητας των καρτών της Euronet Merchant Services μετά την πώληση και απόσχιση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών από την τράπεζα Πειραιώς στην εν λόγω εταιρεία.

Η αξία των συναλλαγών
Σε ότι αφορά την αξία των συναλλαγών, αυτή ανήλθε στο β’ τρίμηνο του έτους στα 14,7 δισ. ευρώ, έναντι 11,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 32,1%. Από τα 14,7 δισ. ευρώ των συναλλαγών, τα 2,5 δισ. ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες που είχαν εκδοθεί από ξένες τράπεζες, ποσό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 134% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά και πάλι υπολείπεται της πραγματικής ανόδου, καθώς δεν περιλαμβάνει τις συναλλαγές της Euronet Merchant Services μετά την πώληση της σχετικής δραστηριότητας από την τράπεζα Πειραιώς.

Σε ότι αφορά τις συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή περί τα 9,3 δισ. ευρώ είναι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιήθηκαν στην εγχώρια αγορά και το οποίο είναι αυξημένο κατά 18,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ στο 1,5 δισ. ευρώ – αυξημένο κατά 17,6% – ανήλθε το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη της καταναλωτικής πίστης.

Να σημειωθεί ότι η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε στη χώρα μας κατά 11,6% το α τρίμηνο του έτους, διάστημα για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές ενισχύονται με μεγαλύτερο ρυθμό.

Η χρήση στο εξωτερικό
Η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων και η εκτόνωση της πανδημίας το β’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό συνέβαλε και στην αυξημένη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από Έλληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά 57% και 64,4% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 915,9 εκατ. και 232,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του β’ τριμήνου συνεχή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των καρτών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με τον πρώτο λόγο να έχουν οι χρεωστικές κάρτες που αυξήθηκαν στα 14,9 εκατ. (άνοδο κατά 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο). Ακολουθούν οι πιστωτικές κάρτες που αυξήθηκαν κατά 1,7% στα 2,6 εκατ., ενώ σημαντική διάδοση εμφανίζουν και οι prepaid cards που ενισχύθηκαν κατά 22,6% και αριθμούν πλέον τα 2 εκατ. περίπου.

Βελτίωση της διεθνούς θέσης
Τη σταθερά αυξητική που καταγράφει η χρήση καρτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα η Ελλάδα σε ότι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες ανά κάτοικο, αναρριχήθηκε στην 17η θέση στο σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 25η θέση δύο χρόνια πριν, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ ανήλθαν σε 140 το 2021, από 104 το 2020 και μόλις 74 το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το 2021 οι Έλληνες πραγματοποίησαν 1,5 δισ. συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην χώρα, δηλαδή από ελληνικές τράπεζες, από 792 εκατ. συναλλαγές το 2019.

Έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου
Την ίδια στιγμή η ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών αγορών που καταγράφθηκε στην Ευρώπη και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το 2022. Οι χρήστες του διαδικτύου αυξάνονται συνεχώς και μαζί τους αυξάνονται και αυτοί που κάνουν τα ψώνια τους ηλεκτρονικά, δίνοντας ώθηση σε μια τάση που εκτινάχθηκε μετά την εμφάνιση της πανδημίας αλλά συνεχίζεται και τους τελευταίους μήνες, παρά την άρση των lockdown.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2021 στην ΕΕ των 27 το 90% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο και το 74% εξ αυτών αγόρασε διαδικτυακά κάποιο αγαθό ή υπηρεσία. Για το 2022 τα ποσοστά αυτά αναμένεται να φτάσουν το 92% και το 76% αντίστοιχα.

Ειδικά για την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει ότι το διαδίκτυο χρησιμοποιεί το 79% του πληθυσμού, ενώ το 69% των χρηστών πραγματοποίησε πέρσι κάποια ηλεκτρονική αγορά. Τα αντίστοιχα ποσοστά φέτος αναμένεται να αυξηθούν στο 81% και 71%.

News247.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Άδ. Γεωργιάδης από Αμερική: Ομογενείς τα ήξεραν όλα για το «καλάθι του νοικοκυριού»

“Έπεσα σε ομογενείς που τα ήξεραν όλα για το «Καλάθι»” αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης Ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *