Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Εκκλησία της Κρήτης αισθάνεται χρέος να προστατεύσει τη λιγοστή εναπομείνασα αγροτολιβαδική περιουσία, από τα μοναστήρια

Η Εκκλησία της Κρήτης σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι: «η Τοπική Εκκλησία αισθάνεται χρέος να προστατεύσει τη λιγοστή εναπομείνασα αγροτολιβαδική περιουσία, από τα μοναστήρια, και είναι αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις κατά νόμο απαραίτητες ενέργειες για τον σκοπό αυτό».

Στην ανακοίνωση σημειώνετα πως «η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης συνήλθε στις 7 Δεκεμβρίου και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μελέτησε το θέμα των δασικών χαρτών, σε σχέση με αγροτολιβαδικές εκτάσεις Ιερών Μονών και Ενοριών της Μεγαλονήσου, που έχουν από τις κατά καιρούς αναγκαστικές απαλλοτριώσεις».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Εκκλησίας της Κρήτης, μιλώντας στο neakriti.gr, τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι νομικό. Το γεγονός πως χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές που στην πραγματικότητα δεν είναι. Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, γιατί η Εκκλησία της Κρήτης δεν έχει μεγάλη περιουσία. Έχει εναπομείνασα αγροτολιβασική περιουσία, που είναι ελάχιστη. Τη συντηρούν μοναχοί και ιερείς για να ζουν με αξιοπρέπεια. Δε ζητάμε προνόμια. Δε ζητάμε ρουσφέτια. Το μόνο που ζητάμε είναι σωστή νομοθετική ρύθμιση. Όπως έγινε και με τους ιδιώτες, έτσι και με την Εκκλησία. Δε γίνεται να “βαφτίσουμε” αμπέλι ένα δασικό χάρτη».

Σε περίπτωση που η Πολιτεία θεσμοθετήσει ως δασική περιοχή, που έχει αγροτολιβαδικό χαρακτήρα και ανήκει σε κάποιο μοναστήρι, η Πολιτεία έχει το δικαίωμα να την απαλλοτριώσει όποτε το επιθυμεί. Η απαλλοτρίωση γίνεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Το πρόβλημα είναι πως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος έχει ανέβει στην Αθήνα δύο φορές, προκειμένου να διευθετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, και όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά η λύση… του αναζητείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίου εκκλησιαστικού παράγοντα.

– «Είναι ζήτημα νομικό και θα προβούμε στην έσχατη λύση σε περίπτωση που ο αρμόδιος υπουργός ή ο πρωθυπουργός δε μας ακούσει», αναφέρει εκκλησιαστικός παράγοντας της Κρήτης.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων [5/2/2023]

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων, 5/2/2023 Πατήστε εδώ στο newsbeast.gr, για να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *