Σάββατο , 21 Μαΐου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Η Ελάτη και το Περτούλι αποτελούν δύο παραμυθένια χωριά στον ορεινό όγκο του Κόζιακα

Η Ελάτη και το Περτούλι αποτελούν δύο παραμυθένια χωριά στον ορεινό όγκο του Κόζιακα και συγκαταλέγονται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς των Τρικάλων. Τα αλπικά τοπία που χαρακτηρίζουν και τους δύο προορισμούς στα αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά στοιχεία που κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις των επισκεπτών της περιοχής.

Ελάτη: Το ελατοσκέπαστο χωριό των Τρικάλων

Το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων παίρνει το όνομά του από τα δάση που το περιβάλλουν. Κρυμμένη μέσα στα έλατα, η Ελάτη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων στο νότιο τμήμα της Πίνδου, στο βουνό Κόζιακας, απέναντι από τα Μετέωρα. Βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και περίπου 8 από το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, κι είναι αγαπημένος προορισμός για όλες τις εποχές.

Παλιά αρχοντικά, πολλά φτιαγμένα από τα προκομμένα χέρια ηπειρωτών μαστόρων, συνθέτουν το γοητευτικό ψηφιδωτό της Ελάτης. Επισκεφθείτε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1822, για να θαυμάσετε το εντυπωσιακό τέμπλο του, έργο κι αυτό ηπειρωτών τεχνιτών. Φτάνοντας στην Ελάτη, μην παραλείψετε μια στάση στην Πύλη, όπου το εντυπωσιακό μονότοξο πέτρινο γεφύρι στέκει αγέρωχο από το 1514.

Περτούλι: Το χωριό συνώνυμο με το χειμώνα
Αν ένα χωριό στα Τρίκαλα έχει συνδυάσει άρρηκτα το όνομά του με το χειμώνα, αυτό σίγουρα είναι το Περτούλι με το περίφημο, ομώνυμο, χιονοδρομικό του κέντρο. Σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το Περτούλι γοητεύει με το πανέμορφο τοπίο που το περιβάλλει αλλά και τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες στέγες. Αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες και καταλύματα εξασφαλίζουν ατμοσφαιρική διαμονή σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας.

Η φύση αποτελεί το «ατού» του Περτουλίου καθώς περιβάλλεται από πυκνό ελατόδασος.

Οι εναλλαγές της ωστόσο έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον οικισμό το δάσος δίνει τη θέση του στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, γεμάτα χορτάρι και θάμνους.

Το Περτούλι αποτελεί δημοφιλή προορισμό όσων αγαπούν το σκι και τα χειμερινά αθλήματα, καθώς στο χιονοδρομικό του κέντρο μπορούν να απολαύσουν τις αγαπημένες δραστηριότητές τους στο χιόνι. Οι καλές τουριστικές υποδομές της περιοχής, την έχουν αναδείξει σε χειμερινό θέρετρο.

Πληθώρα δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή
Η ευρύτερη περιοχή των δύο χωριών ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων, όπως ποδηλασία βουνού, αναρρίχηση, βόλτες με άλογα, ενώ εαιρετικό σημείο για απολαυστική θέα είναι ο λεγόμενος Κόκκινος βράχος, πάνω από την Ελάτη.

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

Ο Πασάς Οινουσσών είναι ένα ξεχωριστό νησί με ακόμη πιο ξεχωριστούς κατοίκους.

Εκατοντάδες νησιά και νησίδες αποτελούν την ακτογραμμή της Ελλάδας και κάποια από αυτά δεν είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *