Τρίτη , 29 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η ηλικίας 560 εκατ. ετών Auroralumina attenboroughii είναι το αρχαιότερο πλάσμα που είναι γνωστό ότι έχει σκελετό

Ένα απολίθωμα ενός πλάσματος 560 εκατομμυρίων ετών, το οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν το πρώτο αρπακτικό ζώο, πήρε το όνομά του από τον Βρετανό φυσιοδίφη και ραδιοτηλεοπτικό παραγωγό σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το δείγμα, που ονομάστηκε Auroralumina attenboroughii, είναι το «αρχαιότερο πλάσμα που είναι γνωστό ότι έχει σκελετό. Σχετίζεται με την ομάδα που περιλαμβάνει τα κοράλλια, τις μέδουσες και τις ανεμώνες».

Το πρώτο μέρος του ονόματος του πλάσματος είναι σημαίνει στα λατινικά το «φανάρι της αυγής», σε αναγνώριση της τεράστιας ηλικίας του και της ομοιότητάς του με αναμμένο πυρσό.

«Πιστεύεται ότι οι σύγχρονες ομάδες ζώων όπως οι μέδουσες εμφανίστηκαν πριν από 540 εκατομμύρια χρόνια στην Κάμβρια έκρηξη», δήλωσε ο Δρ Φίλιπ Ουίλμπι, παλαιοντολόγος στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. «Αλλά αυτό το αρπακτικό είναι προγενέστερο κατά 20 εκατομμύρια χρόνια».

Είπε ότι ήταν «πολύ συναρπαστικό» να μάθουμε ότι το απολίθωμα είναι ένα από τα πολλά που ίσως κρατούν το κλειδί για το «πότε ξεκίνησε η περίπλοκη ζωή στη Γη».

Το απολίθωμα βρέθηκε στο δάσος Τσαρνγουντ, κοντά στο Λέστερ στην κεντρική Αγγλία, όπου ο Ντέιβιντ Ατένμπορο πηγαίνει εκεί για απολιθώματα.

Ο αειθαλής 96χρονος φυσιοδίφης δήλωσε ότι είναι «πραγματικά χαρούμενος».

Η Φράνκι Νταν, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε ότι το δείγμα είναι πολύ διαφορετικό από άλλα απολιθώματα που βρέθηκαν στο δάσος και σε όλο τον κόσμο. «Αυτό είναι σαφώς σκελετικό, με χοντρά πλοκάμια που κυμάτιζαν στο νερό μαζεύοντας την τροφή που πέρναγε, όπως αυτό που κάνουν τώρα τα κοράλλια και οι θαλάσσιες ανεμώνες».

Η Κάμβρια έκρηξη, που συνέβη περίπου μεταξύ 541 και 530 εκατομμυρίων ετών πριν, ήταν μια εξελικτική «έκρηξη» κατά την οποία εμφανίστηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο μια μεγάλης ποικιλίας ζώων. Πολλά πλάσματα εξέλιξαν σκληρά μέρη του σώματος, όπως κελύφη ανθρακικού ασβεστίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Protothema.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λιποθυμικό επεισόδιο παρουσίασε οδηγός του ΟΑΣΘ, κατά τη διάρκεια που ήταν στο τιμόνι

Λιποθυμικό επεισόδιο παρουσίασε οδηγός του ΟΑΣΘ, κατά τη διάρκεια που ήταν στο τιμόνι, στην οδό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *