Μια ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων αποκάλυψε ότι το αλκοόλ υπάρχει σε σχεδόν κάθε οικοσύστημα του πλανήτη, με αποτέλεσμα πολλά ζώα που τρέφονται με φρούτα και νέκταρ να έρχονται συχνά σε επαφή με την αιθυλική αλκοόλη, χωρίς να την αποφεύγουν.
Παρόλο που πολλά ζώα έχουν αναπτύξει ανοχή στην κατανάλωση αλκοόλ, αποκτώντας κυρίως θερμίδες, άλλα είδη έχουν μάθει να προστατεύονται μέσω της αλκοόλης. Κάποια, ωστόσο, δεν διαχειρίζονται εύκολα τις επιπτώσεις της… μέθης!
«Απομακρυνόμαστε από την ανθρωποκεντρική άποψη ότι το αλκοόλ είναι αποκλειστικά ανθρώπινο “προνόμιο”», δήλωσε η Άννα Μπόουλαντ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Μέσα από την ανάλυση επιστημονικών μελετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια σειρά ζωικών ειδών έχει προσαρμόσει τη διατροφή του σε τρόφιμα με αλκοόλη, κυρίως μέσω ζυμωμένων φρούτων, χυμών και νέκταρ.
Η αιθανόλη εμφανίστηκε σε αφθονία στη Γη περίπου πριν 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα ανθοφόρα φυτά ξεκίνησαν να παράγουν γλυκά φρούτα και νέκταρ, επιτρέποντας τη ζύμωση από ζύμες. Το ποσοστό αλκοόλης στα φρούτα αυτά κυμαίνεται γενικά από 1% έως 2%, ενώ σε υπερώριμους καρπούς όπως ο φοίνικας μπορεί να φτάσει το 10%.
Σε μία μελέτη, χιμπατζήδες στη νοτιοανατολική Γουινέα καταγράφηκαν σε βίντεο να «μεθούν» καταναλώνοντας τον ζυμωμένο χυμό του φοίνικα. Παράλληλα, οι αράχνες-μαϊμούδες στο νησί Barro Colorado του Παναμά καταναλώνουν φρούτα κίτρινης μόνμπιν, τα οποία περιέχουν αλκοόλ μεταξύ 1% και 2.5%. Οι συγγραφείς της έρευνας στο περιοδικό «Trends in Ecology and Evolution» τονίζουν πως «αυξάνονται τα στοιχεία ότι οι άνθρωποι δεν πίνουν μόνοι τους».
Ωστόσο, η επίδραση της κατανάλωσης στον βαθμό μέθης των ζώων παραμένει ασαφής. Ιστορίες από ζώα που «μεθούν», από ελέφαντες και μπαμπουίνους στη Μποτσουάνα μέχρι ελάφια που «κολλούν» σε δέντρα στη Σουηδία μετά από κατανάλωση ζυμωμένων μήλων, είναι γνωστές. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξε ακριβής μέτρηση της αλκοόλης που κατανάλωσαν τα ζώα.
Ορισμένα είδη έχουν αναπτύξει αντοχή εντυπωσιακή, όπως οι δεντρομυγαλές στην Ασία, που δεν παρουσιάζουν σημάδια μέθης παρά την κατανάλωση αιθανόλης. Ζώα που καταναλώνουν τακτικά ζυμωμένα τρόφιμα τείνουν να μεταβολίζουν γρήγορα το αλκοόλ, αποφεύγοντας τις βλαβερές συνέπειες.
Στον κόσμο των εντόμων, το αλκοόλ έχει ακόμα πιο απροσδόκητες επιδράσεις. Οι αρσενικές μύγες φρούτων στρέφονται στο αλκοόλ όταν απορρίπτονται από τα θηλυκά, ενώ οι θηλυκές παρουσιάζουν αυξημένη ερωτική δραστηριότητα μετά την κατανάλωση αιθανόλης.
Πιο πρόσφατα, έρευνες αποκάλυψαν ότι οι σφήκες της Ανατολής είναι ικανές να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αιθανόλης χωρίς να παρουσιάζουν καμία επίδραση. «Είναι πιθανό να είναι τα μόνα ζώα που μπορούν να καταναλώσουν αιθανόλη έως 80% χωρίς επιπτώσεις», δήλωσε η Δρ. Σοφία Μπουσέμπτι, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.
Ο επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν εάν τα ζώα προτιμούν τρόφιμα με αλκοόλ ή απλώς τα καταναλώνουν όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
www.newsbeast.gr