Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Κρεμαστή μοιάζει να κρέμεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Λακωνίας όπου και εντοπίζεται

Αν στόχος της οποιαδήποτε εξόρμησής σας είναι η γαλήνη και η ηρεμία σε έναν τόπο ήσυχο και όμορφο, τότε αξίζει να ανακαλύψετε την Κρεμαστή. Το χωριό της Λακωνίας που είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, κρύβει πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες του, με πρώτη και κυριότερη όλων την παραδοσιακή και γαλήνια εικόνα του.

«Βουτηγμένο» στην κυριολεξία την καρδιά του μεγαλείου της φύσης, η Κρεμαστή θα γίνει το σημείο αναφοράς σας στη Λακωνία, κάθε φορά που θα αναζητάτε λόγους διαφυγής από όλους και απ’ όλα.

Το όνομα του χωριού, λοιπόν, οφείλεται κατά κάποιον τρόπο και στη γεωγραφική του θέση, καθώς η Κρεμαστή μοιάζει να κρέμεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Λακωνίας όπου και εντοπίζεται. Ένα μικρό, ήσυχο, γραφικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριουδάκι, «βουτηγμένο» στην καρδιά του μεγαλείου της φύσης, η Κρεμαστή δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα κατά την μετακίνηση των πληθυσμών της εποχής και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 860 μέτρων στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, με τη φύση ολόγυρά της να της δίνει και ξεχωριστή όψη αναλόγως την εποχή.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού
Λιγοστά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αρκετά μεγάλα αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά του ορεινού όγκου συνθέτουν την εικόνα της Κρεμαστής. Τα περισσότερα από αυτά είναι δίπατα και μοιάζουν πολύ με σπίτια- οχυρά, καθώς δεν έχουν καθόλου ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ διαθέτουν πολεμίστρες και αμπάρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων η λεγόμενη Καζάρμα, από τα παλαιότερα σπίτια του χωριού που σύμφωνα με την παράδοση υπήρξε αρχηγείο των αγωνιστών της Επανάστασης του ’21.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού η «Βρύση της Κρεμαστής» η οποία, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται χαραγμένη επάνω της, χρονολογείται από το 1722 και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή του χωριού.

Εκείνο το στοιχείο, ωστόσο, που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη είναι η πλούσια φύση που περιβάλλει το χωριό με το υπέροχο και πανέμορφο ελατοδάσος να κλέβει σίγουρα τις εντυπώσεις.

www.newsbeast.gr

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Αναβίωση του ρολογιού της Λάρισας – Ανέγερση νέου δημοτικού ρολογιού» η εξέλιξη της πόλης

Την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, 10 και 11 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των προτάσεων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *