Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο ενισχύει την υγεία, αλλά βελτιώνει και τη γονιμότητα

Ζήσης Ψάλλας

Με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, η μεσογειακή διατροφή έχει επικροτηθεί εδώ και καιρό για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία. Τώρα, μια ανασκόπηση δείχνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστεί η υπογονιμότητα, καθιστώντας την μια οικονομικά προσιτή στρατηγική για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα, την επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μιας μεσογειακής διατροφής μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης των ζευγαριών.

Η υπογονιμότητα είναι μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία που επηρεάζει 48 εκατομμύρια ζευγάρια και 186 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η ερευνήτρια Δρ. Ευαγγελίν Μαντζιώρη, λέει ότι η τροποποίηση της διατροφής πριν από τη σύλληψη είναι ένα δυνητικά αποτελεσματικό μέσο για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της γονιμότητας.

«Η απόφαση να αποκτήσετε μωρό είναι μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις της ζωής, αλλά αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζετε, μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό και για τους δύο συντρόφους», είπε η Μαντζιώρη. «Η έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος, τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και την εμφύτευση. Έτσι, σε αυτή τη μελέτη θέλαμε να δούμε πώς μια δίαιτα που μειώνει τη φλεγμονή -όπως η μεσογειακή διατροφή- μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Monash, Simon Alesi, είπε ότι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ αντιφλεγμονώδους διατροφής, όπως η μεσογειακή, και της γονιμότητας, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τα ζευγάρια που ελπίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια. «Η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται σταθερά στις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο. Αλλά το να γνωρίζετε ότι μπορείτε επίσης να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε και να αποκτήσετε μωρό είναι εξαιρετικά υποσχόμενο», είπε ο Alesi. «Η τροποποίηση της διατροφής είναι μια μη παρεμβατική και οικονομικά προσιτή στρατηγική που θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει την υπογονιμότητα. Φυσικά, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα, αλλά η στροφή σε μια μεσογειακή διατροφή όχι μόνο θα βελτιώσει τη συνολική υγεία σας, αλλά και τις πιθανότητές σας να συλλάβετε».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έκκληση της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου για συλλογή αίματος ομάδων Ο αρνητικό και Β αρνητικό

Λόγω έλλειψης αιμάτων των ομάδων Ο αρνητικό και Β αρνητικό ,η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Βόλου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *