Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η μητρική παχυσαρκία μεταβάλλει τη δομή του πλακούντα

Ζήσης Ψάλλας

Η μητρική παχυσαρκία μεταβάλλει τη δομή του πλακούντα (ένα ζωτικό όργανο που τρέφει το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) περισσότερο από τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης (μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κακό έλεγχο της γλυκόζης στην εγκυμοσύνη).

Η νέα γνώση, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Physiology, ενισχύει την κατανόηση των μηχανισμών που κρύβουν τα κακά αποτελέσματα της εγκυμοσύνης και τον επακόλουθο μεγαλύτερο κίνδυνο κακής υγείας των νεογνών και των απογόνων. Ο εντοπισμός συγκεκριμένων αλλαγών στον πλακούντα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών ή εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου που στοχεύουν στον πλακούντα να βελτιώνουν τα αποτελέσματα υγείας της μητέρας και των απογόνων της, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος.

Η έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στη Νότια Αφρική σε συνεργασία με επιστήμονες στην Αγγλία και διερεύνησε τις επιπτώσεις της μητρικής παχυσαρκίας και του διαβήτη κύησης ταυτόχρονα. Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει την παχυσαρκία και τον διαβήτη κύησης χωριστά και έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη κύησης αυξάνονται παγκοσμίως. Και τα δύο συνδέονται με πολλαπλές μητρικές και εμβρυϊκές επιπλοκές, όπως αυξημένο κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου, θνησιγένεια, βρεφικό θάνατο και υψηλότερο βάρος γέννησης βρεφών. Δεν είναι γνωστό πώς προκύπτουν αυτές οι επιπλοκές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μητρική παχυσαρκία, περισσότερο από το διαβήτη κύησης, μείωσε τον σχηματισμό του πλακούντα, την πυκνότητα και την επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων του και την ικανότητά του να ανταλλάσσει θρεπτικά συστατικά μεταξύ της μητέρας και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Τόσο η παχυσαρκία όσο και το διαβήτη κύησης επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών του πλακούντα και τους δείκτες φλεγμονής, υποδηλώνοντας ότι ο πλακούντας λειτουργεί όντως ανώμαλα.

Η μελέτη εξέτασε 71 γυναίκες που ήταν μαύρες ή ανάμεικτης καταγωγής. Από αυτές, οι 52 ήταν παχύσαρκες και οι 38 είχαν αναπτύξει διαβήτη κύησης. Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη χρησιμοποιώντας κλινικό προφίλ, βαθιά δομική εξέταση και μοριακή ανάλυση του πλακούντα, και βιοχημικές μετρήσεις του αίματος του ομφάλιου λώρου της μητέρας και του βρέφους για να εξετάσουν την επίδραση της παχυσαρκίας και του διαβήτη κύησης στις εγκύους.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Καμένων Βούρλων: 17 θέματα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, 28/3

Την Τρίτη 28/3/2023 και ώρα 12:30 μ.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καμένων Βούρλων. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *