Ο Αη Γιάννης είναι ένας μικρός οικισμός εμπρός σε μια πανέμορφη και βοτσαλωτή παραλία, πάνω από την οποία δεσπόζει ένας απόκρημνος βράχος. Απέχει από το Κεραμίδι μόλις 5 χιλιόμετρα, απόσταση που μπορεί να διανυθεί με το αυτοκίνητο σε 10 λεπτά καθώς και από το μονοπάτι με τα πόδια σε 75 λεπτά.
Για να φτάσεις στην παραλία του, οδηγώντας στην κατεύθυνση προς Καμάρι, θα πρέπει να στρίψεις αριστερά στη διασταύρωση του δρόμου προς Αγιόκαμπο και αμέσως δεξιά.
Ο οικισμός κατοικείται κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι, όπου κατακλύζεται από παραθεριστές και λάτρεις της θάλασσας και της παρθένου φύσης. Στην παραλία καταλήγει ένα δροσερό ρέμα που δροσίζει τους επισκέπτες καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Στον μεγάλο όγκο του βράχου βρίσκεται καλά κρυμμένο και αρχαιολογικά ανεξερεύνητο ένα μακεδονικό ή ελληνιστικό Κάστρο του Αη Γιάννη που είναι οικοδομημένο με τεράστιους ογκόλιθους που μοιάζουν με κυκλώπεια τείχη.
Η παραλία του Αη Γιάννη δεν είναι οργανωμένη. Η θάλασσα χαρακτηρίζεται από τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά της και τον επιβλητικό βράχο, πάνω στον οποίο υπάρχει το ομώνυμο εξωκκλήσι του Αη Γιάννη και από κάτω μια εξίσου εντυπωσιακή σπηλιά. Στο εκκλησάκι μπορείς εύκολα και γρήγορα να ανέβεις, ακολουθώντας το πλακόστρωτο μονοπατάκι.
Για την διαμονή σας θα βρείτε δωμάτια (βραχυχρόνιας μίσθωσης) και για το φαγητό σας μία ταβέρνα.
Το Κάστρο του Αη Γιάννη
Σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις έχουν εντοπιστεί στην ανατολή πλευρά του βουνού των μύθων και των Κενταύρων, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές έρευνες στην περιοχή του Πηλίου. Ειδικότερα, μια σημαντική αρχαιολογική θέση έχει εντοπιστεί, στην περιοχή του Κεραμιδίου, φέρνοντας στο φως μια πόλη με ιστορία χιλιάδων ετών, την οποία αναμένεται να αποκαλύψουν οι μελλοντικές έρευνες της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με την άποψη που έχει κατατεθεί, χωρίς να έχει τεκμηριωθεί ωστόσο μέχρι στιγμής από την αρχαιολογική έρευνα, είναι η αρχαία Κασθαναία, η οποία ήκμασε στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια.
Η αρχαία πόλη, που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από την εποχή του Θεοχάρη, την δεκαετία δηλαδή του ’60, βρίσκεται στην παραλία Αη Γιάννης Κεραμιδίου και εντοπίζεται στον ευρύτερο κόλπο που εκτείνεται από το ακρωτήριο Δερματάς μέχρι το ακρωτήριο Πουρί. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ηρόδοτο, η καταστροφή του στόλου του Ξέρξη «άρχισε από την βραχώδη παραλία της Κασθαναίας». Αναφορά για την ίδια πόλη γίνεται επίσης από τον Στράβωνα, που την θεωρεί «κώμη εξαρτώμενη από την Δημητριάδα» αλλά και τον Ρωμαίο γεωγράφο Πλίνιο, ο οποίος την τοποθετεί, ωστόσο, κοντά στην αρχαία πόλη Σπάλαθρα και στο ακρωτήρι της Σηπιάδος.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν υπέρ της άποψης ότι οι παλαιότεροι ερευνητές κατόρθωσαν να προσεγγίσουν την αρχαία πόλη, για την οποία, ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές σχετικές με την πραγματοποίηση αρχαιολογικών ερευνών. Τα ισχυρά τείχη που περιβάλλουν την αρχαία πόλη χρονολογούνται μεταξύ του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. και κατασκευάστηκαν για να προσφέρουν ασφάλεια στους κατοίκους της. Σε ορισμένα σημεία, το τείχος, το οποίο είναι κατασκευασμένο από γωνιολίθους ασβεστολίθου, σώζεται σε ύψος 4 μέτρων και είναι ευδιάκριτο από μεγάλη απόσταση. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, αρχαιολόγος της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής ανασκαφές στην συγκεκριμένη αρχαιολογική θέση. Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, προέρχονται κατά βάση από τις μαρτυρίες παλαιότερων ερευνητών, όπως ο Τότζερ και ο Μεζιέρ. Η πρόσβαση στην αρχαία πόλη σήμερα είναι δύσκολη, λόγω του πυκνού δάσους μέσα στο οποίο κρύβεται ολόκληρος ο αρχαίος οικισμός».
Παρά τις δυσκολίες προσέγγισης και εντοπισμού της αρχαίας πόλης, οι περισσότεροι από τους νεότερους ερευνητές και λόγιους περιηγητές θεωρούν ότι η αρχαία Κασθαναία ήταν πιθανότατα χτισμένη στο χώρο του Κεραμιδιώτικου Κάστρου ή έστω δίπλα και νότια, σύμφωνα με την επισήμανση του συγγραφέα Κώστα Λιάπη. «Ο αρχαίος οικισμός δεν έχει ερευνηθεί, με αποτέλεσμα να στηριζόμαστε κυρίως στις γραπτές μαρτυρίες των παλαιότερων, αλλά για να πούμε κάτι καινούργιο, θα πρέπει να σχεδιαστεί να τοπογραφηθεί ο χώρος του Αη Γιάννη στο Κεραμίδι, προκειμένου να δούμε καλύτερα την κάτοψη των τειχών» επισημαίνει ο αρμόδιος αρχαιολόγος.
Πηγή: https://keramidi-magnisias.gr