Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Πίνδος, κυριαρχεί σχεδόν σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, με βορειότερο άκρο το οροπέδιο της Κορυτσάς και νοτιότερο στον Κορινθιακό κόλπο.

Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο ιταλός πρεσβευτής στην Ελλάδα από το 1939, Εμανουέλε Γκράτσι επισκέπτεται το μέγαρο του Μεταξά στην Κηφισιά όπου ακούγεται η ιστορική φράση του Ιωάννη Μεταξά «λοιπόν, έχουμε πόλεμο» («Alors, c’ est la guerre», καθώς μιλούσαν στα γαλλικά).

Την επόμενη μέρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα μια σφαίρα βρίσκει τον στρατιώτη Βασίλειο Τσιαβαλιάρη τον πρώτο Έλληνα που χάνει την ζωή του στο πεδίο της μάχης, με την Ιταλία και την Ελλάδα να βρίσκονται, πια, σε πόλεμο.

Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας, η Πίνδος, ήταν το μέρος όπου γράφτηκε το Έπος του ΄40, με τους Έλληνες στρατιώτες να δίνουν την ζωή τους για την υπεράσπιση της χώρας μας.

Πίνδος: Η μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας
Η Πίνδος, λοιπόν, κυριαρχεί σχεδόν σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, με βορειότερο άκρο το οροπέδιο της Κορυτσάς και νοτιότερο στον Κορινθιακό κόλπο. Σε μήκος φτάνει τα 230 χιλιόμετρα και σε πλάτος τα 70 και διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Κορυφές, φαράγγια και κοιλάδες σε εκπληκτικά συμπλέγματα συνθέτουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγλυφο της Πίνδου, ενώ χαράδρες χωρίζουν ορισμένα από τα πιο σημαντικά βουνά της: Τζουμέρκα, Τύμφη, Άγραφα, Σμόλικας κ.ά. Μέρος της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου θεωρούνται και τα βουνά της νοτιότερης Ελλάδας, Βαρδούσια, Οίτη, Παρνασσός, Γκιώνα.

Η κυρίως Πίνδος, δηλαδή η περιοχή στα ορεινά των νομών Τρικάλων, Γρεβενών και Ιωαννίνων, χωρίζεται στη βόρεια και τη νότια. Η βόρεια καλύπτει κυρίως τον νομό Γρεβενών αλλά και ένα μέρος του νομού Ιωαννίνων και οι ψηλότερες κορυφές της είναι ο Σμόλικας, η Τύμφη και η Βασιλίτσα. Στη βόρεια Πίνδο πηγάζουν οι ποταμοί Άραχθος και Αώος.

Η νότια Πίνδος αφορά κυρίως την οροσειρά στον νομό Τρικάλων και ένα μέρος του νομού Ιωαννίνων. Οι ψηλότερες κορυφές της είναι η Τριγγία και το Αυγό και εκεί πηγάζουν οι ποταμοί Αχελώος και Πηνειός.

Βιότοπος διαφόρων ειδών -και κάποιων σπάνιων- όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και η βίδρα, η Πίνδος περιλαμβάνει δύο εθνικούς δρυμούς, τη Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.

/www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Βρήκαν σε 64χρονο, οπλοστάσιο με καλάσνικοφ, τυφέκιο με διόπτρα, γεμιστήρες [ΦΩΤΟ]

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την σύλληψη  ενός  άντρα στη Λοκρίδα που συνελήφθη για παράνομο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *