Σάββατο , 3 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η «Πράσινο Λάδι» καινοτομεί στην ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου λαδιού

Kάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά παράγουν περισσότερους από 45.000 τόνους χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, ενώ, αν προστεθεί και το μαγειρικό λάδι που παράγεται από τον τομέα HoReCa, ο αριθμός μπορεί κάλλιστα έως και να διπλασιαστεί.

Στην κατηγορία του μαγειρικού λαδιού εντάσσονται ασφαλώς όλα τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, καθώς και διάφορα άλλα είδη όπως το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το φοινικέλαιο, το πυρηνέλαιο, αλλά και παλιά ταγκισμένα λάδια.

Ωστόσο, όλα αυτά τα είδη λαδιού, όταν απορρίπτονται, είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα για το περιβάλλον. Πράγματι, με την απόρριψη στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, τα λάδια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και στις θάλασσές μας προκαλώντας τεράστια ζημιά τόσο στην ποιότητα των αντλούμενων νερών, όσο και στην υδρόβια χλωρίδα και πανίδα. Ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν και το σύστημα αποχετεύσεων αφού προσκολλώνται στα τοιχώματα των σωληνώσεων και δημιουργούν αποφράξεις.

Αν και κάποιος θα φανταζόταν πως πρόκειται για ένα φαινόμενο του οποίου η λύση δεν μας αφορά καθώς δεν μπορούμε πρακτικά να κάνουμε κάτι, η ανακύκλωση των τηγανελαίων έρχεται να μας διαψεύσει με τον πιο εμφαντικό τρόπο. Γιατί ναι, τα χρησιμοποιημένα οικιακά λάδια από τηγάνισμα μπορούν να ανακυκλωθούν, παράγοντας κάτι νέο.

Η εταιρεία «Πράσινο Λάδι» συνεργάζεται με τις AVIN & Coral (πρατήρια με το σήμα Shell) με στόχο τη μετατροπή της ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού σε μια εύκολα προσβάσιμη διαδικασία, δημιουργώντας σημεία συλλογής σε συνολικά 32 πρατήρια AVIN & Shell.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού πρέπει απλώς να ακολουθήσουν τρία εύκολα βήματα.

Μετά το τηγάνισμα αφήνουμε το λάδι να κρυώσει.
Δεν το πετάμε αλλά το συλλέγουμε σε μπουκάλια 1,5L.
Τοποθετούμε τα μπουκάλια σε σημεία συλλογής της εταιρείας «Πράσινο Λάδι».
Προς το παρόν, 10 πρατήρια AVIN και 22 πρατήρια Shell διαθέτουν πιλοτικά τους ειδικούς κάδους «Πράσινο Λάδι», ενώ ο στόχος είναι στο μέλλον αυτοί να εξαπλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των εμπορικών εταιρειών AVIN & Shell, σε όλη την Ελλάδα.

Από το τηγανέλαιο, λοιπόν, που συλλέγεται ήδη και θα συλλέγεται και από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, η εταιρεία συγκεντρώνει ετησίως περίπου 25.000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους ανακυκλώνει αποκλειστικά για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αυτό είναι το βιοντίζελ από απόβλητα. Ένα βιοκαύσιμο, δηλαδή ένα καύσιμο που προέρχεται από ανακύκλωση απορριμμάτων. Το βιοντίζελ από απόβλητα είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο, αφού παράγει 88% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου σε σχέση με το ορυκτό ντίζελ. Είναι κατάλληλο για την κίνηση οχημάτων ενώ δεν ανταγωνίζεται την τροφική αλυσίδα, μειώνοντας παράλληλα την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας.

Άλλωστε, κεντρικός στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση και η επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της χώρας, μέσα από δραστηριότητες και επενδυτικές πρωτοβουλίες που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και οδηγούν στην ενίσχυση και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας και αυτάρκειας, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

Εμείς από την πλευρά μας, μπορούμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια της πράσινης μετάβασης, στηρίζοντας τη συγκεκριμένη καινοτόμα δράση, της εταιρείας «Πράσινο Λάδι».

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων στη Χίο [ΒΙΝΤΕΟ]

  Άγνωστο προς το παρόν  γιατί συνέβη η σύγκρουση… Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση παροχής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *