Παρασκευή , 9 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η πρωτοποριακή εφαρμογή της νέας τεχνολογίας drone seeding για την αναδάσωση στα Γεράνεια Όρη

Γεγονός είναι η πρωτοποριακή εφαρμογή της νέας τεχνολογίας drone seeding στην εκτέλεση δασικών έργων, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Μια καινοτόμος τεχνική στην αναγέννηση δασικών οικοσυστημάτων που διευκολύνει την υλοποίηση αναδάσωσης σε εδάφη δύσβατα και με μεγάλη κλίση, χρησιμοποιήθηκε για την αναδάσωση στα Γεράνεια Όρη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, η πρώτη πιλοτική αναδάσωση στη χώρα με χρήση drone πραγματοποιήθηκε στα Γεράνεια Όρη σε αναδασωτέες εκτάσεις, κοντά στο Αλεποχώρι, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, της Δασάρχη Μεγάρων, Σωτηρίας Φράγκου και της Προϊσταμένης του τμήματος Δασικών Φυτωρίων, Δασικών Γενετικών Πόρων και Αναδασώσεων, της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, Δέσποινας Παϊταρίδου.

Τα είδη σπόρων που επιλέχθηκαν για τη σπορά με drone, είναι κουτσουπιά, χαρουπιά, χαλέπιος πεύκη, κυπαρίσσι και είναι πιστοποιημένοι από το δημόσιο δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας.

Τα σημεία που επιλέχθηκαν και ο σκοπός της τεχνικής φύτευσης με drone είναι διπλός. Από τη μία η βλάστηση των σπόρων ώστε να εξελιχθούν σε δέντρα και από την άλλη η φυσική διαβρωτική θωράκιση των εδαφών.

Οι δασικοί σπόροι είναι περίκλειστοι σε ειδικά διαμορφωμένο σφαιρίδιο που αποτελείται από άργιλο, τύρφη και άλλα υλικά συγκράτησης του σπόρου.

Η πρωτοποριακή εφαρμογή νέων τεχνολογιών υλοποιείται από το τμήμα Δασοτεχνικών Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, με τη χορηγία της Motor Oil Hellas, που έχει αναλάβει την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει στα Γεράνεια Όρη αποτελεί μοντέλο για τη συνεργασία του κράτους με την κοινωνική ευθύνη του ιδιωτικού τομέα. Η χορηγία της Motor Oil είναι καθοριστική για την υλοποίηση της αποκατάστασης της περιοχής, που είχε πληγεί από τις πυρκαγιές του 2021. Χρησιμοποιούμε την επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος».

Ο Διευθυντής Έργων και Συνεργειών του Ομίλου Motor Oil, Μιχάλης Λιάρος δήλωσε: «Ο Όμιλος Motor Oil έχει ως προτεραιότητα την υλοποίηση έργων και δράσεων που αναδεικνύουν καλές και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο στις δυνατότητες ανάπλασης του δασικού μας πλούτου.

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υλοποιήσαμε την πρωτοποριακή εφαρμογή της νέας τεχνολογίας του drone seeding στην εκτέλεση δασικών έργων, για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η επιτυχής έκβαση αυτού του μοναδικού και καινοτόμου εγχειρήματος είναι η αρχή της εκτέλεσης των δασικών έργων με όρους και μεθόδους της νέας εποχής. Πρόκειται για μεθόδους με επίκεντρο τη βαθιά κατανόηση και ευαισθησία του Ομίλου για τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων».

www.naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Βίντεο καταγράφει τη μάχη που δίνει μια χελώνα με έναν καρχαρία στη θάλασσα

Ένα βίντεο καταγράφει τη μάχη που δίνει μια χελώνα με έναν καρχαρία στη θάλασσα κοντά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *