Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Σπερχειάδα διεκδικεί να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Σπερχειάδα διεκδικεί να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ…. 76 χρόνια μετά… ότι απέμεινε από το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ της ναζιστικής θηριωδίας της 18/06/1944 & η ένδοξη δράση των κατοίκων της στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944).

Εδώ κτυπά η καρδιά της Εθνικής Αντίστασης

Η Σπερχειάδα διεκδικεί να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ λόγω της πλούσιας Ιστορίας της και του Ολοκαυτώματος 18/6/1944

 

Επισκεφτείτε τα 10 “ιστορικά διαμάντια της”

1.ΚΑΛΥΒΑ ΣΤΕΦΑΝΗ

Η “σπίθα” της Εθνικής Αντίστασης ή … η «Αγία Λαύρα» του Αντιστασιακού αγώνα!!!  Μία ξεχωριστή, σημαντική σελίδα της ελληνικής ιστορίας, στην Σπερχειάδα. Τον Μάη του 1942 ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης μαζί με τους συντρόφους του οι Σπερχειαδίτες Φώτης Μαστροκώστας (Θάνος) και Στέφανος Στεφανής καθώς και οι Νίκος Λέβας και Βασίλης Ξηροτρούλιας) ξεκίνησαν το αντάρτικο. “Εδώ στο καπνισμένο παραγώνι, σ΄αυτό το φτωχοκάλυβο,πυρώθηκε της λευτεριάς η ανάσα” (Β. Ι.Κούκος).

2. ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Από τα πιο σημαντικά μνημεία της Φθιώτιδας με ιδιαίτερο θρησκευτικό και ιστορικό συμβολισμό, που θυμίζει την θηριωδία των Ναζί και το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας στις 18/6/1944 όπου από τα 539 σπίτια της, τα 489 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ πολλοί άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν.

3. ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΑΘ. & Μ. ΑΚΡΙΔΑ»

Μία σημαντικότατη καταγραφή και μοναδική παρουσίαση της τοπικής ιστορίας, μέσα στο πέρασμα των χρόνων με ευρήματα που εντυπωσιάζουν αλλά και οριοθετούν την πλούσια δραστηριοποίηση των κατοίκων στην ιστορία της περιοχής. Εκθέματα, το Νομισματικό Μουσείο “Βότση”, αφθονία αντικειμένων ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

4. ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Στο Μέγα Ρέμα κατασκευάστηκε τούνελ 200 και πλέον μέτρων, μπαζώθηκε τις δεκαετίες ’70-’80 και από τα ερειπωμένα σπίτια του Ολοκαυτώματος της Σπερχειάδας και έτσι δημιουργήθηκαν πλατείες. Στη μία, δόθηκε συμβολικά και τιμητικά το όνομα της Εθνικής Αντίστασης. Οι αναπλάσεις στο χώρο περιλαμβάνουν Τουριστικό Περίπτερο, Μνημείο, χώρους δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας και συμπληρώνεται με το μεγάλο Πλατανόδασος στην κοίτη του Μέγα Ρέματος.

5. ΠΡΟΤΟΜΗ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ – ΟΡΚΟΣ του ΕΛΑΣ

Το μνημείο με την προτομή του Άρη Βελουχιώτη και τον Όρκο του ΕΛΑΣ γραμμένος πάνω σε μαρμάρινη πλάκα, ανάμεσα στις πλατείες Εθν. Αντίστασης και Ηγουμένου Γερμανού Δημάκου.

6. ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΔΗΜΑΚΟΥ

Η πλατεία προς τιμή του Γερμανού Δημάκου (Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγάθωνος) ο γνωστός «Πάπα-Ανυπόμονος», ένας από τους πιο ονομαστούς μοναχούς που συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, δίπλα στο σύντροφο και αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη.

7. ΗΡΩΟ στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Σπερχειάδα, υπάρχει Ηρώο αφιερωμένοστους πολλούς ήρωες και πεσόντες πολέμου υπέρ πατρίδος. Τιμούνται σε κάθε Εθνική Επέτειο.

8. ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ

Πανέμορφο αλσύλλιο σε λόφο με μαγευτική θέα.Ο Ελληνικός στρατός κτυπήθηκε από τον εχθρό και λέγεται ότι “κάθε φυτεμένο πεύκο και ένας νεκρός”, ως φόρος τιμής, εξού και το όνομα του.

9. ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Βρίσκεται στο 1ο Νεκροταφείο Σπερχειάδας, στη θέση “Κορακόραχη”, ένας φόρος τιμής στα παλληκάρια της Σπερχειάδας που πολέμησαν στην κατοχή για την ελευθερία της χώρας μας.

10. ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΙΑΝΗ

Το ξωκλήσι βρίσκεται στις πανέμορφες πλαγιές του Γουλινά με εντυπωσιακή θέα τα διάσπαρτα χωριά της κοιλάδας του Σπερχειού, 5 χλμ νότια της Σπερχειάδας. Αρχικά κτίστηκε το 1860 και ανακατασκευάστηκε μετά την καταστροφή του από τους Σπερχειαδίτες το 1963 και αποτελεί σημείο αναφοράς. Σε κάθε επιδρομή των Ναζί στην κατοχή, ο άμαχος πληθυσμός ανηφόριζε και έβρισκε καταφύγιο στη Γόργιανη υπό την προστασία των ανταρτών και της Παναγιάς και για αυτό γιορτάζει και πανηγυρίζει “διπλά” τον Δεκαπενταύγουστο. Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας Δημήτρης Καραντζούνης

 

 

Η πρόταση:

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία – “Χαμόγελο του Παιδιού”: Προβολή της ταινίας «Οι Σκέψεις της Νεφέλης» με επίκεντρο τον Σχολικό Εκφοβισμό

Στις 29/3/2024, το “Χαμόγελο του Παιδιού” στη Λαμία Ο Δήμος Λαμιέων και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *