Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η συμβολή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε κατέυθυνση για την συμβολή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε, σήμερα Τετάρτη κι ενώ ακολούθησε συζήτηση για την Ουκρανία και η ανάγκη της ενρεγειακής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν συστάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Επιβάλλεται η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές
Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών απαιτεί την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πρωτοφανή κλίμακα και τονίζουν την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης και επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών. Πολλά κράτη μέλη υστερούν όσον αφορά την αναγκαία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τονίζουν ότι η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από υπεράκτιες ανανέωσιμες πηγές, και θα μπορούσε να σημειώσει σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της μέσω της στήριξης της ανάπτυξης της παραγωγής καθαρής ενέργειας. Το ταμείο ανάκαμψης NextGenerationEU παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την κινητοποίηση κεφαλαίων, πέραν των ιδιωτικών επενδύσεων.

Επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να ωφελήσουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα εάν σχεδιαστούν και κατασκευαστούν με βιώσιμο τρόπο, αλλά θα πρέπει να συνυπάρχουν με άλλες δραστηριότητες, όπως η αλιεία και οι θαλάσσιες μεταφορές. Τονίζουν δε, ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου το κοινό να αποδεχθεί την υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι πολίτες να πειστούν ότι οι ΑΠΕ είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να γίνει με κυκλικό και ανανεώσιμο τρόπο, καθώς απαιτούνται σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ορυκτών. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των παροπλισμένων πτερυγίων ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2025.

Η αιολική ενέργεια αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι στόχοι παραγωγής ενέργειας για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλες τις θάλασσες της ΕΕ είναι τουλάχιστον 60 GW έως το 2030 και 340 GW έως το 2050. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες (κατά 48 % μεταξύ 2010 και 2020), γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο ανταγωνιστικές πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, εάν δεν καταργηθούν σταδιακά οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, η επίτευξη των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μεταλλευτικός κλάδος και ESG – Η νέα πραγματικότητα

Τα θέματα διακυβέρνησης (ESG), καθώς και τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, διαδραματίζουν καθοριστικούς παράγοντες αξιολόγησης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *