Σάββατο , 24 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η τεράστια χαράδρα του Χάρου, σε υψόμετρο 1650 μέτρων προκαλεί δέος και κόβει την ανάσα

Απότομες πλαγιές, βουνά που κόβουν την ανάσα και ενδιαφέρουσες ιστορίες που τα συνοδεύουν, Αυτά θα συναντήσει, μεταξύ άλλων, όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα. Κάποια από τα μέρη που επισκεπτόμαστε ή που διαβάζουμε γι’ αυτά κρύβουν πολλά περισσότερα από απλές καθημερινές ιστορίες. Μια τέτοια περίπτωση είναι η λεγόμενη χαράδρα του Χάρου στον Γράμμο η οποία προκαλεί δέος και κόβει την ανάσα στην όψη της. Εκτός από την άγρια φυσική ομορφιά της περιοχής, αυτή έχει να διηγηθεί και τα γεγονότα ενός εμφυλίου πολέμου.

Η τεράστια χαράδρα του Χάρου, σε υψόμετρο 1650 μέτρων, αποτελεί στην πραγματικότητα μια σειρά από εντυπωσιακούς κατακόρυφους βράχους ακριβώς επάνω από τα ερείπια της Παλιάς Κοτύλης. Παρά το όνομά της, που προκαλεί ίσως φόβο, είναι αδιαμφισβήτητα ένα μοναδικό και ξεχωριστό μνημείο της φύσης με βράχια που έχουν ύψος 300 μέτρων και κυριολεκτικά σου κόβουν την ανάσα. Λίγο πιο χαμηλά, μπορεί να δει κανείς το πλούσιο δάσος που είναι γεμάτο με πεύκα και οξιές που αγγίζουν τα όρια του χωριού.

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο ονομάστηκε χαράδρα του Χάρου. Αρχικά θεωρείται ότι πιθανόν ονομάστηκε έτσι, γιατί σε κάποιο σημείο της υπάρχει ένα επικίνδυνο στενό μονοπάτι. Είναι το μονοπάτι που ένωνε την περιοχή της Παλιάς και της Νέας Κοτύλης πάγωνε το χειμώνα και οι διαβάτες γλιστρούσαν, πέφτοντας στο κενό. Όμως υπάρχει και η άλλη εκδοχή, αυτή που στηρίχθηκε στα τρομερά γεγονότα του Εμφύλιου Πολέμου. Και τα δύο αυτά γεγονότα έχουν συνδέσει αυτή τη χαράδρα με το θάνατο και έτσι την αποκαλούν χαράδρα του Χάρου.

Λίγα χιλιόμετρα κάτω από τους γκρεμούς στην τοποθεσία Λιβάδια, κοντά στην Παλιά Κοτύλη, λειτουργεί ως πύλη για το Γράμμο το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει την ιστορία και τη φύση της περιοχής, ενώ παρέχονται και υπηρεσίες ξενάγησης, διαμονής και εστίασης.

Πάρτε μια γεύση από το βίντεο του καναλιού Travel Inspiration στο Youtube…

 

Ο Γράμμος προσφέρει μοναδικές εικόνες και διαθέτει γωνιές που προκαλούν δέος. Εκτός από τη χαράδρα του Χάρου, ξεχωρίζουν επίσης και οι άγριοι και απρόσιτοι καταρράκτες σχεδόν στα 2.500 μέτρα. Ένα απόκοσμα θέαμα που δεν συναντάς εύκολα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΠΑΣ Λαμία – ΑΕΚ για την 24η αγωνιστική της Super League

Εντός έδρας αγώνας για την ομάδα μας στις  24/2/2024 – Ενημέρωση για τα εισιτήρια Την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *