Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Βούρμπιανη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα άγνωστα χωριά της Ηπείρου, που, ωστόσο, κρύβει πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες της

Αρκεί να γνωρίζει κανείς ότι πρόκειται για ένα από τα περίφημα Μαστοροχώρια της περιοχής, τα οποία αποτελούν την πατρίδα των περίφημων μαστόρων της πέτρας της Ηπείρου, η φήμη των οποίων έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Στα βασικά χαρακτηριστικά στου χωριού που γοητεύουν τους επισκέπτες του, τόσο η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής ηπειρώτικης, όσο και η πλούσια φύση που την περιβάλλει.

Γνωριμία με το άγνωστο χωριό της Βούρμπιανης


Η Βούρμπιανη, λοιπόν, αποτελεί ένα από τα περίφημα Μαστοροχώρια της Ηπείρου, στο βορειότερο σημείο του νομού, και συναντάται σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη της Κόνιτσας.

Επί Τουρκοκρατίας το χωριό έγινε ιδιαιτέρως γνωστό για τους χτίστες της, όσο και για τους τεχνίτες της ξυλογλυπτικής, ενώ κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα η Βούρμπιανη γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη, με τους περίφημους μαστόρους της να εμφανίζουν μεγάλη διασπορά και να δημιουργούν παροικίες με πλούσια και δυναμική δράση, τόσο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως τα Ιωάννινα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού -Αμερική, Αιθιοπία ακόμη και στο Σουδάν.

Στα σημαντικότερα κτίρια που αποδεικνύουν το ότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν ιδιαιτέρως φιλομαθείς, με έφεση στα γράμματα και τον πολιτισμό, το υπέροχο διώροφο πέτρινο κτίριο που φιλοξενούσε το πρώτο σχολαρχείο της περιοχής και λειτούργησε ως το 1986 ως δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και οικοτροφείο. Το κτίριο λειτούργησε ως πνευματικός φάρος για την ευρύτερη περιοχή από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Στο χωριό αξίζει κανείς να επισκεφτεί και τον ιερό ναό της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα, το οποίο αποτελεί έργο των ξυλογλυπτών του Γοργοποτάμου. Σημείο συνάντησης τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών της Βούρμπιανης αποτελεί η κεντρική πλατεία με τον γεροπλάτανο και τα παραδοσιακά καφενεία.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σήμερα στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων

Το Μουσικό σχολείο Τρικάλων παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη την Πέμπτη 1η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *