Σάββατο , 25 Ιουνίου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Η υπερβολική ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα

Θάνος Ξυδόπουλος

Όσοι έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW) 2022.

«Η ομάδα μας περίμενε να δει ότι όσοι είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ θα είχαν χαμηλότερο επιπολασμό οποιωνδήποτε μεταβολικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων, έτσι ήμασταν πολύ έκπληκτοι που βρήκαμε αυτή τη σύνδεση με την καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο Karn Wijarnpreecha, επικεφαλής της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Πολύ συχνά, παραβλέπουμε τους ασθενείς με NAFLD κανονικού βάρους επειδή υποθέτουμε ότι ο κίνδυνος για πιο σοβαρές παθήσεις είναι χαμηλότερος από αυτούς που είναι υπέρβαροι. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να θέτει αυτούς τους ασθενείς σε κίνδυνο».

Το κύριο χαρακτηριστικό της NAFLD είναι η υπερβολική ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα. Συνήθως δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κίρρωση του ήπατος.

Ενώ η NAFLD είναι πιο συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, βρίσκεται επίσης σε άτομα που έχουν φυσιολογικό ΔΜΣ. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου έρευνα σχετικά με τις σχετιζόμενες καταστάσεις αυτού του πληθυσμού ασθενών.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη σε περισσότερους από 10.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με NAFLD στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν από το 2012 έως το 2021 για να συγκρίνουν τον επιπολασμό της κίρρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των μεταβολικών παθήσεων και της χρόνιας νεφρικής νόσου μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών ασθενών: αδύνατοι (BMI = 18,5 έως 24,9), υπέρβαροι (ΔΜΣ=25-29,9) παχύσαρκοι κατηγορίας 1 (ΔΜΣ=30-34,9) και παχύσαρκοι κατηγορίας 2 (ΔΜΣ=35-<40).

Διαπίστωσαν ότι αδύνατοι ασθενείς είχαν χαμηλότερο επιπολασμό κίρρωσης, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας, αλλά υψηλότερο επιπολασμό της περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλοαγγειακής νόσου και οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου.

«Σε περαιτέρω ανάλυση, βρήκαμε ότι οι αδύνατοι ασθενείς με NAFLD είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό καρδιαγγειακών παθήσεων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την κατάσταση καπνίσματος, τον διαβήτη, την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία», είπε ο Wijarnpreecha.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η αντιγηραντική ουσία ρεσβερατρόλη βρίσκεται στο κόκκινο κρασί

Γράφει ο Ζήσης Ψάλλας Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι το κόκκινο κρασί είναι κάποιο είδος υπερτροφής. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *