Σάββατο , 10 Ιουνίου 2023

Κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώθηκε η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκηαπό το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση κατά τη διακαναλική συνέντευξη, για τις εκλογές στην Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε τα εξής: «Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε θα εκφράσω προτίμηση για το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Στο βαθμό που η Τουρκία επιμένει στη λογική της “γαλάζιας πατρίδας” θα υπάρχουν δυσκολίες. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε ουσιαστική εκτόνωση ως προς τη ρητορική της Τουρκίας. Μία βασική διαφορά μας χωρίζει, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Θα καλέσω να συγχαρώ όποιον εκλεγεί και θα επιδιώξω και μία συνάντηση για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας για τα επόμενα χρόνια. Ο βασικός πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής, οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν αλλάζουν. Μακάρι να βρεθεί ένα πρόσφορο έδαφος για οδηγηθούμε σε μια πιο μόνιμη εκτόνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν η ΝΔ στις εκλογές την επόμενη εβδομάδα είναι πρώτο κόμμα τι θα κάνει με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα, απάντησε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών. Για το αριθμητικό ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα, αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε, οι πολίτες ψηφίζουν και για πρωθυπουργό. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω ουσιαστικά να συζητήσω, έχει φέρει την πολιτική του πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ τον κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, θα αναγκαζόμαστε περισσότερο να πατάμε φρένο παρά γκάζι. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν νομίζω ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας»

Η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση των υποκλοπών
Σε ερώτηση γιατί ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, και εάν υπονοεί ότι υπάρχει κάποιο άλλο ΠΑΣΟΚ και εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας, ή είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται υπό οποιαδήποτε συνθήκη να κοιτάξει προς Χαριλάου Τρικούπη για συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας, και είπε ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή της ηγεσίας και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «με πολλούς ανθρώπους από αυτούς στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού και θεωρώ ότι δεν έχουν κακή άποψη για μένα και το έργο της ΝΔ».

«Οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή, και δεν μπορεί να λέει ότι δεν ζήτησα συνάντηση μαζί του. Είναι ψέμα αυτό. Ζήτησα μια φορά στη Βουλή και άλλη μια φορά τηλεφωνικά. Πρέπει να θέλει κι ο άλλος να συζητήσει μαζί μου. Ήταν μια στρατηγική από την πρώτη στιγμή του κ. Ανδρουλάκη και όταν λέει ότι “ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης”, λέει ουσιαστικά όχι σε Μητσοτάκη γιατί θα βγούμε πρώτοι».

Για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκαν στελέχη, τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θωρακίστηκε θεσμικά η ΕΥΠ, επανήλθε ο δεύτερος εισαγγελέας, η Δικαιοσύνη προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης και είναι εκείνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η ΕΥΠ είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας, βρέθηκα στη Λέσβο και θυμήθηκα τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ στην προσφυγική κρίση, να προστατεύσουμε τα σύνορα μας. Δεν είναι δυνατόν να μας κουνάει το δάχτυλο για κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του τον αμετάκλητα και ομόφωνα με 13-0 καταδικασμένο κ. Παππά. Κακή και κατευθυνόμενη η Δικαιοσύνη λένε στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για “δικαιοσύνη Τσαουσέσκου”. Αυτές είναι απόψεις που μας απομακρύνουν πάρα πολύ από την έννοια του κράτους δικαίου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αδιανόητη και απαράδεκτη η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη
«Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Εύχομαι οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία να αποτελέσουν ευκαιρία αναστοχασμού και επαναπροσέγγισης της στάσης της. Όταν έχουμε τέτοια γεωπολιτική αστάθεια, έχει μεγάλη σημασία ποιος θα κυβερνήσει αύριο τη χώρα μας. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον ανησυχεί η Αθήνα για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Ερωτηθείς, δε, για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη τη χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη και προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, εφ’ όσον συνεχισθεί αυτή η στάση από τα Τίρανα: «Πήγα ως πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό στη Χειμάρρα και τόνισα ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της εθνικής μας μειονότητας. Να γνωρίζει η Αλβανία ότι θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη, δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σημερινό άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Αυγή και τόνισε πως δεν πιστεύει λέξη από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. «Μία κυβέρνηση ηττημένων μπορεί να προκύψει, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων, για αυτό και μία ισχυρή ΝΔ θα αποκλείσει τέτοια σενάρια, αλλά και δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα».

Μεγάλη δυσκολία έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο κοστίζουν τα μέτρα τους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων και για τα μέτρα στήριξης των μητέρων απάντησε: «Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες. Όλες οι ώριμες δημοκρατίες εναποθέτουν σε κάποια ανεξάρτητη αρχή την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Εξακολουθώ να ζητώ έστω και ενόψει των δεύτερων εκλογών να υπάρξει μια τέτοια κοστολόγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει γιατί γνωρίζει ότι όλοι θα αντιληφθούν ότι το πρόγραμμά του είναι τόσο πλουσιοπάροχο που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Η ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων θα ήταν ποικιλοτρόπως ωφέλιμη. Ξανακάνω την πρόταση και αναμένω απάντηση αντί για σιωπή. Μεγάλη δυσκολία έχουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο κοστίζουν τα μέτρα τους. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει τη “μπάνκα” στον αέρα, ας το στείλει σε κάποιο από τους οίκους αξιολόγησης».

«Για τις μητέρες», προσέθεσε, «έχουμε πολιτικές για να κάνουμε πράξη την ισότητα, να στηρίξουμε τις εργαζόμενες ημέρες. Περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί σε μεγάλες επιχειρήσεις, επέκταση του ολοήμερου, πολιτικές που συνολικά στηρίζουν το εισόδημα, καθώς οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί, επιπλέον φορολογικά κίνητρα. Θέλουμε έμπρακτα να στηρίξουμε τις εργαζόμενες οικογένειες για να έχουμε πιο υψηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Πλέον και οι άνδρες συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών, δίνουμε την άδεια πατρότητας και ενισχύσαμε την άδεια μητρότητας».

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «έχω εκφράσει τη θέση της κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στη συννάντηση με τον καγκελάριο Σολτς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ειδικά για το κατοχικό δάνειο έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για το μέλλον και όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες που προσπάθησαν να δοθούν είναι εκ του πονηρού».

Μόνιμη λύση στην ακρίβεια η αύξηση μισθών και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης
Ερωτηθείς για το θέμα ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια πράγματι ταλαιπωρεί τον κόσμο αν και είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της έκρηξης τιμών στην ενέργεια. Ο πληθωρισμός -είπε ο κ. Μητσοτάκης- αποκλιμακώνεται και είναι από του πιο χαμηλούς στην Ευρώπη, ενώ βραχυπρόθεσμα έχουν ληφθεί μέτρα όπως το market pass που δεν λύνει βέβαια το πρόβλημα, αλλά δίνει προσωρινή στήριξη και συζητάμε την επέκταση του, αφού είναι μια βοήθεια.

«Η μόνιμη λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών. Επιμένω στην αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Έχουμε σημαντικές δυνατότητες να μειώσουν φόρους. Η πιο σημαντική μας δέσμευση αφορά την αύξηση των μισθών, αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας» είπε προσθέτοντας ότι λέει στους επιχειρηματίες που όταν παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους «πληρώστε παραπάνω να τους βρείτε».

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην λειτουργία της αγοράς. Το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε τον κόσμο, υπήρξε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Προσωρινά ήταν όλα αυτά, αλλά το μόνιμο είναι η βελτίωση των εισοδημάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και αν γίνει καλύτερο
Ερωτηθείς για το επιτελικό κράτος είπε πως δεν πιστεύω ότι οτιδήποτε λειτουργεί ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί, αλλά ήταν πράγματι μια καινοτομία και θα βελτιωθεί στη συνέχεια με παρεμβάσεις.

«Στηρίζεται σε μια ακομμάτιστη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, και αποτελεί μια παρακαταθήκη για όποιον καθίσει στο πρωθυπουργικό γραφείο την επόμενη μέρα ειδικά για θέματα που αφορούν επιτελικό συντονισμό και είναι αναντικατάστατο», είπε και υπενθύμισε τον ρόλο του επιτελικού κράτους στην πανδημία και την οργάνωση της επιχείρησης Ελευθερία. Πρόσθεσε επίσης ότι «θα υπάρξουν βελτιώσεις στο επιτελικό κράτος θα υπάρξει κυβερνητική αναδιάταξη, θα δημιουργήσουμε υπουργείο δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και αν γίνει καλύτερο».

Μείωση, τώρα, του ΦΠΑ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα
Ζητώ ισχυρή εντολή, από την πρώτη κάλπη είναι πολύ δύσκολο να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που να μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Έχουμε αποδείξει πως ισχυρή εντολή στη ΝΔ σημαίνει μία κυβέρνηση όπου θα συνενωθούν πολλοί συμπολίτες μας. Θα τρέξω πιο γρήγορα σε αυτήν την τετραετία και εάν κάτι μάθαμε είναι ότι πρέπει να συγκρουόμαστε πιο επίμονα με τις εστίες του αναχρονισμού, δεν θα κάνω καμία έκπτωση σε αυτό. Θέλω να κάνω μεγάλες αλλαγές στη χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την επόμενη τετραετία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους έμμεσους φόρους και το ιδιωτικό χρέος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «στο δεύτερο μισό της τετραετίας βεβαίως και θέλω να αρχίσω να εξετάζω τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, τόσο του ανώτερου όσο και μεσαίου συντελεστή, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση τώρα του ΦΠΑ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όποιος θέλει να ευνοήσει τους μεσάζοντες ας μειώσει τώρα το ΦΠΑ».

Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός, αυτόν θα εξακολουθώ να υπηρετώ
Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν προβληματίζεται από τις θέσεις όσων λένε ότι αξιοποιεί ακροδεξιά στελέχη απάντησε: «Δεν τις συμμερίζομαι. Είμαστε προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με πάρα πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Είμαι περήφανος που επί των δικών μας ημερών μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, αντιμετωπίστηκαν τα ΑμεΑ ισότιμα και άλλες κατηγορίες. Το ζήτημα του φράχτη δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική. Η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση. Ούτε θεωρώ ότι η πολιτική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι δεξιά πολιτική. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός και αυτόν θα εξακολουθώ να υπηρετώ».

Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά
Σε επόμενη ερώτηση για την επενδυτική βαθμίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Ο βασικός λόγος που είχαμε τόσο υψηλό πληθωρισμό είχε να κάνει με τις τιμές ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου. Έπεσαν. Αν είχαμε επιβάλλει το πλαφόν νωρίτερα, θα είχαμε αποκλιμάκωση νωρίτερα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, τα ελληνικά ομόλογα ήδη διαπραγματεύονται σαν να έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αν πάει να εφαρμόσει έστω και ένα κομμάτι του προγράμματός του θα επιστρέψουμε σε πολύ άσχημες εποχές και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιο με το 2015».

Τσίπρα και Ανδρουλάκη τους ενώνει η επιθυμία να μην είμαι πρωθυπουργός
Απαντώντας στις τελευταίες ερωτήσεις της διακαναλικής συνέντευξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τις εκλογές θα λάβουν τέλος οι μικροκομματικές υπερβολές, εννοώντας «να φύγει ο Μητσοτάκης». Προσέθεσε ότι τους κκ Τσίπρα και Ανδρουλάκη τους ενώνει η επιθυμία να αλλάξει η ηγεσία της χώρας και εκτίμησε πως «εάν βγαίνουν οι αριθμοί θα το επιχειρήσουν» διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι «προσωπική μου εκτίμηση».

«Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει εάν βγει πολύ ισχυρή η ΝΔ μέσα από την κάλπη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για το εάν θα χρησιμοποιήσει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς στην επόμενη κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για την επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλήσει από τώρα, αλλά προσέθεσε ότι στην τετραετία που πέρασε δεν έκανε πολλούς ανασχηματισμούς για να μπορέσουν οι υπουργοί να επιδείξουν έργο, και τόνισε ότι στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες και πιο τολμηρές αλλαγές από αυτές που έκανε έως τώρα.

Για τη χάραξη του ΒΟΑΚ: Ας αφήσουμε στην άκρη τα τοπικά συμφέροντα και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα
Απαντώντας στην τελευταία ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα τοπικών κοινωνιών στην Κρήτη για την χάραξη του ΒΟΑΚ και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι σχετικά με τον ΒΟΑΚ για πρώτη φορά το έργο μπορεί να γίνει πράξη.

Όπως είπε ήδη υπογράφτηκε το δεύτερο κομμάτι για ΣΔΙΤ περί τη Χερσόνησο, ενώ υπάρχουν τρεις προσφορές για το κομμάτι Ηράκλειο -Χανιά.

«Κάθε τοπική κοινότητα θα ήθελε τη χάραξη λίγο διαφορετική, αλλά ας αναλογιστούμε όλοι την τεράστια σημασία του έργου, τον φόρο αίματος που πληρώσαμε. Ας αφήσουμε στην άκρη τα τοπικά συμφέροντα και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού

Οι ερωτήσεις

Star: Αν υποθέσουμε ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτοι κόμμα. Θα αξιοποιήσετε την εντολή από την ΠτΔ; Φαίνεται ότι η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να σχηματίσουν κυβένρηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μνας καθορίσει και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η ΝΔ θα είναι η νικήτρια των εκλογών και πιο θα πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη 4ετία. Το ζήτημα συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο αριθμητικό. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση.
Ο κ.Ανδρουλάκης έχει πει δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργός. Με το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη έχω λίγα πράγματα να συζητήσω, είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια κυβέρνηση θα πατούσαμε συχνά το φρένο, ενώ η χώρα πρέπει να πατήσει γκάζι. Μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας.

ΑΝΤ1 Υπάρχει κάποιο άλλο ΠΑΣΟΚ, μιλάτε για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Είστε κατηγορηματικός ότι δεν θα κάνετε συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει πράγματι μία διαφοροποίηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και ανθρώπων που συντάσσονται με το ΠΑΣΟΚ. Με πολλούς βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού. Και αυτοί θεωρώ ότι δεν έχουν κακή άποψη για εμένα ως πρωθυπουργό και για το έργο που έγινε τα 4 χρόνια. Ο κ.Ανδρουλάκης το βλέπει άδειο και ο κ.Τσίπρας άδειο και θρυμματισμένο.
Δεν μπορεί ο κ.Ανδρουλάκης να λέει ότι δεν ζήτησα συνάντηση μαζί του. Λέει ψέματα. Του το ζήτησα 2 φορές. Οταν έχει αποφύγει να με συναντήσει και αυτό πριν σκάσουν κρίσιμα θέματα, όπως οι υποκλοπές. Και αυτή ήταν η στρατηγική Ανδρουλάκη από την αρχή και ουσιαστικά λέει όχι στο Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

MEGA Τελικά θα μάθουμε τι έγινε στην υπόθεση των υποκλοπών και να πάει μέχρι το τέλος αυτή η υπόθεση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εχω τοποθετηθεί πολλές φορές. Η κυβέρνηση και εγώ αναλάβαμε την ευθύνη και προχωρήσαμε σε όλες τις ενέργειες. Ο ΓΓ παραιτήθηκε , τηρήθηκαν στο ακέραιο όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θωρακίστηκε η ΕΥΠ. Η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση και θα κρίνει για τις ευθύνες. Δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης.
Η ΕΥΠ είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας. Στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τα σύνορα μας είναι κρίσιμη και πρέπει να παρέχει τις πληροφορίες για την ασφάλεια της χώρας. Δεν θέλω να ασχοληθώ με τον κ.Τσίπρα και τα σποτ, αλλά δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο όταν έχει δίπλα του ένα καταδικασμένο με 13-0 και για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι μία ηλιόλουστη Κυριακή. Στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύτουν στη δικαιοσύνη μόνο όταν τους ευνοεί.

Alpha Για τουρκικές εκλογές. Ανησυχείτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή για κάποιο θερμό επεισόδιο. Και για Εντι Ράμα και σχέσεις με Αλβανία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο θέμα με την Τουρκία. Εξάλλου είχαμε μία επιθετική Τουρκία. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένταση με την Τουρκία, ούτε να μας απασχολεί η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας. Ομως ο γείτονας μας έχει αποδεχθεί απρόβλεπτος. Το ποιος θα ηγηθεί της χώρας αποκτά μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Απαράδεκτο αυτό που έγινε στην Αλβανία. Το έχω πει ξεκάθαρα στον ομόλογό μας δεν κάνουν εκπτώσεις. Αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ. Δεν θα το ανεχτώ.

OPEN Ούτε στη δεύτερη κάλπη θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πάτε πολύ μακριά, το μυαλό μου είναι στην πρώτη κάλπη. Σ¨ημερα ο κ.Τσίπρας έγραφε σε άρθρο του μην ακούτε τι λέμε πριν τις εκλογές. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ.Τσίπρας ούτε ο κ.Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό πρέπει η ΝΔ να είναι ισχυρή για να μην βγαίνουν οι αριθμοί.

ΕΡΤ Για την οικονομία και τα προγράμματα των κομμάτων και για τις γυναίκες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ολες οι ώριμες κοινωνίες αναθέτουν σε κάποια αρχή την κοστολόγηση των προγραμμάτων και γι αυτό εξακολουθώ να το ζητώ έστω και ενόψει των 2ων εκλογών. Υπάρχουν φορείς που μπορούν να κοστολογήσουν τα προγράμματα των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει γιατί θα καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Μόνο δύο μέτρα κοστίζουν 4 δισ ετησίως. Ξανακάνω σήμερα την πρόταση μου για την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Αναμένω απάντηση και όχι άλλη σιωπή. Στο δεύτερο ερώτημά σας για τη στήριξη των εργαζόμενων γυναικών. Εχουμε πάρει πρωτοβουλίες. Θα γεφυρώσουμε τις μισθολογικές αποστάσεις.

ACTION 24 Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εχω εκφράσει με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο και έχουμε ακόμα πιο ισχυρά επιχειρήματα. Υπάρχουν νομικές και πολιτικές δυσκολίες. Κατηγορηματικά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει.

ACTION 24 Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης:Εχω εκφράσει με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο και έχουμε ακόμα πιο ισχυρά επιχειρήματα. Υπάρχουν νομικές και πολιτικές δυσκολίες. Κατηγορηματικά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει.

ΤΑ ΝΕΑ Για Οικονομία. Ποιο είναι το πλάνο για market pass ή αν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο

Κυριάκος Μητσοτάκης:Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες. Υπάρχει ακρίβεια, δεν μπορούμε να την κρύψουμε κάτω από το χαλί, είναι μία εισαγόμενη ακρίβεια. Καταρχάς ήδη ο πληθωρισμός φαίνεται να αποκλιμακώνεται και εκτιμώ ότι θα αρχίσει να γίνεται αποκλιμάκωση των τιμών και στα τρόφιμα. Το market pass ήταν μέτρο προσωρινής στήριξης δεν λύνει το πρόβλημα. Συζητάμε την επέκτασή του. Η μόνιμη λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών μας. Επιμένω στην αύξηση των μισθών και στη μείωση των φόρων. Η πιο σημαντική δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών, η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά η αύξηση των μισθών και οι μειώσεις των φόρων θα είναι μόνιμες. Μπορούμε να φτάσουσε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετίας.

Καθημερινή για επιτελικό κράτος

Κυριάκος Μητσοτάκης:Παρακαταθήκη για όποιον καθίσει την επόμενη ημέρα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αναντικατάστατο το επιτελικό κράτος. Σκεφτείτε την οργάνωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα υπάρξουν βελτιώσεις και κυβερνητικές αλλαγές. Θα γίνει υπουργείο στεγαστικής πολιτικής. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείναι και να γίνει καλύτερο.

Iefimerida Μιλάτε για τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Πώς θα γίνουν εφόσον θα έχετε μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη;

Κυριάκος Μητσοτάκης:Ζητώ ισχυρή εντολή. Στην πρώτη κάλπη είναι δύσκολο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και σε αυτή τη θητεία δεν είχαμε 180 βουλευτές. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Γι αυτό και ζητώ ισχυρή εντολή στη ΝΔ. Η ΝΔ μπορεί να συμπεριλάβει στελέχη από άλλους χώρους, ανθρώπους που ενώνονται στο αίτημα του εκσυχρονισμού. Θα τρέξουμε πιο γρήγορα και αν κάτι μάθαμε είναι πως πρέπει να συγκρουόμαστε ακόμα πιο επίμονα με τον αναχρονισμό. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση σε αυτό.
Το πρόγραμμα μας θέτει σαφείς στόχους για την επόμενη 4ετία και θα γίνει με τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Θέλω να κάνω μεγάλες αλλαγές στη χώρα.

Παραπολιτικά για φορολογική πολιτική και προστασία πρώτης κατοικίας

Κυριάκος Μητσοτάκης:Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Για τους έμμεσους φόρους στο δεύτερο μισό της 4ετίας και βεβαίως και θέλω να εξετάσω τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ έτσι ώστε να πλησιάσουν στην ευρωπαϊκή αναλογία, αλλά όχι εις βάρος της δημοσιονομικής πολιτικής.
Εχω πάνω από 50 δισ ρυθμίσεις. πρέπει οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν αυτό που μπορούν , αλλά να εντοπίσουμε και τους κακοπληρωτές.

ΕΦΣΥΝ Για μετάλλαξη της κεντροδεξιάς

Κυριάκος Μητσοτάκης:Καταρχάς να μην συμμερίζομαι αυτές τις περιγραφές. Είμαστε προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με φιλελεύθερα χαρακτηριστικά και επί ημερών μας μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες. Τα ΑΜΕΑ αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες που έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Ρωτήστε την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί θέλει τα ανοιχτά σύνορα και πέρασαν 600.000 άνθρωποι. Πιστεύω στον υπεύθυνο πατριωτισμό, είναι αναπόσπαστο στοιχείο και συνταγματική υποχρέωση όλων των κυβερνήσεων.

REAL Γοια επενδυτική βαθμίδα

Κυριάκος Μητσοτάκης:Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος της 4ετίας

Newsit Γιατί επιμένετε ότι η αντιπολίτευση θα προχωρήσει σε κυβέρνηση ηττημένων; Τι έχετε στο μυαλό σας για εξωκοινοβουλευτικούς στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ.Τσίπρας είπε σήμερα ότι μετά τις εκλογές θα τελειώσουν οι μικροπολιτικές. Τι εννοεί δηλαδή να φύγει ο Μητσοτάκης. Δεν έχω αμφιβολία ότι αν βγαίνουν οι αριθμοί θα το επιχειρήσουν.
Για την επόμενη κυβέρνηση δεν μπορώ να σας πω πολλά. Στην επόμενη κυβέρνηση θα υπάρξουν μεγάλες και τολμηρέ αλλαγές.

Νέα τηλεόραση Κρήτης Για ΒΟΑΚ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ηδη έχουν κατατεθεί προσφορές για το έργο για να φτάσει ο δρόμος μέχρι το Καστέλλι. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, ας αναλογιστούμε όλοι την τεράστια δυναμική.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στο Δίστομο και στην Τρίπολη ο Νίκος Ανδρουλάκης

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023) Σας ενημερώνουμε ότι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *