Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Καφές χωρίς καφεΐνη: Πόσο ασφαλής είναι;

Με την ελάχιστη περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, ο καφές χωρίς καφεΐνη προβάλλεται συχνά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ντεκαφεϊνέ και που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι επικίνδυνη.

Πρόκειται για το χλωριούχο μεθυλένιο ή μεθυλενοχλωρίδιο. Η συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τον καφέ χωρίς καφεΐνη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023, όταν διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Environmental Defense Fund (EDF), ζήτησαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να απαγορεύσει τη χρήση του μεθυλενοχλωριδίου.

Στην αναφορά τους σημείωναν ότι το χλωριούχο μεθυλένιο έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο σε ανθρώπους και ζώα και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε τρόφιμα. Επί του παρόντος, επιτρέπονται συγκεντρώσεις χλωριούχου μεθυλενίου κάτω από 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σε κόκκους χωρίς καφεΐνη, αλλά το αίτημα για πλήρη απαγόρευση εξετάζεται.

Πώς χρησιμοποιείται το μεθυλενοχλωρίδιο στη βιομηχανία καφέ;
Το μεθυλενοχλωρίδιο είναι ένα άχρωμο υγρό με πολλαπλές χρήσεις. Στην παραγωγή τροφίμων, ο FDA επιτρέπει τη χρήση του σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι στην παραγωγή καφέ χωρίς καφεΐνη. Ουσιαστικά, οι κόκκοι του καφέ πρώτα βράζονται σε ζεστό νερό και στη συνέχεια ξεπλένονται με μεθυλενοχλωρίδιο, το οποίο συνδέεται επιλεκτικά με την καφεΐνη.

Η ένωση μεθυλενοχλωριδίου/καφεΐνης αφαιρείται στη συνέχεια, και οι κόκκοι του καφέ ξηραίνονται και ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία, αφαιρώντας σχεδόν όλο το υπόλοιπο μεθυλενοχλωρίδιο.

Ο FDA επίσης επιτρέπει τη χρήση μικρών ποσοτήτων μεθυλενοχλωριδίου σε εκχύλισμα λυκίσκου για την παραγωγή ορισμένων μπυρών, καθώς και σε ορισμένα μπαχαρικά. Πέρα από αυτά, το μεθυλενοχλωρίδιο χρησιμοποιείται ευρέως ως βιομηχανικός διαλύτης και αφαιρετικό χρωμάτων, και μπορεί να βρεθεί σε αεροζόλ προϊόντα, σπρέι βαφής, καθαριστικά αυτοκινήτων και στην κατασκευή φιλμ καμερών.

Είναι το μεθυλενοχλωρίδιο επικίνδυνο;
Το μεθυλενοχλωρίδιο θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγων για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, η έκθεση στο μεθυλενοχλωρίδιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο και τα προβλήματα με την καρδιά, το συκώτι, το κεντρικό νευρικό σύστημα και το δέρμα. Αυτή η έκθεση μπορεί να συμβεί μέσω εισπνοής ή απευθείας επαφής κατά τη διάρκεια μιας εργασίας.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το «Health», οι ειδικοί συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι οι ανησυχίες για την έκθεση στο μεθυλενοχλωρίδιο μέσω του ντεκαφεϊνέ είναι υπερβολικές. Το όριο στα τρόφιμα, όπως προαναφέρθηκε, είναι τα 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) και τα επίπεδα μεθυλενοχλωριδίου στον καφέ χωρίς καφεΐνη είναι πολύ κάτω από αυτό το όριο.

Τελικά είναι ασφαλής ο ντεκαφεϊνέ;
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ποσότητα είναι κρίσιμη. Ακόμη και όταν κάτι είναι καρκινογόνο, δεν προκαλεί πάντα καρκίνο: ο τύπος της έκθεσης, η ποσότητα στην οποία εκτίθεται ένα άτομο και άλλοι παράγοντες παίζουν κομβικό ρόλο. Στην περίπτωση του καφέ χωρίς καφεΐνη είναι απίθανο να καταναλώσει κανείς την ποσότητα που θα χρειαζόταν για να χαρακτηριστεί η κατανάλωσή του ως επικίνδυνη για καρκίνο.

Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την έκθεση στο μεθυλενοχλωρίδιο, υπάρχουν εταιρείες που χρησιμοποιούν διαδικασίες αφαίρεσης καφεΐνης που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών. Προτιμήστε μάρκες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο Swiss Water ή τη μέθοδο με διοξείδιο του άνθρακα, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το μεθυλενοχλωρίδιο.

Σε τελική ανάλυση, ο καφές χωρίς καφεΐνη παραμένει μια ασφαλής και υγιεινή επιλογή για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης. Και εάν επιλέγονται προϊόντα που χρησιμοποιούν ακόμη ασφαλέστερες μεθόδους, τόσο το καλύτερο.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η θετική πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει -δικαιολογημένα- πολλές συζητήσεις και ανησυχίες για την αρνητική επίδρασή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *