Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Kαλοκαίρι στο βουνό, κάμπινγκ στη φύση με γαστρονομία, οινογευσία, μουσική και δραστηριότητες. Προορισμός, Χελμός!

Για εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι άλλο στις διακοπές τους, ο Χελμός, για ένα τετραήμερο, γίνεται τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών που επιλέγουν να κατασκηνώσουν στο βουνό, στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αθλητισμός, ψυχαγωγία, τραγούδι, και κάμπινγκ στις πλαγιές του Χελμού. Μέρες και νύχτες σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, σ’ έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο και παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco Χελμού – Βουραϊκού.

Τι κάνουμε καλοκαίρι στον Χελμό
Από τις 21 έως και τις 24 Ιουνίου πραγματοποιείται το 2ο Helmos Mountain Festival. Η διοργάνωση έχει ως απώτερο σκοπό την διαφύλαξη του φυσικού τοπίου του Εθνικού πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού – Βουραϊκού, όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ και θέτει ως ύψιστης σημασίας στόχο την γνωριμία των επισκεπτών με την μοναδικότητα που κρύβει ένα τόσο σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο. Μάλιστα όπως αναφέρει μιλώντας στο iefimerida o Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος η συνταγή για να περάσεις καλά στον Χελμό είναι απλή: μουσική για όλους, δράσεις που αποσυμφορίζουν, καλό φαγητό, κρασιά, επαφή με το βουνό και εκπαίδευση σχετικά με την ευθύνη που έχουμε απέναντί του, καθαρός αέρας και τέλος καλή παρέα!

Κάμπινγκ στον Χελμό, με γιόγκα στη φύση, κανό στην λίμνη Τσιβλού, τοξοβολία, κυνήγι τρούφας, οινογνωσία, και συναυλίες, μεταξύ άλλων, με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιάννη Χαρούλη.

Κάμπινγκ στον Χελμό, με γιόγκα στη φύση, κανό στην λίμνη Τσιβλού, τοξοβολία, κυνήγι τρούφας, οινογνωσία, και συναυλίες, μεταξύ άλλων, με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιάννη Χαρούλη
Campsite zone / Διαμονή, Χώρος Κατασκήνωσης
Κατασκηνώνουμε εντός των οριοθετημένων περιοχών nomad camp site & alpine camp site. Μένουμε εκτός της δασικής περιοχής και εντός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Ο αριθμός εισιτηρίων και των κατασκηνωτών είναι συγκεκριμένος, ενώ είναι υποχρεωτική η κράτηση σκηνής μέσω της πλατφόρμας πώλησης εισιτηρίων και δεν θα είναι δυνατή η εγκατάσταση σκηνής χωρίς πρότερη κράτηση αυτής. Στήνουμε λοιπόν τις σκηνές μας σε οριοθετημένα σημεία, κατόπιν σχετικής υπόδειξης, ενώ κάθε σκηνή θα φέρει χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο που θα δοθεί από τη διοργάνωση, με την επίδειξη της κράτησης κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο.

Ενα από τα βασικά θέματα είναι η καθαριότητα του χώρου, ανακύκλωση αλλά και το συνολικό το αποτύπωμα που όλοι εμείς αφήνουμε στο βουνό. Βασική αρχή αποτελεί η πρόβλεψη και η κατάλληλη προετοιμασία για τη συστηματοποίηση της καθαριότητας σε όλο τον χώρο του φεστιβάλ.

Πραγματοποιούνται λοιπόν ειδικά σχεδιασμένες δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με τους οργανισμούς «We4all» και «Κάθε κουτί μετράει». Το φεστιβάλ προτρέπει τον κόσμο να περιορίσει τα μίας χρήσης υλικά του και επειδή αυτό δεν είναι απολύτως εφικτό, να συμμετέχει στις δράσεις σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικότερα του πλαστικού και του αλουμινίου που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος που βαραίνει τέτοια φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια του HMF2 αλλά και ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της κάθε βραδιάς όλοι μπορούμε να πάρουμε μέρος στις δράσεις διαλογής πλαστικού / αλουμινίου, και με την καθοδήγηση εθελοντών να τα συλλέγουμε σε σακούλες. Με κάθε γεμάτη σακούλα που θα παραδίδουμε, θα παίρνουμε ένα δώρο που προέρχεται από upcycled υλικά, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο «χειροπιαστή» την έννοια του συνεχιζόμενου κύκλου ζωής. Οι ώρες των δράσεων θα ανακοινώνονται μέσω social media. Περισσότερα για τις δράσεις κάθε οργανισμού θα βρείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης .

Xωροταξικό
Φέτος έχουν γίνει ειδικές ρυθμίσεις για τον χώρο στάθμευσης, την διέλευση και ροή των οχημάτων αλλά και τις μετακινήσεις πριν και κατά την διάρκεια των συναυλιών. Καθώς οι χώροι στάθμευσης είναι συγκεκριμένοι, μπορούν οι συμμετέχοντες να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα λεωφορεία που η παραγωγή έχει μισθώσει, τα οποία και θα κινούνται καθημερινά από τις 10:00 έως και τις 03:00 το βράδυ από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο και το αντίθετο. Η χρήση των λεωφορείων θα είναι δωρεάν και η χρήση αυτών συστήνεται με στόχο την διευκόλυνση όλων.

Εστίαση
Κι ενώ όλες οι παραπάνω ενέργειες στοχεύουν στην αναβάθμιση της εμπειρίας μας και την προστασία του περιβάλλοντος, με το ίδιο σκεπτικό οι διοργανωτές έχουν φροντίσει και την καθημερινή διατροφή. Βασικός στόχος είναι η παροχή φαγητών, περισσότερα σημεία για καφέ και διευρυμένο ωράριο για τις υπηρεσίες αυτές, προκειμένου να μπορούν οι επισκέπτες να εξυπηρετούνται ποιοτικά και να περιορίσουν τις μετακινήσεις εκτός Χελμού, αποτρέποντας την αύξηση της κίνησης και της πιθανής ταλαιπωρίας. Ολοι οι χώροι εστίασης του Χιονοδρομικού (Chalet, Cantina1860, Cantina1700) θα είναι ανοιχτοί από τις 07:00 έως τις 03:00 το βράδυ. Θα υπάρχουν 5 διαφορετικά σημεία πώλησης café και ροφημάτων, 3 bars εντός του συναυλιακού χώρου και 1 bar με cocktail και ψημένη ρακή εντός του food plaza. Οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν το φαγητό από τις καντίνες και να το απολαύσουν είτε στο οργανωμένο food plaza είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του βουνού επιθυμούν.

To φεστιβάλ είναι ευκαιρία για διακοπές, μακριά από τα συνηθισμένα
Γαστρονομικές δράσεις στο Χελμό
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και ενδιαφέρουσες δράσεις όσον αφορά την γαστρονομία:

Πρώτη από αυτές είναι το κυνήγι άγριας τρούφας πέριξ των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων και η ύπαρξη περιπτέρου το οποίο θα σερβίρει κριθαρότο μανιταριών με γραβιέρα Καλαβρύτων και φρέσκια τρούφα. Σε συνέχεια, θα υπάρχει περίπτερο του συνεταιρισμού Καλαβρύτων με δειγματισμό τοπικών προϊόντων παραγωγής και πώληση χειροποίητων sandwiches με βάση τα τοπικά τυριά παραγωγής.

Μάλιστα στο χώρο θα βρίσκεται και ένα περίπτερο του δικτύου ποιότητας Οινοξένεια το οποίο και θα κάνει γευσιγνωσία τοπικών κρασιών με δυνατότητα αγοράς αυτών για όσους το επιθυμούν. Σε τυχερούς, θα προσφερθεί ξενάγηση σε τοπικό επισκέψιμο οινοποιείο της περιοχής (μέσα από σχετικό διαγωνισμό) με χρήση λεωφορείων της παραγωγής, το Σάββατο αλλά και την Κυριακή.

Κατασκηνώνουμε εντός των οριοθετημένων περιοχών nomad camp site & alpine camp site
Ο Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Αγριος, μιλάει στο iefimerida για το φεστιβάλ και την ευκαιρία για διακοπές, μακριά από τα συνηθισμένα, «Το Helmos Mountain Festival δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ, ούτε για εμάς ως διοργάνωση, ούτε για τον κόσμο που και φέτος θα μας τιμήσει με την παρουσία του. Είναι μια μεγάλη γιορτή, αφιερωμένη στο αγαπημένο μας βουνό, τον Χελμό. Είναι πλέον μία συνάντηση για όλους τους λάτρεις των βουνών, της μουσικής και της εναλλακτικής αλλά καίριας απόδρασης από την καθημερινότητα! Είναι μια συνολική εμπειρία, μια ευκαιρία να ζήσουμε ενεργά κοντά στη φύση, να αλλάξουμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να γίνουμε πιο ευσυνείδητοι.

Στο τέλος του περσινού φεστιβάλ, κράτησα τη χαρά που ήταν «ζωγραφισμένη» σε όλα τα πρόσωπα κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο βουνό. Ο φετινός μας στόχος λοιπόν είναι ξεκάθαρος. Θέλουμε κόσμο χαρούμενο, ανέμελο, έτοιμο για νέες προκλήσεις και ανοιχτό ενεργειακά σε όλα όσα μπορεί απλόχερα να σου προσφέρει η παραμονή στη φύση. Η συνταγή είναι απλή: μουσική για όλους, δράσεις που αποσυμφορίζουν, καλό φαγητό, επαφή με το βουνό και εκπαίδευση σχετικά με την ευθύνη που έχουμε απέναντί του, καθαρός αέρας και τέλος καλή παρέα!

Προτεραιότητά μας η διαφύλαξη του φυσικού τοπίου του Εθνικού πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού-Βουραϊκού και ύψιστης σημασίας στόχος η γνωριμία των επισκεπτών με τη μοναδικότητα που κρύβει το βουνό μας. Όπως και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοργάνωσης, ένα από τα βασικά θέματα που μας απασχόλησε είναι η καθαριότητα του χώρου, η ανακύκλωση αλλά και συνολικό το αποτύπωμα. Βασική μας αρχή αποτελεί η πρόβλεψη και η κατάλληλη προετοιμασία για τη συστηματοποίηση της καθαριότητας σε όλο τον χώρο του φεστιβάλ. Κομβικής λοιπόν σημασίας είναι η συνεργασία με τους οργανισμούς «We4all» και «Κάθε κουτί μετράει».

Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια του HMF2 αλλά και ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της κάθε βραδιάς όλοι μπορούμε να πάρουμε μέρος στις δράσεις διαλογής πλαστικού / αλουμινίου, και με την καθοδήγηση εθελοντών να τα συλλέγουμε σε σακούλες. Με κάθε γεμάτη σακούλα που θα παραδίδουμε, θα παίρνουμε ένα δώρο που προέρχεται από upcycled υλικά, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο «χειροπιαστή» την έννοια του συνεχιζόμενου κύκλου ζωής. Το Helmos Mountain Festival μπορεί να γίνει αφορμή και αρχή για μια ζωή πιο κοντά στη φύση και με αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση και αυτός είναι ο απώτερος στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Σημαντική θέση κατέχει η γαστρονομία με τρεις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις. Κυνήγι άγριας τρούφας πέριξ των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων και ύπαρξη περιπτέρου το οποίο θα σερβίρει κριθαρότο μανιταριών με γραβιέρα παραγωγής Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και φρέσκια τρούφα Χελμού. Δειγματισμός τοπικών προϊόντων παραγωγής και πώληση χειροποίητων σάντουιτς με βάση τα τοπικά τυριά. Γευσιγνωσία τοπικών κρασιών με δυνατότητα αγοράς αυτών για όσους το επιθυμούν.

Τέλος, η ψυχαγωγία εκτός μουσικής, είναι – όπως και πέρυσι – για όλους και όχι μόνο για τους αθλητικούς τύπους. Αγώνες ορεινού τρεξίματος στην κορυφή της Στύγας, Πεζοπορίες, Ποδήλατο Βουνού, Flying Fox, Bungee trampoline, Τοξοβολία, Fun games, E-bike guided tours, Κανό & SUP στη λίμνη Τσιβλού, μαθήματα Yoga, Guided tours στα ύδατα της Στυγός και άλλα πολλά. Αρκεί πάντα να έχουμε προβλέψει να κλείσουμε έγκαιρα τις δραστηριότητες που μας ενδιαφέρουν, καθώς λόγου όγκου επισκεπτών είναι απολύτως απαραίτητες οι προκρατήσεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.

 

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους στον Χελμό
Go Play Outside
Πολλές είναι και φέτος οι επιλογές για όσους και όσες θέλουν να αθληθούν. Από τους αγώνες ορεινού τρεξίματος στην κορυφή της Στύγας, μια μοναδική εμπειρία, μέχρι τις Πεζοπορίες, το Ποδήλατο Βουνού, το Flying Fox, το Bungee trampoline, την Τοξοβολία, τα Fun games, τα E-bike guided tours, τα Κανό & SUP στη λίμνη Τσιβλού, τα μαθήματα Yoga, τα Guided tours στα ύδατα της Στυγός και άλλα πολλά. Αρκεί πάντα να έχουμε προβλέψει να κλείσουμε έγκαιρα τις δραστηριότητες που μας ενδιαφέρουν, καθώς λόγου όγκου επισκεπτών είναι απολύτως απαραίτητες οι προκρατήσεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.

Το Helmos Mountain Festival vol. 2 δεν είναι μόνο συναυλίες, δεν είναι μόνο δραστηριότητες στη φύση, δεν είναι μόνο ευκαιρία για άθληση και απόδραση από τις πόλεις και την καθημερινότητα. Είναι μια συνολική εμπειρία, μια ευκαιρία να ζήσουμε ενεργά και με χαρά κάθε στιγμή αυτού του 4ήμερου φεστιβάλ, να αλλάξουμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να γίνουμε πιο ενεργοί και ευσυνείδητοι. Το Helmos Mountain Festival μπορεί να γίνει αφορμή και αρχή για μια ζωή πιο κοντά στη φύση και με αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι το δικό μας φεστιβάλ, είναι ο απόλυτος προορισμός και τον φετινό Ιούνιο, είναι ο λόγος που μετράμε ήδη αντίστροφα μέχρι τις 21 Ιουνίου!

Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ

Δείτε το μουσικό line up ανά ημέρα:

21 Ιουνίου
ΟΡΕΣΤΗΣ ΝΤΑΝΤΟΣ
ΜΑΡΙΝΑ ΣΠΑΝΟΥ
ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ

22 Ιουνίου
NOVEL 729
L’ENTOURLOUP
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
VILLAGERS OF IOANNINA CITY

23 Ιουνίου
ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ
ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Chalet
ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΕΣ (22/6/24)
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΡΗΓΑΣ (23/6/24)

24 Ιουνίου
ΓΙΩΡΓΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ + Guests
Στην πλατεία Καλαβρύτων

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αναβιώνει η παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού στον Παππάδο της Γέρας Λέσβου

«Μια τέχνη λησμονημένη, γνωστή πια σε ελάχιστους μόνο υπερήλικες κατοίκους στο νησί και η οποία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *