Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Καταγγελίες και «αλληλοκαρφώματα» για αυθαιρεσίες στις παραλίες

«Απόβαση» ακόμα και σε απομακρυσμένες παραλίες, όπου κάποιοι «πονηροί» θεωρούν ότι δεν θα τους φτάσει το μακρύ χέρι του νόμου, ετοιμάζουν μέσα στα επόμενα 24ωρα πολυπληθή ελεγκτικά των Κτηματικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές χρειάστηκε, μάλιστα, Υπουργική Απόφαση για να γίνει το αυτονόητο: να μπορούν να επιστρατευθούν υπάλληλοι για ελέγχους εκτός έδρας. Ειδικότερα, εφαρμόζοντας την επί έτη πρακτική των φορολογικών ελέγχων, θα μπορούν υπάλληλοι Κτηματικών Υπηρεσιών π.χ. από την Αττική, να ενισχύουν κλιμάκια για ελέγχους π.χ. σε νησιά των Κυκλάδων.

Επί της ουσίας πρόκειται για την εφαρμογή της ρήσης “με έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια”, καθώς από τη μια διευκολύνονται οι έφοδοι σε περιοχές υψηλής παραβατικότητας ή με μεγάλο αριθμό καταγγελιών, όπου οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες προφανώς δεν έχουν τον αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων, ενώ από την άλλη διασφαλίζεται το “απρόσωπο” των ελέγχων, καθώς αποδυναμώνεται το στοιχείο της εντοπιότητας των ελεγκτών.

Καταγγελίες και… top 10
Η εφαρμογή MyCoast αναμφίβολα διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών και τις Κτηματικές Υπηρεσίες να εκπονήσουν σχέδιο στοχευμένων ελέγχων, αλλά δεν είναι πανάκεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, σε αυτήν την πρώτη φάση λειτουργίας, η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε από κάποιους για… ξεκαθάρισμα λογαριασμών, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, εμφανίστηκαν δεκάδες καταγγελίες για την περιοχή της Πάργας, προκαλώντας το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών. Έγιναν αυτοψίες, βάσει των καταγγελιών, αλλά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Τι είχε συμβεί; Από την επεξεργασία των ανώνυμων καταγγελιών, διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από δύο ΙΡ (ηλεκτρονικές διευθύνσεις) και με λίγο παραπάνω ψάξιμο αποδείχθηκε ότι δύο επιχειρηματίες, με αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή, αλληλλοκαταγγέλθηκαν.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και σε κάποια περιοχή της Χαλκιδικής, όπου λόγω των υψηλών ποσοστών παραβατικότητας, κινητοποιήθηκαν αμέσως ελεγκτικά κλιμάκια. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα “αλληλοκαρφώματα” επιχειρηματιών αποδείχθηκαν “τζούφια”, καθώς δεν υπήρχαν παραβάσεις.

Τα παραπάνω κρούσματα δεν σημαίνουν ότι οι καταγγελίες στο MyCoast δεν λαμβάνονται υπόψιν. Τουναντίον. Από τις περίπου 8.900 καταγγελίες, το βάρος πέφτει κατ’ αρχάς στις 1.100 που είναι επώνυμες κι από και πέρα γίνεται κατηγοριοποίηση ανά Περιφερειακή Ενότητα και είδος σύμβασης παραχώρησης.

Από αυτές τις καταγγελίες έχουν ήδη αξιολογηθεί 600, οι οποίες αφορούν σε 10 περιοχές. Εκεί επικεντρώνονται οι έλεγχοι των επόμενων ημερών κι όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται μόνο για πολύ δημοφιλείς παραλίες, που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα π.χ. η περίπτωση της Ρόδου και της Πάρου, αλλά και για παραλίες σε περιοχές πέραν πάσης υποψίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Χαλκιδική θα έχει την… τιμητική της, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για παραβάσεις και αυθαιρεσίες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, που έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται με δύο τρόπους:

1) Mε αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως

2) Mε εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων.

Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ένας χρόνος χωρίς τη μεγάλη ευεργέτιδα Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος χωρίς την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη  Στις 24 Ιουλίου του 2023 έφυγε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *