Ακολουθήστε μας στο facebook

Κάθετα αντίθετος φαίνεται να είναι ο Δήμος Αγράφων στη διαδικασία τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λίμνη Κρεμαστών

Μία τέτοια κίνηση, όπως διατείνεται ο Δήμαρχος Αλέξης Καρδαμπίκης, αφενός ψηφίστηκε σε βάρος των πολιτών αφετέρου θα καταστρέψει τον φυσικό υδροβιότοπο της περιοχής.

Μιλώντας στα μεσημβρινά γεγονότα του TVSTAR.GR, ο Δήμαρχος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια ο Δήμος κάνει κινήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στη Λίμνη με βάση τον τουρισμό, γι’ αυτό και έχουν μπει τα πρώτα σκάφη περιηγήσεων, έχει γίνει ο πρώτος Ιστιοπλοϊκός Όμιλοςκαι παράλληλα λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες, όπως καγιάκ.

Στη συνέχεια, σχολίασε πως ο Δήμος έχει μιλήσει με ευρωπαϊκά όργανα, η απάντηση των οποίων είναι θετική, ενώ δε θα διστάσει να έρθει αντιμέτωπος με όποιον σταθεί εμπόδιο στο δίκαιο του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Μάλιστα, επεσήμανε πως ήδη μία φορά στο παρελθόν, για να βοηθηθεί η τοπική οικονομία και να φτιαχτεί η λίμνη, πνίγηκαν τόσα σπίτια, τόσες εκκλησίες, ξεριζώθηκε τόσος κόσμος, χωρίς να δοθούν ποτέ ανταποδοτικά δάνεια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, οπότε ο Δήμος δε θα «ξανακάνει το χατίρι» σε όσους αντιστέκονται στον αγώνα του.

Στη συνέχεια της συζήτησης αναφέρθηκε και στα δύο καίρια θέματα ανακοπής των εργασιών των οδικών δικτύων Καρπενήσι – Άγραφα και Λαμία – Καρπενήσι- Αγρίνιο.

Καρδαμπίκης: Το μεγάλο κόλπο σε βάρος των πολιτών

Για το πώς το κράτος “πνίγει” τους πολίτες του στη Λίμνη Κρεμαστών, ανέφερε σχετικά και σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Καρδαμπίκης.

«Τον Μάιο του 2022, και συγκεκριμένα στις 16.05.2022, μια ιδιωτική μονοπρόσωπη εταιρεία η ILIAKO POWER IX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε, με τις ευλογίες της ΔΕΗ αποφασίζει να γεμίσει φωτοβολταϊκά τη λίμνη Κρεμαστών (αριθμός πρωτοκόλλου ΔΙΠΑ: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/48586/3386/16.05.2022) και να παράγει 115 ΜW ενέργεια.

Υπάρχει όμως ένα θέμα. Η Ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών μέσα σε τεχνητές λίμνες. Απλό θέμα για μια εταιρεία που προχωράει με τις ευλογίες του κράτους στην υποβάθμιση της λίμνης. Αλλάζει τη νομοθεσία!

Έτσι, στις 19 Μαΐου 2023 με υπουργική απόφαση (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/53510/3616 , ΦΕΚ 3327/Β/19.05.2023) του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, γίνεται μια τροποποίηση στη νομοθεσία και πλέον δίνεται το δικαίωμα στην ιδιωτική εταιρεία να αδειοδοτηθεί για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στην Λίμνη Κρεμαστών. Η τροποποίηση αυτή της νομοθεσίας έγινε νύχτα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, για να μην την πάρει μυρωδιά κανείς. Και έτσι, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με το μεγάλο κόλπο που έστησε το κράτος για να “βοηθήσει” την εταιρεία αυτή.

Τι θα κάνουμε; Θα πολεμήσουμε με όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία που υπάρχουν για την προστασία των πολιτών. Μακριά από το κράτος που απέδειξε ότι στο όνομα του συμφέροντός τους θέλει να πνίξει το μέλλον των πολιτών των Αγράφων μέσα στη λίμνη Κρεμαστών.»

Αρνητικό και το ΔΣ Αγράφων

Την άρνησή του πρόκειται να δηλώσει και επίσημα σήμερα στη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων ως προς την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Κρεμαστά ΙΙ» ισχύος 115,87968 MW των Δ.Ε. Φραγκίστας & Παρακαμπυλίων των Δήμων Αγράφων & Αγρινίου, Π.Ε. Ευρυτανίας & Αιτωλοακαρνανίας, Περιφερειών Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας από την εταιρεία «ILIAKO POWER IX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.». Ο Δήμος Αγράφων εμμένει στις απόψεις του και θέσεις του, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στην απόφαση του ΔΣ Αγράφων.

Η απορριπτική απόφαση και το νέο ΦΕΚ

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το 2022, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Αγράφων, προχώρησε στην Επιστροφή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Πλωτός Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση “Κρεμαστά ΙΙ” ισχύος 115,87968 MW των Δ.Ε Φραγκίστας & Παρακαμπύλιων των Δ. Αγράφων & Αγρινίου, Π.Ε. Ευρυτανίας & Αιτωλοακαρνανίας, Περιφερειών Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας» της εταιρείας «ILIAKO POWER IX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», που χωροθετείται στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.

Αιτιολογία ότι οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί σε λίμνες δεν περιλαμβάνονται στα έργα της 10ης Ομάδας της 3ης σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η εκκίνηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησής του.

Μετά από ένα περίπου χρόνο όμως, με ΦΕΚ στις 19 Μαΐου 2023, το ΥΠΕΝ προχωρά σε Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/ 17185/1069/2022 υπουργικής απόφασης «Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπό στοιχεία ΔΙΠΑ/ οικ.37674/2016 υπουργικής απόφασης. Το παραπάνω ΦΕΚ δίνει αυτόματα τη δυνατότητα να προχωρήσει η αδειοδότηση της εταιρείας για τοποθέτηση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λίμνη Κρεμαστών.

σχετικό 2 ΦΕΚ 3327 Β 2023 καταταξη αδειοδοτηση για ΦΒ σε τεχνικη τιμνη 5
Γερμανικός όμιλος πίσω από τα σχέδια για πλωτά φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η IliakoPower V, θυγατρική εταιρεία του γερμανικού ομίλου BayWar.e, είναι αυτή που σχεδιάζει τον πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη λίμνη Κρεμαστών στην Αιτωλοακαρνανία, με το project να έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η εταιρεία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα ηλιακής ενέργειας στη χώρα, πλην όμως το σχέδιό της για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στην λίμνη Κρεμαστών έχει ήδη εγείρει σοβαρές αντιδράσεις και διαφωνίες από τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 17 Ιουνίου 2024 και μέχρι ώρας δεν έχει λάβει γνωμοδότηση από καμιά εμπλεκόμενη αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιαζόμενος πλωτός σταθμός είναι ισχύος 115,87968 ΜW πλησίον της θέσης Άγιος Βασίλειος στη λίμνη και σε περιοχή των δήμων Άγραφων Ευρυτανίας (Δ.Ε.Φραγκίστας) και Αγρινίου (Δ.Ε.Παρακαμπυλίων), σε σημείο όπου θα έστηνε προβλήτα για περιηγήσεις ο Δήμος Αγρινίου.

Save Kremasta Lake: Κάλεσμα σε ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

Σε πλήρη επαγρύπνηση, λοιπόν, βρίσκεται και το κίνημα «Save Kremasta Lake”, το οποίο καλεί όλους τους πολίτες να ενισχύσουν την αντίσταση της τοπικής κοινωνίας στα φωτοβολταϊκά που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στη Λίμνη Κρεμαστών και στις Λίμνες Καστρακίου & Στράτου, με το να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να υποβάλουν την υπογραφή τους.

www.evrytanikospalmos.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στο Παλαιό Φάληρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για  Τρίτη 28 Μαΐου  2024 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *