Να βγουν μπροστά κάτοικοι της πόλης για να διεκδικήσουν λύσεις για τη διατήρηση και κυρίως την αναβάθμιση ιστορικών κτηρίων που παραμένουν αναξιοποίητα, τα οποία κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου, ζητεί πρώην δημοτικός σύμβουλος από τα Λεχώνια.
Ο Παντελής Μαστρογιάννης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, για το Αρχοντικό Κοντού, τόνισε ότι 2001 έγινε η πρώτη διαπραγμάτευση με την Κοινότητα των Άνω Λεχωνίων, για να αγοραστεί το κτήριο από την αυτοδιοίκηση και να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς μετά την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσής του. Ο χρόνος πέρασε και το 2004 έγιναν κάποιες προσπάθειες από τον μακαρίτη υπουργό, Λεωνίδα Τζανή, με την παροχή χρηματοδότησης για την αγορά του και έτσι πέρασε στον Δήμο Βόλου από το 2011. Κατόπιν ετοιμάστηκε μελέτη για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τζέσικα», επί δημοτικής αρχής, Πάνου Σκοτινιώτη.
Ο κ. Παντελής Μαστρογιάννης, μέλος της Δ.Ε. της Πράσινης Αριστεράς στη Μαγνησία
Ωστόσο, από εκεί πέρα χάνονται τα ίχνη της. «Ίσως δεν παρακολουθείται από τον Δήμο, ο οποίος ίσως να μην δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον. Έτσι πέρασαν ξανά κάποια χρόνια και έρχεται δεύτερη ευκαιρία το 2017, όταν με διαδικασία για την αλλαγή χρήσης δημοτικών κτηρίων και της εφαρμογής της λεγόμενης δημιουργικής επανάχρησης, δινόταν η δυνατότητα να αλλάξουν κάποια πράγματα σε συγκεκριμένες προδιαγραφές και να ενταχθεί στη νέα διαδικασία. Δυστυχώς και τότε δεν έγινε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαστρογιάννης. Μάλιστα πρόσφατα, όπως είπε, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Τόρης δήλωσε πως δεν προβλέπονταν χρηματοδότηση κτηρίων εκτός αστικού ιστού, ωστόσο, αυτό δεν ήταν σωστό, γιατί κάτι αντίστοιχο χρηματοδοτήθηκε στην Πορταριά.
Πρόκειται για την αξιοποίηση του δημοτικού οικοπέδου στη θέση Αγορά, και αποτελεί ερώτημα γιατί αυτό και όχι το αρχοντικό Κοντού, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Αλεξανδρινού ρυθμού, όπως έχει ονομαστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, που δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, θεωρούμενο ως πολύ σημαντικό από αρχιτεκτονική άποψη.
Μένει μόνο, ο … ψεύτικος όρος «στοιχειωμένο»
«Τα χρόνια περνάνε και το κτήριο καταρρέει ουσιαστικά και μένει ο ψεύτικος όρος «στοιχειωμένο», που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, έτσι όπως αποδίδεται….
Στην Κατοχή πέθανε κόσμος εκεί, έγιναν βασανιστήρια, δεν πέθαναν μόνο κάποια άτομα της οικογένειας Κοντού. Η συμπολίτισσα συγγραφέας Γιώτα Κούγιαλη, λέει στο τέλος του βιβλίου που έγραψε για το αρχοντικό, ότι το κτήριο περιμένει, όμως, το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Πλαβού, ο οποίος κινδύνευσε γιατί όλα στο εσωτερικό του βρίσκονται υπό κατάρρευση, δείχνει ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι άμεσος. Άλλωστε ήδη έχει πέσει η στέγη του και επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μπορεί τα πράγματα να καταστούν μη αναστρέψιμα για τη διατήρησή του» είπε ο κ. Μαστρογιάννης ο οποίος επισήμανε ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί μόνο ο Δήμος με το κτήριο, αλλά και κάποιοι φορείς, όπως και πολίτες. Πρότεινε η δημιουργία κίνησης για την προστασία και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης και της Κίτρινης Αποθήκης -αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί- , αλλά και του κτηρίου Μεφσούτ, που είναι παρατημένα. «Μια τέτοια κίνηση θα έδειχνε το ενδιαφέρον των πολιτών που θα έβγαζαν στην επιφάνεια όλα αυτά τα ζητήματα, θα διεκδικούνταν λύσεις, θα πιέζονταν οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να αναπαλαιωθεί» κατέληξε ο κ. Μαστρογιάννης.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου
Πηγή: magnesianews.gr