Σάββατο , 26 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κήποι Ζαγορίου υπέροχο χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και συγκλονιστική θέα που κόβει την ανάσα

Οι Κήποι, φωλιασμένοι στην απαράμιλλου κάλλους φυσική ομορφιά του Ζαγορίου, φημίζονται για τα χαρακτηριστικά πέτρινα γεφύρια τους και αποτελούν στην κυριολεξία χάρμα οφθαλμών για όλους εκείνους που θα τους αντικρίσουν από κοντά.

Ένα υπέροχο χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και συγκλονιστική θέα που κόβει την ανάσα, που όλοι κάποια στιγμή αξίζει να συμπεριλάβουν στην ταξιδιωτική τους ατζέντα.

Σε απόσταση 39 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, οι Κήποι βρίσκονται πάνω σε ένα λόφο, με βασικό χαρακτηριστικό του χωριού τους υπέροχους κήπους με τα πολύχρωμα λουλούδια και τα ευωδιαστά οπωροφόρα στις αυλές των παραδοσιακών σπιτιών του, στους οποίους οφείλει και την ονομασία του.

Οι Κήποι συναντώνται σε υψόμετρο 800 μέτρων αμφιθεατρικά χτισμένοι, ενώ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι και η ονειρική θέα που απολαμβάνει στο υπέροχο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Πέτρινα σπίτια με χαγιάτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, ένα πέτρινο ρολόι και ένα επιβλητικό καμπαναριό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1779 και η Μονή Μπάγιας που χρονολογείται από το 1620, καθώς και το μουσείο του Αγάπιου Τόλη με το υπέροχο λαογραφικό υλικό -με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά αντικείμενα και πλήθος άλλων εκθεμάτων- στα όσα συνθέτουν την ταυτότητα αυτού του υπέροχου χωριού του Ζαγορίου.

Τα διάσημα γεφύρια στην ευρύτερη περιοχή των Κήπων
Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα διάφορα γεφύρια διάσπαρτα στην περιοχή με πιο διάσημο και πολυφωτογραφημένο εκείνο του Κόκκορη, ενώ σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του χωριού συναντάται το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό, οι ντόπιοι το αποκαλούν και ως «κινούμενη κάμπια», το οποίο χρονολογείται από το 1748.

Η θέα στην κοιλάδα με την υπέροχη φύση της περιοχής και τα φημισμένα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, στα όσα σίγουρα μένουν χαραγμένα στη μνήμη των ταξιδιωτών.

Όσοι αγαπούν ιδιαιτέρως τις δραστηριότητες στη φύση και την πεζοπορία θα λατρέψουν τη διαδρομή που ξεκινάει από τους Κήπους και μέσα από ένα ειδικό μονοπάτι οδηγεί στο γειτονικό Κουκούλι, το οποίο μαζί με το χωριό Δίλοφο αποτελούν ήσυχες επιλογές που ταξιδεύουν στο χρόνο.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ, Σάββατο 26/11/2022, συμβολική πορεία διαμαρτυρίας με πλωτά μέσα, έξω απ το λιμάνι του Βόλου

Η συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας Πολιτών, ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ, το Σάββατο 26/11/2022, θα προβεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *