Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κοινό διατροφικό συμπλήρωμα μπορεί να είναι τοξικό, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ζήσης Ψάλλας

Το συμπλήρωμα διατροφής SAMe μπορεί να είναι τοξικό και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές, λένε βιολόγοι από τα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Κιότο.

Οι κατασκευαστές του συμπληρώματος SAMe, το οποίο είναι η συντομογραφία της S-αδενοσυλομεθειονίνης, ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει σε μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων και των ηπατικών παθήσεων, και να προάγει τη συναισθηματική ευεξία.

Ωστόσο, ο δρ Jean Michel Fustin από το University of Manchester λέει ότι διαταράσσει το βιολογικό ρολόι στο σώμα επειδή διασπάται σε αδενίνη και μεθυλοθειοαδενοσίνη – δύο γνωστές τοξικές ουσίες που προκαλούν ένα ευρύ φάσμα άλλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών στα νεφρά και στο συκώτι. Έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι του σώματος» που ενορχηστρώνει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, τις φυσικές εσωτερικές διεργασίες που ρυθμίζουν τη φυσιολογία μας κάθε 24 ώρες. Αυτό το εσωτερικό ρολόι ελέγχει τις περισσότερες από τις διαδικασίες του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένων των κύκλων ύπνου/αφύπνισης, της πέψης, του μεταβολισμού, της όρεξης και της ανοσίας.

Ο Fustin και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν απροσδόκητα την επίδραση αυτού του συμπληρώματος όταν μελετούσαν πώς το βιολογικό ρολόι στα ποντίκια επηρεάζεται από διάφορες ενώσεις. Με το SAMe, προσπαθούσαν να προωθήσουν τον μεταβολισμό των ζώων και εξεπλάγησαν όταν βρήκαν ένα αποτέλεσμα που δεν περίμεναν. Ο μεταβολισμός που σχετίζεται με το SAMe είναι πολύ αρχαίος και κρίσιμος για το βιολογικό ρολόι σε ανθρώπινα και φυτικά κύτταρα, σκουλήκια, μύγες φρούτων, ακόμη και βακτήρια.

«Αυτή η ανησυχητική επίδραση του SAMe στο ρολόι του σώματος στα ποντίκια υποδηλώνει έντονα ότι μπορεί να είναι τοξικό και στον άνθρωπο, κάτι που στην πραγματικότητα επιβεβαιώσαμε σε ανθρώπινα κύτταρα», είπε ο Fustin. «Τα οφέλη για την υγεία που ισχυρίζονται οι κατασκευαστές είναι τουλάχιστον αμφίβολα. Και επειδή δεν είναι σαφές ποια δόση είναι ασφαλής, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπέρβασης μιας ασφαλούς δόσης – εάν υπάρχει καθόλου. Θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την ποσότητα SAMe που παράγει το ίδιο μας το σώμα, εκτός εάν υπάρχουν σαφή κλινικά σημάδια ελλείψεων».

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο Communications Biology.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η «Ιερή χρονοκάψουλα» της Ελλάδας που προκαλεί δέος

Υπάρχουν μέρη της Ελλάδας που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό όταν τα συναντάς Υπάρχουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *