Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Κόβονται” τα έκτακτα επιδόματα και pass

 

Τέλος στις παροχές  (έκτακτα επιδόματα και pass)  ξοδεύοντας τα φορολογικά υπερέσοδα του προϋπολογισμού, βάζει η κυβέρνηση, εν μέσω πιέσεων από την ΕΕ για βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτή η νέα πολιτική σχετίζεται με την ανάγκη ταχύτερης μείωσης του χρέους και τιθάσευσης των δαπανών που μετά την πανδημία έχουν ξεφύγει. Και η πολιτική αυτή υποδεικνύεται από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Αναφέρει σχετικά το dnews.gr:

Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες είναι το νέο κριτήριο με βάση το οποίο θα καταρτίζονται τα τετραετή δημοσιονομικά – διαρθρωτικά προγράμματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025.

Η Κομισιόν θα καθορίσει τα επιτρεπτά ανώτατα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών

Η Κομισιόν θα καθορίσει, μετά τις ανοιξιάτικες προβλέψεις του Μαΐου και με βάση αυτές, τα επιτρεπτά ανώτατα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών των κρατών-μελών για το διάστημα 2025-2028. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα διαμορφώσουν αναλόγως τα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά τους προγράμματα.

Στη βάση αυτή ορίστηκε η 20ή Σεπτεμβρίου 2024 ως ημερομηνία υποβολής των προγραμμάτων, αν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει σχετική ευελιξία.

Ο στόχος των προγραμμάτων είναι να ακολουθεί καθοδική πορεία το χρέος. Στην περίπτωση χωρών όπως η Ελλάδα, με χρέος πάνω από 90% του ΑΕΠ, πρέπει να εξασφαλίζεται μείωση τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ τον χρόνο, ενώ για χώρες με χρέος 60%-90% η απαιτούμενη μείωση είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η μείωση πρέπει να επιτυγχάνεται κατά μέσον όρο, επομένως, αν μια χρονιά υπάρξει υστέρηση, την επόμενη πρέπει να διορθωθεί.

 

Πηγή: dnews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

“Η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης χαρακτηριστικό δείγμα προχειρότητας στην κατάρτιση του νέου Δικαστικού Χάρτη”

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη, με το οποίο καταργείται μεταξύ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *