Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ξεκινά την Πέμπτη στον Βόλο το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά το χρονικό διάστημα 29/09/2022 – 02/10/2022 στο Βόλο, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στο Πεδίον του Άρεως και αναμένεται να συμμετάσχουν, με φυσική παρουσία, περί τους / τις 350 Συνέδρους.

Το Συνέδριο έρχεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα. Τούτο διότι το μείγμα της οικονομικής, της υγειονομικής, της περιβαλλοντικής και της ενεργειακής κρίσης έχει επιφέρει ραγδαίες και ευρείας κλίμακας διαταραχές καθιστώντας αδήριτη την ανάγκη τροποποίησης των μέχρι πρότινος εφαρμοζόμενων μοντέλων χωρικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού καθώς και των συνακόλουθων πολιτικών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο χωρικός και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, έχοντας αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο, καλούνται αφενός να υπερκεράσουν τις προκλήσεις και αφετέρου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της νέας πραγματικότητας η οποία διαμορφώνεται.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προώθηση του διαλόγου και του προβληματισμού, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών, για θέματα τα οποία αφορούν την Πολεοδομία, τη Χωροταξία και την Περιφερειακή Ανάπτυξη, με εστίαση στην ελληνική πραγματικότητα.

Το Συνέδριο απευθύνεται τόσο στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας όσο και στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, σε εκπροσώπους φορέων και οργανισμών και στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου – με κεντρικό θέμα: «Χωρικός και Αναπτυξιακός Σχεδιασμός: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» – περιλαμβάνονται:

Κεντρικές Ομιλίες από τους:

Άγγελος Κότιο, Καθηγητής (Πανεπιστήμιο Πειραιά): Προς μία ειδική και διαφοροποιημένη περιφερειακή πολιτική για την ανάπτυξη του νησιωτικού και θαλάσσιου χώρου.

Δρ. Μάριος Καμχής (Ευρωπαϊκή Επιτροπή): Εις άτοπον ανάπτυξη.

Μαριάννα Σιγάλα, Καθηγήτρια (Πανεπιστήμιο Πειραιά): Μετά τα είκοσι εκατομμύρια τουρίστες τι; Ο δεκάλογος της ανθρώπινης τουριστικής ανάπτυξης.

Ειδικές Συνεδρίες με θεματικές:

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Διαπεριφερειακές Επενδυτικές Ροές στην Ελλάδα

Η Οικιστική Διάχυση και οι Επιπτώσεις της στον Εξωαστικό Χώρο: Αναγνώριση, Ερμηνεία και Εφαρμογές Σχεδιασμού

Ψηφιακές Υποδομές, Καινοτόμες Εφαρμογές, Μεγάλα Δεδομένα και Χωρικός Σχεδιασμός

Εφαρμογή Νέων και Εναλλακτικών Προσεγγίσεων στην Τουριστική Ανάπτυξη

Χρήσεις Γης: Παλιές και Νέες Προκλήσεις για το Χωρικό Σχεδιασμό Ειδική Συνεδρία Νέων Επιστημόνων

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (επίσκεψη)

Μουσείο της Πόλης του Βόλου (επίσκεψη)

Διεθνές Σεμινάριο Πειραματικού Φωτισμού (μετάβαση στην Τσαγκαράδα Πηλίου)

Τεχνολογικές Εξελίξεις στο Σύστημα GIS

Εκδήλωση Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ)

Γενικές Συνεδρίες (ενδεικτικοί τίτλοι άρθρων τα οποία σχετίζονται με τον Βόλο)

Ο θεσμός των τσιπουράδικων του Βόλου ως μοχλός ανάπτυξης: Δυνατότητες αξιοποίησης και προώθησης μέσω του εργαλείου του “place marketing”.

Αντιμετωπίζοντας την αστική εδαφική ρύπανση από βαρέα μέταλλα: Η επίδραση Zn και Cd κατά την περίοδο 2018 – 2021: Η περίπτωση του Βόλου.

Οι επιπτώσεις της ανάπτυξης του AIRBNB στον τουρισμό: Η περίπτωση του Βόλου.

Χαρτογράφηση δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών και η λειτουργία του τοπικού δικτύου Magnet Community στην περιοχή του Βόλου.

Η κοινωνία και οικονομία της γνώσης ως βασικός πυλώνας εξέλιξης της «ασφαλούς οικονομικής βάσης» μιας πόλης μεσαίου μεγέθους: Η περίπτωση του Βόλου με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Καταγραφή και χωρική ανάλυση των εστιατορίων της πόλης του Βόλου.

Το Συνέδριο διοργανώνεται με την οικονομική υποστήριξη του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ (Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022 – Άξονας Προτεραιότητας 2: Εξωστρεφείς Δράσεις).

Χρυσοί Χορηγοί του Συνεδρίου είναι η ΓΑΙΑ ΑΕ ΜΕΛΕΤΩΝ, ο ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και η ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ.

Χάλκινοι Χορηγοί του Συνεδρίου είναι η CONSORTIS, η MARATHON DATA SYSTEMS και η REDEPLAN.

Υποστηρικτής του Συνεδρίου είναι η ΕΨΑ.

Χορηγός Επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΕΚΛΙΔΗ. Μέσω της ιστοσελίδας https://magnesianews.gr/ πρόκειται να μεταδοθούν ζωντανά (livestreaming) οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Χαιρετισμοί (ΠΕ 29/9, 18:00 – 18:30)

Ομιλία Καθηγητή Άγγελου Κότιου (ΠΕ 29/9, 18:30 – 19:15)

Ομιλία Δρ. Μάριου Καμχή (ΠΕ 29/9, 19:15 – 20:00)

Εκδήλωση ΣΕΜΠΧΠΑ (ΣΑ 1/10, 15:00 – 17:00)

Ομιλία Καθηγήτριας Μαριάννας Σιγάλα (ΣΑ 1/10, 18:45 – 19:30)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι / ες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://conferenceprd6.prd.uth.gr/.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φωτιά εκδηλώθηκε, το πρωί, σε τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε παιδιά, στην Θεσσαλονίκη

Τα παιδιά απομακρύνθηκαν εγκαίρως και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο Φωτιά εκδηλώθηκε, γύρω στις 8 το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *