Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ξηριώτισσα Λαμίας: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ πάντων των κεκοιμημένων το Ψυχοσάββατο

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό της Παναγίας Ξηριώτισσας στο Δημοτικό Κοιμητήριο Λαμίας τέλεσε 26/2/2022  Ψυχοσάββατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ πάντων των κεκοιμημένων μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ παρέστη ο Δήμαρχος Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Εντεταλμένος Αντιδήμαρχος για θέματα του Δημοτικού Κοιμητηρίου κ. Κωνσταντίνος Κερπινιώτης, καθώς και πολλοί πιστοί.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μετακύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά:

«Μέσα από την προσευχή μας για τους κεκοιμημένους ανοίγει η καρδιά μας, αλλά και κοιτώντας τα μνήματα, μας δίνεται η ευκαιρία, να φιλοσοφήσουμε, να καλλιεργήσουμε την μνήμη θανάτου, αλλά και επίσης κοιτώντας τα μνημεία, να διακρίνουμε την αξία του μνημειακού μας πολιτισμού.

Στην δική μας παράδοση, η τιμή στο νεκρό δεν είναι μία τιμή στο παρελθόν, αλλά μία τιμή στο μέλλον. Όποιος τιμά τους κεκοιμημένους, τιμά την ιστορία του και το δικό του μέλλον και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όταν τιμάς τους κεκοιμημένους σου με το μνημόσυνο, με το κόλλυβο, με την προσευχή, θα βρεθεί και για εσένα κάποιος, να κάνει προσευχή και μνημόσυνο, όταν θα έρθει η δική μας ώρα αναχωρήσεως από αυτόν εδώ τον κόσμο για την αιωνιότητα.

Το ψυχοσάββατο και το μνημόσυνο μας βεβαιώνει, ότι αυτός που έφυγε από κοντά μας είναι παρών στην ζωή μας. Ο θάνατος δεν είναι το τέλος, είναι η διάβαση, είναι ένα στάδιο, είναι μία είσοδος για την αληθινή και την πραγματική ζωή. Νιώθουμε με την προσευχή μας, αισθητή την παρουσία των κεκοιμημένων ακόμη και στην καθημερινότητά μας, αισθανόμαστε μέσα μας την πληροφορία της ελπίδας, της ανάπαυσης και της αναμονής, η οποία είναι η μόνη βεβαιότητα και η ελπίδα, που γλυκαίνει τον πόνο του αποχωρισμού.

Κάθε άνθρωπος είναι μία ιστορία, μια φωνή, και κάθε άνθρωπος είναι ο παράδεισος ο ίδιος και γι΄αυτό οφείλουμε αυτή την τιμή και αυτή την αγάπη να την ζούμε και να μην αφήνουμε τον θάνατο να νικά την αγάπη, αλλά η αγάπη να νικά τον θάνατο.

Το ψυχοσάββατο και τα μνημόσυνα είναι η νίκη της αγάπης πάνω στο θάνατο, είναι η μαρτυρία της αγάπης, που δίνει δύναμη και ελπίδα».

Κατακλείοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με συγκίνηση υπογράμμισε:

«Ο θάνατος είναι το μεγαλύτερο σχολείο του πόνου και της αγάπης. Μέσα από την διαχείριση αυτού του πόνου ανθίζει το λουλουδάκι της ελπίδας και της ανάστασης και νιώθει κανείς το παρηγορητικό χάδι του Χριστού μας, της Παναγίας μας, των Αγίων μας αλλά και των αδελφών μας.

Το μόνο που μπορείς να προσφέρεις στον άνθρωπο που πενθεί και πονά είναι η κατανόηση και η σιωπηλή προσευχή και παρουσία».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και τον εντεταλμένο Αντιδήμαρχο για τα Κοιμητήρια κ. Κωνσταντίνο Κερπινιώτη για όλα τα έργα αναβάθμισης και ευτρεπισμού των Κοιμητηρίων του Δήμου, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Είναι τιμή για την τοπική μας Εκκλησία και για τον Δήμο μας, το έργο που επιτελούμε από κοινού στο Κοιμητήριο της πόλεως μας, αλλά και σε όλα τα περιφερειακά κοιμητήρια του Δήμου μας, ένα έργο συνεργασίας από τα πρώτες ημέρες της διακονίας μου στην Φθιώτιδα. Είναι αξιέπαινη η σημασία που δίνετε σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, διότι με την διακονία σας στο Κοιμητήριο, σε αυτό το πανεπιστήμιο του πόνου και της αληθούς φιλοσοφίας, δείχνουμε το στίγμα του πολιτισμού της πόλεως μας και τον αυτοσεβασμό μας και σας παρακαλώ να την συνεχίσετε αυτή την διακονία».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού και ακολούθως εψάλη στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των πεσόντων εν καιρώ ειρήνης και πολέμου αξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Επιμνημόσυνης Δέησης χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Τελούμε σήμερα αυτή την προσευχή στους κεκοιμημένους είτε εν ώρα μάχης και καθήκοντος είτε σε οποιαδήποτε άλλη ώρα, οι οποίοι έπεσαν φορώντας την στρατιωτική στολή και το εθνόσημο της πατρίδος μας στο στήθος και στην καρδιά και τελούμε αυτή την προσευχή σε μία ώρα δοκιμασίας για όλο τον κόσμο, που και πάλι η ανοησία και ο παραλογισμός του πολέμου και η υποκρισία των δήθεν συμμαχιών αυτού του κόσμου βυθίζουν και πάλι στο αίμα αδελφούς αμάχους, στρατιώτες και πάνω απ’ όλα ανθρώπους.

Κάθε πόλεμος είναι εμφύλιος σπαραγμός εφόσον σκοτώνει άνθρωπος τον συνάνθρωπο και ιδίως όταν είναι και ομόδοξοι αδελφοί, όπως στην προκειμένη περίπτωση

Να προσευχηθούμε ο Θεός, επιτέλους, να βάλει μυαλό στους ανθρώπους που αποφασίζουν και κυρίως να βάλει συνέπεια και ειλικρίνεια σε αυτούς που το παίζουν σύμμαχοι και φίλοι».

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό της Κυριακής των Απόκρεω στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και πραγματοποίησε την καθιερωμένη ομιλία του στο πλαίσιο των ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό, τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, καθώς και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, άλλοι κληρικοί της Μητροπόλεως, καθώς και πολλοί πιστοί, ανάμεσά τους και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ιδιοκτήτης αλόγου καταδικάστηκε για κακοποίηση του ζώου

Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις εκδικάστηκε η υπόθεση του υποσιτισμένου αλόγου με το όνομα Σοφία, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *